Snap
  • Gezond
  • gezondheid
  • fysio
  • Rugpijn

Verlos jezelf van rugpijn met deze 5 tips

Rugpijn, het kan ontzettend veel pijn doen en dagenlang een vervelend, zeurend gevoel geven. Het beperkt je in je dagelijkse leven, zoals werk, sporten en het verminderd je energie. Daarom helpen we je met 5 goede tips om lage rugpijn, of erger nog, <a href="https://fysiotherapie4all.nl/aandoeningen/spit">een spit</a>, te voorkomen of te genezen. Blijft de pijn aanhouden? Dan raden we je aan om langs te gaan bij een dokter of fysiotherapeut.

1. Beter slapen

Wanneer u rugpijn heeft, kan slapen moeilijk zijn. Het kan een vicieuze cirkel zijn, want als u niet genoeg slaapt, kan uw rugpijn erger aanvoelen. Een slechte slaaphouding kan de rugpijn ook verergeren. Probeer op uw zij te liggen. Leg een kussen tussen uw knieën om uw ruggengraat in een neutrale positie te houden en uw rug te ontlasten. Als u op uw rug moet slapen, schuif dan een kussen onder uw knieën. Zorg ervoor dat u op een comfortabel stevige matras slaapt.

2. Een goede houding

Oma had gelijk! Slungelig zitten is slecht voor je. En een slechte houding kan rugpijn verergeren, vooral als je lang zit. Leun niet onderuit over uw toetsenbord. Ga rechtop zitten, met ontspannen schouders en uw lichaam ondersteund tegen de leuning van uw stoel. Probeer een kussen of een opgerolde handdoek tussen uw onderrug en uw stoel te leggen. Houd uw voeten plat op de vloer.

3. Laat een pijnlijke rug niet rusten

Vroeger schreven artsen bedrust voor bij rugpijn. Maar nu weten we dat stil liggen een van de slechtste dingen is die je kunt doen. Het kan de rugpijn verergeren en tot andere complicaties leiden. Rust niet langer dan een dag of twee. Het is belangrijk om op te staan en langzaam weer te gaan bewegen. Lichaamsbeweging blijkt een van de meest effectieve manieren te zijn om rugpijn snel te verlichten. Probeer te zwemmen, wandelen of yoga.

4. IJs en warmte

Regelmatig ijs leggen op de pijnlijke plaatsen op uw rug kan de pijn en ontsteking als gevolg van een blessure helpen verminderen. Probeer dit meerdere keren per dag gedurende maximaal 20 minuten per keer. Wikkel het ijspack in een dunne handdoek om uw huid te beschermen. Ga na een paar dagen over op warmte. Gebruik een verwarmingskussen of een warmtekompres om uw spieren te ontspannen en de bloedstroom naar het getroffen gebied te bevorderen. U kunt ook warme baden proberen om u te helpen ontspannen. Om brandwonden en weefselbeschadiging te voorkomen, mag u nooit op een verwarmingskussen slapen.

5. Medicijnen uit de winkel

Er zijn twee soorten vrij verkrijgbare pijnstillers die vaak helpen bij rugpijn: niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en acetaminofen. Beide hebben enkele bijwerkingen en sommige mensen kunnen ze niet verdragen. Overleg met uw arts voordat u pijnstillers neemt. En verwacht niet dat medicijnen alleen uw pijnprobleem oplossen. Uit onderzoek blijkt dat u waarschijnlijk meer dan één soort behandeling nodig hebt.