Snap
  • rotavirus
  • rotavirusvaccinatie
  • gezondheid

Rotavirusvaccinatie: dit is wat je moet weten

Alle ins & outs op een rij

Vanaf dit jaar is er een belangrijke verandering in het Rijksvaccinatieprogramma: de toevoeging van de rotavirusvaccinatie. Deze vaccinatie zal bij jouw kleintje tussen de 6 en 9 weken plaatsvinden op het consultatiebureau en nogmaals rond 3 maanden. Wat deze vaccinatie bijzonder maakt, is de toediening ervan in de vorm van druppels in de mond in plaats van een prik. Hier lees je alle ins & outs.

Wat is een rotavirusinfectie en hoe herkent je het?

Een rotavirusinfectie is heel besmettelijk, het veroorzaakt een ontsteking aan de maag en de darmen. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door. Door het rotavirus komen in Nederland jaarlijks 3.500 kinderen tot twee jaar in het ziekenhuis terecht.

Niet iedereen die een rotavirusinfectie heeft, wordt ziek. De eerste keer dat je besmet raakt, zijn er meestal wel klachten. Een volgende infectie geeft meestal minder klachten. De klachten beginnen vaak plotseling. De klachten kunnen zijn:

  • Overgeven

  • (hevige) diarree

  • Koorts

  • Misselijkheid

  • Buikpijn en buikkramp

De klachten duren meestal 4 tot 9 dagen. Soms raakt de zieke uitgedroogd door de diarree en moet dan worden opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe kun je jouw kleintje beschermen?

Rotavirus is erg besmettelijk en zit in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt; deze ontlasting is besmettelijk. Iemand die een infectie door rotavirus heeft kan anderen besmetten. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus op de handen en in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Het goed wassen van je handen is dan ook belangrijk. Hygiëne is dus belangrijk. Je kunt je kind tegen het rotavirus beschermen met een rotavirusvaccinatie.

Druppelvaccin

De rotavirusvaccinatie is een vaccin, dat via druppels in de mond wordt gegeven. Het vaccin wordt 6 tot 9 weken na de geboorte gegeven bij de eerste vaccinatieafspraak en nogmaals rond 3 maanden. Baby’s die zijn geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de vaccinatie automatisch aangeboden. Vanaf half februari zijn de eerste vaccinaties gegeven. Ouders ontvangen vanzelf een uitnodiging voor de vaccinatie. Zij hoeven hier niets voor te doen.

De rotavirusvaccinatie is sinds dit jaar onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, maar het vaccin dat gebruikt wordt bestaat al veel langer. Ook is het druppelvaccin in andere landen al langer onderdeel van de vaccinatieprogramma’s

Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie over de rotavirusinfectie en hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie. 

Deze blog is geschreven in samenwerking met RIVM.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.