Snap
  • Gezond
  • 100%natuurlijk!
  • plasticfree
  • microplastic

Micro wattes?

Heb jij weleens gehoord van micro plastic?

Niet?

Ik was ook die vrouw. Die vrouw die alle reclames geloofde, klakkeloos mijn mandje vol gooide bij de drogist en alles schoon maakte met chloor, Dasty en andere felgekleurde chemische flessen. Het liefst in de aanbieding, zo goedkoop mogelijk, want hey, we moeten aan de portemonnee denken!

Ook dacht ik dat plasticvrij en natuur zuiver voor van de typetjes bedoeld was... Maar niets is minder waar! Natuurlijke alternatieven zijn hip, geeft veel voldoening en is voor iedereen!

Toen kwam ik in aanraking met essentiële oliën en de natuurzuivere producten van Young Living. Ik ben mij gaan verdiepen in deze wereld en kwam er gaandeweg achter dat het anders kan. Dat het zoveel beter kan. Voor mijzelf, mijn gezin, mijn dierbare om mij heen en natuurlijk het milieu.

Afgelopen week stuitte ik op de aflevering van de keuringsdienst van waarde die ging over micro plastic.

Terwijl ik de aflevering aan het bekijken was, besefte ik mij dat ik geluk heb dat ik hier niet meer aan mee doe. Dat ik geluk heb dat ik bewust gekozen heb voor een natuurlijk alternatief.

Omdat zoveel mensen dit niet weten wil ik graag even de aandacht hierop vestigen en delen waarom ik voor natuur zuiver gekozen heb.

Microplastics zijn kleine stukjes plastic van minder dan 5 millimeter. Deze stukjes belanden in het milieu en hopen zich daar op. Ze zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. Microplastic komt voor in de oceanen en rivieren, in de lucht en in de grond. En in ons voedsel, verzorgingsproducten en onze cosmetica.

Er zijn in de natuur negatieve effecten te zien van micro plastic, en ook voor onze eigen gezondheid kunnen deze micro plastics schadelijk zijn, omdat plastic bestaat uit schadelijke stoffen. Dit soort stoffen kunnen hormoonverstorende eigenschappen hebben, of effecten op ons immuunsysteem als je ze binnenkrijgt.

Dit wil je toch niet? Ik niet in ieder geval. Het verbaasde mij ook echt toen ik zag waar microplastic allemaal in voorkomt:

-Cosmetica, zoals (vloeibare) make-up

-Verzorgingsproducten, zoals douchegel, deodorant, gezichtscrème, handzeep, shampoo, tandpasta en zonnebrand

-Schoonmaakproducten, zoals toiletreiniger, schuurmiddel, allesreiniger, (hand)afwasmiddel, vaatwastabletten

-Wasmiddelen, waaronder waspoeder, vloeibaar wasmiddel en capsules

-Tuinproducten, zoals kunstmest

-Verf en lak

Schrikbarend toch? Dit gebruiken we allemaal, dag in en dag uit! Stiekem smeer je je huid dus in met schadelijke stoffen, verzorg je je lichaam ermee en maak je je huis ermee schoon!

Er is natuurlijk een hoop dat we zelf kunnen doen tegen ons plastic verbruik, zoals goed je afval scheiden, neem herbruikbare tassen mee bij het boodschappen doen, koop kleding van natuurlijke materialen en was synthetische kleding zo min mogelijk om ervoor te zorgen dat de micro plastics zo min mogelijk afgevoerd worden, doe boodschappen op de markt of bij een verpakkingsvrije winkel, en wanneer je boodschappen doet in de supermarkt, kies dan voor gootverpakkingen i.p.v. los verpakte producten.

Ook is er een fijn keurmerk waar je op kunt letten, en bestaat er een app waarmee je je producten kunt scannen: Beat the microbeat-app. Deze app scant de ingrediënten en vertelt jou of er dus microplastic aanwezig is in jouw product! Handig toch?

Omdat ik mijzelf, mijn huishouden maar vooral mijn kinderen niet wil volstoppen met deze schadelijke microplastics ben ik overgestapt naar de natuurlijke alternatieven.

Een keuze die ik met mijn volle verstand gemaakt heb, en op de dag van vandaag nog zo onwijs blij mee ben!