Snap
  • sinterklaas
  • 5December
  • sinterklaasjournaal
  • Sinterklaasintocht
  • In de schijnwerpers
  • hoogevoelig

5 Tips voor een rustige Sinterklaastijd

Pepernoten zijn alweer in overvloed aanwezig in de winkels, het Sinterklaasjournaal is gestart, dat kan maar 1 ding betekenen, de Sinterklaastijd is aangebroken!

De leuke en gezellige tijd van Sinterklaas is weer begonnen. Maar voor veel kinderen is het ook een tijd waarin ze een stuk drukker kunnen worden, vaker onbegrepen gedrag laten zien of driftbuien hebben. Dit is natuurlijk niet vreemd als je bedenkt dat kinderen soms al weken spanning voelen over welk cadeautje ze krijgen, of piet echt over het dak loopt, of de stoomboot wel aankomt, wanneer ze hun schoen mogen zetten en ga zo maar door. 

Spannende tijd

Merk je dat jouw kind het altijd heel spannend vindt, meer piekert, minder slaapt en onrust vertoont in de periode rondom Sinterklaas? Dan heb ik hier een paar waardevolle tips om thuis meer rust te bewaren. Ook wanneer je

1. Volg je eigen plan

Ondanks dat de commercie en het Sinterklaasjournaal al grotendeels bepalen op welke manier en in welk tempo wij Sinterklaas vieren, heb je als ouders nog altijd de controle hoe het in jouw gezin gaat. Jij hebt de keuze vanaf wanneer je het Sinterklaasjournaal kijkt, hoe vaak je Sinterklaas bezoekt of je versiering ophangt in je eigen huis. Onthoud ook steeds voor wie je het doet en dat het om de beleving van jouw kind gaat! Minder is niet perse slechter!

2. Voorspelbaar

Kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Maak deze periode voorspelbaar door bijvoorbeeld een kalender te maken, waar je alle activiteiten die jullie gaan doen rondom sint in zet. Bepaal hoe vaak de schoen gezet mag worden en plan dit bij voorkeur in het weekend, zodat er geen onrust is als ze naar school gaan en ze nog even kunnen spelen met het nieuwe speeltje.

Snap

3. Schoen zetten

Veel kinderen vinden het een spannend idee dat Sinterklaas over het dak loopt of dat er een Piet in de nacht in het huis kan komen. Deze spanning kan je makkelijk voorkomen door de schoen buiten te zetten bijvoorbeeld onder een afdakje, in de schuur of op de deurmat bij de brievenbus.

4. Ontspan-je

Zorg in deze periode voor veel momenten van rust en ontspanning, zodat de volle emmertjes een beetje leger kunnen worden. Ga lekker veel naar buiten de natuur in, kom samen in beweging en bouw rustmomenten in de dag. Kijk eens geen tv, maar luister een leuke podcast, doe dingen waar jullie als gezin blij en ontspannen van worden. Zorg voor voldoende slaap en probeer eens een lekkere massage bij jouw kind voor het slapen gaan.

5. Mee in de zak

Gebruik de periode rondom Sinterklaas niet om dingen gedaan te krijgen bij je kind. Zeg niet: 'Als Sinterklaas ziet dat jij niet luistert, krijg jij geen cadeautje in je schoen.' Sinterklaas vindt alle kinderen lief. Ook de stoute, brutale en ondeugende! En niemand gaat mee naar Spanje! Hoewel ik zelf best een weekje Spanje kan waarderen na al deze Sint drukte!

Geniet!

Voor je het weet zijn de magische Sinterklaasjaren voorbij. Probeer in deze periode goed voor jezelf te zorgen, waardoor je samen met jouw gezin ervan kan genieten. Loopt het toch even anders? Probeer altijd de behoefte van jouw kind te zien en help jouw kind dan erdoorheen door zelf rustig te blijven.

Is het allemaal te spannend voor jouw kind? Een vriendin van mij viert pakjesavond op de dag van de intocht. Hierdoor vieren ze wel het gezellige Sinterklaasfeest, maar is de spanning van de cadeautjes er direct af! 

Ik wens je een hele fijne tijd toe!

Lees ook: "Mensen denken dat ik het mijn kinderen verbied om thuis te spelen"