Snap
  • driftbuien
  • opvoeding
  • opvoedtips
  • #boosheid

5x tips om jouw kind door een driftbui te helpen

Hoe help je jouw kind rustig door zo een aanval heen?

Zolang er kinderen zijn, zullen er driftbuien, woedeaanvallen, korte lontjes en volle emmers zijn. Maar hoe help je jouw kind nou rustig door zo’n aanval heen?

Juist na een drukke dag op school of de opvang kunnen kinderen die wat gevoeliger zijn bij het minste of geringste ontploffen. Vaak is de aanleiding iets kleins en moeilijk te begrijpen. 

Als ouder kan het een flinke uitdaging zijn om jouw kind rustig hier doorheen te helpen, zonder zelf boos te worden, je kind te straffen of  naar zijn kamer te sturen.

Wat jij als ouder wel kunt doen voor minder strijd en meer rust in huis lees je in onderstaande tips.

Snap

5 tips bij een woede aanval

1. Beschikbaar

Hoe moeilijk het ook kan zijn, zeker wanneer je je persoonlijk geraakt voelt door de boosheid van jouw kind, probeer op dat moment beschikbaar te zijn. Blijf rustig, adem vooral door, voel hoe het met jou gaat en zorg hier even goed voor. Respecteer waar jouw kind op dat moment even doorheen moet en dat jij daarbij kunt helpen. Hoewel het vaak zo lijkt, is het niet persoonlijk op jou gericht. Als jij rustig blijft en beschikbaar bent voelt jouw kind zich gehoord en gezien en dat je er voor hem bent om hier doorheen te komen.

2. Stel geen vragen

Stel even geen vragen over de situatie wanneer je er midden in zit. We willen als ouders graag het waarom begrijpen, maar dit zorgt alleen maar voor olie op het vuur. Waarschijnlijk gaat deze bui helemaal niet over dat wat er kort aan vooraf ging, maar was dat gewoon een druppel die de emmer deed overlopen. Wanneer er weer echt rust is en je er behoefte aan hebt, kan je altijd nog eens terugkomen om de situatie te bespreken.

3. In je lijf

Wanneer de boosheid nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt of juist net na het hoogtepunt is het een goed idee om iets fysieks te doen en het lichaam aan het werk te zetten. Vraag aan jouw kind of je mag helpen om zich fijner te voelen en laat jezelf bijvoorbeeld van de bank trekken. Ook kan je elkaars handen tegen elkaar duwen waarin je de weerstand varieert, de muur wegduwen, elkaar van de grond trekken, een zware mand tillen van de ene naar de andere kant van de kamer. Als je maar kracht in het lijf gaat ervaren. Vaak vinden kinderen dit ook gewoon leuk en grappig om te doen en zie je je zin het lichaam zakken en beter bereikbaar worden.

4. Rust

Komt er langzaam weer wat rust? Vraag dan jouw kind om een activiteit te doen waar het even rustig van wordt. Denk aan kleien, tekenen, boekje lezen of een muziekje luisteren. Wanneer de situatie het toelaat, kan je natuurlijk ook even een rondje wandelen en de natuur in. Probeer te voorkomen om een scherm aan te zetten, want het brein is nog aan het herstellen van de kortsluiting die zojuist heeft plaatsgevonden.

5. Zorg voor jezelf

Pak na al dit heftigs even een momentje voor jezelf en stel jezelf de vraag hoe het gaat en wat jij op dat moment nodig hebt. Door te checken hoe het met jou gaat, ben je er voor jezelf en kan je er ook weer meer voor jouw kind zijn.

Je doet het goed mama!

Het is niet niks als je regematig driftbuien in huis hebt. 

Wil jij meer weten over driftbuien, gevoeligheid bij kinderen en volle emmers?

Kijk dan eens op: Judy Setz (@beleefkindercoaching) • Instagram-foto's en -video's