Snap
  • creativiteit
  • creatiefdenken
  • DIY
  • tekenen
  • knutselenmetkinderen
  • persoonlijkverhaal
  • creatief stimuleren

6x manieren om een creatieve omgeving te creëren

En dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten

Reminder: je bent geen knutseljuf, het hoeft niet allemaal perfect voorbereid te zijn

Lieve Mamaplaats lezeressen,

Allereerst bedankt voor alle leuke en lieve reacties. Het was geweldig om te lezen dat jullie (en je kinderen) zoveel plezier uit creativiteit halen. Stimuleren tot creëren is mijn missie, dus blijf vooral reageren en laat me weten op welke gebieden jullie tips zouden willen ontvangen. I’m here for you!

Terwijl ik dit schrijf rijden we in een camper door Namibië. Na een paar dagen uitrusten in een heerlijk resort zijn we vanaf nu weer volop on the road! De lange autoritten hier zijn ook fijne momenten om te dagdromen, en helemaal terug tot mijn kern te komen. Voor mij is en blijft dat de basis van creativiteit.

Zelf heb ik het geluk gehad op te groeien in een creatief gezin.

Mijn moeder is bladenmaker en mijn vader fotograaf. De foto- en kunstboeken lagen overal, dus aan inspiratie thuis geen gebrek. Maar je hoeft zelf geen creatief beroep te hebben om je kinderen creatief te stimuleren. Het mooie aan kinderen is dat ze van zichzelf al bruisen van het talent en de innerlijke drive hebben zelf iets te creëren: het enige wat wij als volwassene kunnen doen is voor hen een fijne omgeving maken waarin ze zich kunnen (en durven) te ontwikkelen.

En zeker in een wereld waarin zich steeds meer op een schermpje afspeelt, leek het me goed moment om in deze column 5 praktische tips te geven hoe je zelf thuis een creatieve omgeving kunt maken voor je kinderen.

1 Het gaat niet om het eindproduct maar om het proces. Het is misschien even slikken als je kind het net zorgvuldig gekleide vaasje op het laatst hard in elkaar deukt of als het bloemetje op haar dagboek wordt omgetoverd tot een macabere piratenschedel: uiteindelijk gaat het om de joy van het maken! Die herinnering blijft, dat vaasje vergaat…

2 Creativiteit stimuleert kinderen originele oplossingen te bedenken. Door je kinderen te betrekken bij ‘kleine’ problemen, zoals ‘We hebben geen schelpjes in huis om deze knutsel te maken: wat kunnen we wel gebruiken?” help je hen out of the box te denken. Een skill die later bij elk beroep van pas komt!

3 Maak er niet een te groot ding van. Ik krijg regelmatig berichtjes van ouders die stress krijgen van het regelen, klaar zetten en bedenken van ‘mooie knutsels’ maar voor kinderen: hold on! Je bent geen knutseljuf, en het is juist goed om kinderen soms met beperkte middelen aan het werk te zetten. Dit zorgt ervoor dat ze zelf (creatief) gaan denken wat ze met weinig kunnen maken.

4 Connect met je kind door middel van creativteit. Creativiteit is voor kinderen een goede manier hun emoties te uiten. In het maakproces kunnen ze hun gedachten en emoties op een unieke manier uiten. Dit is dus ook een mooie manier om met je kind te connecten zonder woorden. Krast je kind de laatste tijd alleen maar donkere wolken op elke tekening? Of eindigt elk knutsel werk met veel woede in de hoek? Grote kans dat er tijdens het tekenen of knutselen makkelijker gepraat kan worden over de achterliggende reden.

5 Wees imperfect. In het ‘echte’ leven van je kinderen zal ook niet alles perfect verlopen

En dat zal later voor hen waarschijnlijk ook niet het geval zijn. Dus wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft ook niet als een havik bij elk knutselwerkje aanwezig te zijn. Niet elke tekening hoeft op de koelkast en er is geen haan die ernaar kraait als de knutsellade niet is opgeruimd..

6 Wees flexibel. Teken- en knutselmateriaal in huis hebben is natuurlijk altijd een goed idee, maar probeer je kinderen niet te sturen in hoe ze het ‘moeten’ gebruiken. Juist hen zelf te laten nadenken over hoe ze bepaalde materialen willen gebruiken stimuleert het innovatieve vermogen en het initiatief om zelf hun ideeën uit te werken. Uiteraard geldt dit niet voor bepaalde materialen zoals krimpfolie of kippengaas voor een surprise, waar echt hulp bij nodig is.

P.S. gefeliciteerd @mammamarlinda, @LindaV @AnnaDorine en @minke_schrijft @mamaInkie jullie hebben de Jill X jumbo dagboek box gewonnen, als jullie me via mijn persoonlijke insta @jillrocket jullie adressen toesturen komen de boxen jullie kant op.


Liefs, Jill

Leestip: 1 jaar geleden de diagnose: "We zullen na moeten denken over aanpassingen in huis of zelfs verhuizen"

10 maanden geleden

Leukkkk! En nog gewonnen ook! Wauw

Love it!

10 maanden geleden

Zo leuk dat je hier schrijft!! Mijn dochter was al fan en ik nu ook! Liefs, Anke

10 maanden geleden

Zo leuk om te lezen! Dankjewel !

10 maanden geleden

Weer een leuke column! ❤️