Snap
  • schildklier
  • ziek
  • gelukkig

4e RAJ behandeling voor schildkliertumor

hopelijk nu echt de laatste x, let's go!

Tsja hetgeen wat we niet gehoopt hadden kwam als een hamer binnen. Me er niet op ingesteld, niet op voorbereid maar toch een 4e RAJ behandeling. Ja wie gaat er ook in z'n gedachte al vrolijk zijn terwijl je de arts nog niet hebt gesproken, ja ikke dus. Maandag 22 april moest ik bloed prikken om de TG (tumormarker) waarde in onttrekking (betekent zonder 4 weken schildkliermedicijn) te meten. Zelf kon ik de uitslag dus al woensdags lezen en die was top (gedaald van 2.5 naar 2.2) positief dus een daling, helemaal blij! Ik trok al gauw de conclusie dat de arts zou zeggen; dan gaan we niet voor een 4e RAJ want het is maar zo weinig gedaald dat is dan niet de moeite.

Maar helaas, we houden ons bij het plan van de internist (mijn dokter murdock (the A-team daar lijkt hij op); wanneer de TG meetbaar is pakken we door met een 4e RAJ. Als een donderslag bij heldere hemel of hoe zeggen ze dat ook alweer? Dus ik moest mezelf even (heel) flink herpakken, tranen kon ik niet meer bedwingen, het voelde alsof de wereld wegzakte onder m'n voeten, ja ik kan nog zoveel zeggen het was gewoon zwaar k*t. Weer die capsules, een nachtje ziekenhuis, smaak weg, weg van huis, weken herstellen.. als ik eraan dacht kwamen de tranen gewoon weer, ik kon het niet stoppen. Ik was die dag op het werk, ze hadden wel in de gaten dat ik er wel was maar ook weer niet. 

Best veel vragen kreeg ik dus ook, ik zal het proberen een beetje uit te leggen; RAJ staat voor Radio Actief Jodium. Schildklierkanker is door een operatie en behandeling met radioactief jodium-131 goed te behandelen en ook uitzaaiingen. Schildkliercellen nemen jodium-131 uit het bloed op, rest van het lichaam neemt vrijwel geen jodium op. Jodium-131 is dus een beetje als een inwendige bestralingsbehandeling voor schildklierkanker. Jodium komt vanuit de maag in het bloed en daarna vanuit het bloed snel in schildkliercellen terecht (na 2 à 3 uur is het grootste deel al opgenomen).

Gedeelte van het jodium, dat niet in de schildkliercellen wordt opgenomen, verlaat het lichaam voor het grootste deel met de urine, vooral in de eerste dagen. Door de behandeling van RAJ wordt de werking van de schildklier totaal uitgeschakeld. Daardoor wordt geen schildklierhormoon (dat nodig is voor de regulatie van de stofwisseling, meer geproduceerd). Ter vervanging hiervan en om hernieuwde groei van schildklierkanker te voorkomen moet ik dus levenslang schildklierhormoontabletten innemen.

Maarja ter voorbereiding op deze behandeling moet ik dus 4 weken stoppen met medicatie, wat dus zorgt voor vermoeidheid, 6 kilo aankomen in 4 weken ja verschrikkelijk!!, weinig concentratie, stemmingswisselingen etc. En ook een jodium beperkt dieet van 5 dagen (geloof me dat is niet echt lekker ofzo). En de bijwerkingen, ja ik was deze keer echt (nadat ik de capsules in slikte) wel een dag op 3 / 4 misselijk, kots neigingen echt misselijk gewoon, wat voelde ik me ellendig en eenzaam in dat ziekenhuis (en kreeg spontaan zware smetvrees). Ik kreeg gelukkig pilletjes die hielpen tegen de misselijkheid. 

Eenmaal 24 uur later toen ik buitenstond pfff frisse lucht heerlijk! Op naar een weekje bij mijn vader en moeder (eigen wc, eigen douche, eigen verdieping etc.) Er gelden dan een week leefregels (zeker omdat de straling schadelijk is voor jonge kinderen en ja laat ik die nu net 2 hebben thuis). Regels zoals; afstand houden, eigen wc/douche, zo min mogelijk binnen 1 meter 1 uur lang zijn; een quarantaine dus. 

Hetgeen wat me nu het zwaarste valt is gewoon het weg zijn van de jongens en familie en vrienden (ook omdat we wat feestjes hadden afgelopen weekend). Gewoon alleen, iedereen is iets aan het doen en ik moet zoveel mogelijk alleen zijn terwijl ik me misselijk voel, m'n smaak begint weg te raken, ik voel me opgezwollen en dik en negatief en ja gewoon weer k*t, alle feiten komen weer binnen BOEM wat ellendig. Waarom ik, wat heb ik mis gedaan, waar heb ik dit aan te danken, hoelang nog? Ik ben geen klager maar wil maar ff benadrukken dat het echt k*t is, dat ik ver, heel veel moet zakken om mezelf weer bij een te rapen! Het is overal iets dat weet ik ook, daarom geniet ik ook van zoveel mogelijk wat ik wel heb en blijf ik dicht bij mezelf! En dat ik me besef dat er mensen zijn die er voor me zijn, altijd en overal voor me klaar staan, zonder te vragen er voor me staan en steunen. Dat geeft me energie en kracht!! (om te huilen zo gelukkig maakt me dat!)

Toch herpak ik me na een dag of 3, ik ga lekker hardlopen wat me toch weer energie geeft. Ik word er blij van en krijg weer positieve energie. Oké Kristy niet overdrijven, rustig aan.. mijn lichaam heeft een flinke klap gekregen en zeker mentaal heeft echt tijd nodig om te herpakken, om weer op te staan en er te zijn. Ook ben ik weer gestart met medicatie waardoor ik me beter ga voelen (fitter, stofwisseling gaat weer werken, ik ga weer kunnen nadenken, geen stemmingswisselingen maar gewoon mezelf haha ja dat is al erg genoeg, ja ik kan zomaar weer 10 kilo afvallen in 4 weken). Ik heb dus nog tot en met woensdag in quarantaine, dan moet ik er weer zijn/staan. Klaar staan voor m'n jongens, mijn gezin, mijn huis, mijn huishouden. Maar ik ben er zooooooo klaar voor! Gelukkig een goed vooruitzicht, we zitten nu lekker met z'n 4en een lang weekendje op de camping Terspegelt, en laat het nu heerlijk weer zijn ☀️ #bedanktvoorallelieveberichtjes♥️

1 week geleden

Zo Kristy, jij hebt weer het nodige gehad. Ik begrijp jou gevoelens. Nu lekker genieten van je mooie gezin en het mooie weer op de camping. Je bent een sterke meid!!! Petje af!! 🍀🙏🥰