Snap
  • emigreren
  • dromenwaarmaken
  • wonenindebergen
  • Woneninhetbuitenland

Hoe bevalt het wonen in Oostenrijk?!

Leven in de bergen

Wie droomt er nou niet van: emigreren naar de bergen? Wij hebben er jaren over gepraat, en in de winter van 2021/2022 was het zover: onze emigratie naar Oostenrijk werd werkelijkheid. Een langgekoesterde droom ging in vervulling! Inmiddels genieten we van onze derde zomer midden in de bergen. Benieuwd hoe het leven en werken in de bergen ons bevalt? Ik deel graag mijn ervaringen!

Leven in de bergen: een droom die uitkomt

Eerlijk? Ik vind het fantastisch! Iedere dag dat ik naar buiten kijk en de adembenemende bergen zie, voel ik meteen een golf van blijheid. Of ze nu wit zijn van de sneeuw, groen van het voorjaar, of in prachtige herfstkleuren gehuld, het uitzicht verveelt nooit! Het blijft elke dag anders en dat maakt het zo bijzonder.

Als liefhebber van de bergen voel ik me hier als een kind in een snoepwinkel. Er is zoveel te doen! Wandelen, huttentochten maken, rotsklimmen, mountainbiken, raften, klettersteigen, skiën, sneeuwschoenwandelen, en zelfs ijsklimmen! De eerste winter hebben we elk weekend iets nieuws ontdekt. En ook in de zomer was het volop genieten. Of ik nu met mijn bedrijf "Meiden in de Bergen" op pad ben, of samen met Bart iets leuks doe, de bergen trekken ons altijd aan. Deze magische omgeving geeft me energie!

Werken om in Oostenrijk te kunnen wonen

Geld verdienen is natuurlijk belangrijk om te kunnen doen wat we hier doen. Veel mensen denken dat we hier alleen maar de hele dag spelen in de bergen, maar zo is het niet (oké, ik ben vaak in de bergen als bergwandelgids ;-)). Bart vond na drie maanden werk bij een groot internationaal bedrijf hier in Karinthië, en hij heeft het enorm naar zijn zin. Zelf ben ik naast mijn werk als bergwandelgids en ondernemer bij "Meiden in de Bergen" ook nog parttime in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Dit stopt halverwege 2024, en ik kan niet wachten om me daarna volledig op mijn passie te storten!

Bijzondere gewoontes in Oostenrijk

Ik geniet volop van het leven in de bergen. Toch zijn er in een ander land altijd gebruiken die anders zijn dan dat je vanuit Nederland gewend bent. Zo ook in een land als Oostenrijk. We zeggen altijd gekscherend het is net Nederland maar dan met bergen. Maar ik deel graag een aantal dingen die wel even wennen zijn:

  • Vandaag besteld, morgen in huis? Vergeet het maar. Een week wachten op een pakketje is hier heel normaal.
  • Een biertje om 9 uur 's ochtends? Geen probleem! De eerste keer dacht ik nog dat het alcoholvrij was. Maar nee hoor, het was gewoon een halve liter bier.
  • De rolverdeling tussen mannen en vrouwen is hier soms wat traditioneler. Zeker in de kleinere dorpen is het nog heel normaal dat de man werkt en de vrouw voor het gezin zorgt.
  • Even een 'Tikkie' sturen? Dat kan hier bijna niet. Veel betalingen gaan hier nog contant, dus ik heb vaak flink wat euro's op zak, vooral tijdens huttentochten.

Snap

Samen de bergen ontdekken

Heimwee naar Nederland?

Ik niet! De bergen, de ruimte en de natuur zijn helemaal mijn plek. Natuurlijk mis ik vrienden en familie soms, vooral nu we een dochtertje hebben gekregen. Maar het drukke leven, de stress en de files mis ik totaal niet! Af en toe mis ik wel Nederlandse frietjes en paprika Lays chips, maar daar komen we nog regelmatig voor terug naar Nederland.

Was emigreren naar de bergen een goede keuze? Voor ons absoluut! We leven hier zoals we willen, met de natuur en onze favoriete activiteiten om de hoek. Terug verhuizen naar Nederland zien we onszelf niet snel doen, misschien wel naar een ander plekje in de bergen. Maar voorlopig is Oostenrijk ons nieuwe avontuur!

Bis später!

Samantha's avatar
2 weken geleden

Geweldig om te lezen! Wij zijn ontzettend verliefd geworden op Oostenrijk tijdens de mei-vakantie! Prachtig land!🥰 Geniet van jullie avontuur!

Mamaplaats's avatar
2 weken geleden

Bedankt voor het delen Sietske! ❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Sietske | Spotlight Blogger?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.