Snap
  • Stilgeborenbaby
  • dagvoordestilgeborenbaby
  • desireevannieuwenhoven
  • tomentim
  • lotgenotendag
  • Miskraam

2 juni Dé dag voor de Stilgeboren Baby

Initiatief van Desiree van Nieuwenhoven

𝟮 𝗝𝗨𝗡𝗜 𝗗𝗔𝗚 𝗩𝗢𝗢𝗥 𝗗𝗘 𝗦𝗧𝗜𝗟𝗚𝗘𝗕𝗢𝗥𝗘𝗡 𝗕𝗔𝗕𝗬!

De tweede zondag van mei is het altijd Moederdag. Veel moeders worden die dag in het zonnetje gezet. En terecht, want moeder kunnen zijn is iets heel bijzonders. Laten we ook de vaders niet vergeten: die staan op de derde zondag in juni centraal.

𝗡𝗜𝗘𝗧 𝗚𝗘𝗭𝗜𝗘𝗡, 𝗠𝗔𝗔𝗥 𝗘𝗥𝗚 𝗚𝗘𝗪𝗘𝗡𝗦𝗧!

Er is een grote groep mensen die wel moeder of vader zijn, maar geen levend kindje hebben. 𝗔𝗮𝗻 𝘄𝗶𝗲 𝗷𝗲 𝗱𝘂𝘀 ‘𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗸𝘂𝗻𝘁 𝘇𝗶𝗲𝗻’ 𝗱𝗮𝘁 𝘇𝗲 𝗼𝗼𝗸 𝗼𝘂𝗱𝗲𝗿𝘀 𝘇𝗶𝗷𝗻. Dit is de groep die te maken heeft met ongewenste kinderloosheid. Ze hebben een 𝘀𝘁𝗶𝗹𝗴𝗲𝗯𝗼𝗿𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆 of een 𝗺𝗶𝘀𝗸𝗿𝗮𝗮𝗺 gehad, of zijn – door wat voor reden dan ook – 𝗼𝗻𝗴𝗲𝘄𝗶𝗹𝗱 𝗸𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗼𝗼𝘀.

𝗪𝗔𝗔𝗥𝗢𝗠 𝗗𝗘𝗭𝗘 𝗗𝗔𝗚?

1 juni is de dag voor het kind. Waar niet bij stilgestaan wordt is dat er jaarlijks van alle zwangerschappen in Nederland (180.000) 𝟭 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝟱 vrouwen een 𝗺𝗶𝘀𝗸𝗿𝗮𝗮𝗺 krijgt en 𝟳,𝟳 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝟭.𝟬𝟬𝟬 vrouwen krijgt te maken met een 𝘀𝘁𝗶𝗹𝗴𝗲𝗯𝗼𝗼𝗿𝘁𝗲. Het vermoeden is dat de cijfers in werkelijkheid hoger liggen, want niet elke miskraam wordt bij een huisarts of verloskundige gemeld.

Dit betekent dus dat bij een vriendinnen groep - van 4 vrouwen - er altijd één van hen statistisch gezien met een stilgeboorte of miskraam te maken krijgt.

Er is nog niets voor ouders die een stilgeboren kindje of miskraam hebben gehad terwijl het elk jaar de tweede zondag van mei Moederdag is en de derde zondag van juni traditiegetrouw Vaderdag.

Eén dag in het jaar bewust stilstaan bij de stilgeboren baby's om alle ouders die een kindje missen aandacht te geven is mijn doel. Want hier wordt niet bij stilgestaan. Daarom heb ik deze dag in het leven geroepen. Vanaf dit jaar is 𝟮 𝗷𝘂𝗻𝗶 𝗱é ‘𝗱𝗮𝗴 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗶𝗹𝗴𝗲𝗯𝗼𝗿𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆’.

Als moeder van de stilgeboren Tom (2006) en Tim (2007) merk ik dat er een enorm taboe rust op dit onderwerp. Vrouwen - en ook vaders - praten er niet over. Het verdriet wordt onder het tapijt geveegd, want het is in sommige gevallen al lang geleden.

Er is een grote groep mensen die wel moeder of vader zijn, maar geen levend kindje hebben. 𝗔𝗮𝗻 𝘄𝗶𝗲 𝗷𝗲 𝗱𝘂𝘀 ‘𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗸𝘂𝗻𝘁 𝘇𝗶𝗲𝗻’ 𝗱𝗮𝘁 𝘇𝗲 𝗼𝗼𝗸 𝗼𝘂𝗱𝗲𝗿𝘀 𝘇𝗶𝗷𝗻. Ze hebben een stilgeboren baby of een miskraam gehad, of zijn – door wat voor reden dan ook - 𝗼𝗻𝗴𝗲𝘄𝗶𝗹𝗱 𝗸𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗼𝗼𝘀.

Op 2 juni verdienen alle ouders die een stilgeboren baby hebben of die een miskraam hebben meegemaakt, alle aandacht.

"Want ook bij een stilgeboorte of miskraam word je een ouder, ben je een ouder en blijf je voor de rest van je leven ouder van jouw kindje."

𝗕𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗸𝗲𝗻 𝗷𝗶𝗷 𝗶𝗲𝗺𝗮𝗻𝗱 𝗱𝗶𝗲 𝗺𝗲𝘁 𝗱𝗶𝘁 𝘃𝗲𝗿𝗹𝗶𝗲𝘀 𝘁𝗲 𝗺𝗮𝗸𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗴𝗲𝗵𝗮𝗱, 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗱𝗶𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗱𝗮𝗻 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗼𝗳 𝗱𝗲𝗲𝗹 𝗵𝗲𝘁 𝘇𝗼𝗱𝗮𝘁 𝗵𝗶𝗷 𝗼𝗳 𝘇𝗶𝗷 𝘇𝗶𝗰𝗵 𝗴𝗲𝗵𝗼𝗼𝗿𝗱 𝘃𝗼𝗲𝗹𝘁.

#dagstilgeborenbaby #stilgeborenbaby

10 maanden geleden

Heel mooi en heel waardevol. Wist je dat het dit jaar op 15 oktober infant & pregnancy loss rememberance day is? 💓

10 maanden geleden

hoi hoi, ja dat weet ik. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om ouders die met stilgeboorte en miskramen te maken hebben aandacht te geven. xx

11 maanden geleden

Ik heb je Post gedeelt op mijn Facebook. Ook ik vind dat hier meer aandacht aan besteed mag worden en dat het geen taboe hoeft/hoort te zijn. Dankjewel 💛

11 maanden geleden

Dank je wel! Het wordt echt tijd dat dit voor eens en altijd de wereld uit gaat.

10 maanden geleden

Voel je welkom! het is voor elke ouder die erkenning en herkenning wil. we zijn die dag met gelijkgestemden.