Snap
  • Gezond
  • afvallen
  • fitmom
  • koolhydraatarm
  • koolhydraatbeperkt

Koolhydraatarm eten met een korreltje..

Laat ik beginnen bij het doel van deze blog: jou als lezer inspireren, tips en ervaringen delen en wie weet wel motiveren! Ik neem je graag mee in mijn reis naar een fitter lijf, lees je mee?

StartHalf januari ben ik gestart met koolhydraatarm eten. De maanden die eraan vooraf gingen kan ik me nog goed herinneren. Soms zat ik mezelf een beetje in de weg. De zwangerschapskilo´s hadden na twee zwangerschappen kort op elkaar flink hun weg gevonden en stonden me toch wel wat tegen. Soms wil je zo graag, maar lukt het gewoon niet. Gelukkig vond ik de juiste mindset en ging in januari, vandaag precies 5 maanden geleden, de knop om! Ik denk sowieso dat je er vooral mentaal klaar voor moet zijn want uiteindelijk moet je het zelf doen!

Status, so far so good..In het begin val je meer af, de eerste kilo´s gingen dan ook vrij vlot en in 10 weken tijd ben ik 10 kilo afgevallen. Inmiddels weet ik dat het daarna een stuk langzamer gaat, maar ik ben erg tevreden met waar ik nu sta.

De teller staat op -15 kilo, maar belangrijker: ik voel me fitter en fijner in mijn lijf! Leuke bijkomstigheid is dat steeds meer kleding te ruim is: shoppen dus!! Mijn einddoel qua gewichtsverlies is bijna gehaald, in totaal wil ik graag -18 kilo kwijt en hopelijk ga ik daarna de juiste balans vinden om stabiel te blijven. Mijn stap daarna zou zijn, sporten! Dat is iets wat ik op dit moment niet doe (alhoewel een huishouden met 3 kinderen en een man best onder de categorie sport kan vallen.. toch?)

Ups en downs

Ik moet toegeven dat ik weinig moeite heb met het niet meer snoepen of het niet meer eten van met name pasta, brood en aardappelen. Doordat ik nu minder suikers binnen krijg verdwijnt die behoefte ook steeds meer.

Vanaf het begin heb ik mezelf een duidelijk doel gesteld, anders dan de doelen na mijn eerste twee zwangerschappen. Deze keer was mijn aanpak: iets minder streng en iets meer in balans.. De kilo’s die er nu af gaan wil ik er namelijk echt graag vanaf houden en dat kan ik alleen door het voor mezelf leuk te houden en de juiste balans te vinden. Het is een beetje zo, ik stel grenzen en geniet met iets meer mate! Zo eet ik af en toe lekker schuddebuikjes door mijn kwark (don't try this at home), eet ik bananen, rozijnen en dadels (deze zijn inderdaad niet koolhydraat arm), mag ik van mezelf elke vrijdagavond iets lekkers met bijvoorbeeld een wijntje én eten wij op zaterdagavond vaak een frietje, heerlijk!

Al die taartjes die ik bij koffiedates at, de koekjes (vaak in viervoud, want ja 2 armen en 2 benen), om 10 uur in de ochtend bij een bakkie koffie, dat zakje snoep aan het einde van de dag (de kids wilden wel een snoepje, dus ik ook) en die zak chips na het avond eten laat ik nu dus aan de man over, die kan het tenslotte net iets beter hebben als ik!

En dat taartje? Die eet ik tegenwoordig alleen als er écht wat te vieren valt en dan bedoel ik voornamelijk als er iemand jarig is, niet als ik netjes het huishouden aan kant heb ;)

Leuk om te weten

In het begin vond ik het vinden van die balans best lastig. Gek genoeg ging ik me in het begin snel schuldig voelen. Ik dacht vaak dat de kilo’s er direct weer aan zouden komen vliegen als ik iets zou snoepen. Hierdoor genoot ik niet echt van de snacks en ook veel minder van het proces. Inmiddels heb ik dat gevoel los kunnen laten en kan ik, zonder schuldgevoel, intens genieten van een lekker taartje of een zakje chips op vrijdagavond. Doordat ik niet té streng voor mezelf ben is het makkelijker om deze levensstijl vol te houden.

Daarnaast heb ik mijn lijf ook beter leren kennen. Ik weet dat ik altijd een periode heb waarin er weinig of helemaal niets af gaat, en dat is oké! Negen van de tien keer is dat de week voordat ik ongesteld moet worden. Mijn behoeftes zijn dan anders. Ik schreeuw nog net niet om chocola, mijn hormonen zijn om te janken en laten we het vooral niet over mijn humeur hebben op dat moment (sorry hubby). Was dit wel leuk en relevant om te weten?

Tips

Oké, ik ben natuurlijk geen deskundige maar als ik een ander kan helpen doe ik dat graag! Hieronder een aantal tips welke voor mij goed werken.

Volg inspirerende accounts die maaltijden delen, tips, recepten en andere mooie en gezellige plaatjes en sla dit op.Zorg dat je voldoende gezonde tussendoortjes in huis hebt. Denk hierbij aan blokjes kaas, groente, ei, rijstwafels, noten en drinkbouillon.Stel een weekmenu samen. Zo hoef je niet op de dag zelf te verzinnen wat je moet koken en ook nog eens heel handig met de boodschappen!Zelf maak ik vaak iets extra en vries het dan in. Een keer geen zin of was net dat ene wat je nodig had over datum? (guilty) Heb je altijd iets achter de hand!Download een app om bij te houden wat je allemaal eet. Naast dat je inzichtelijk krijgt hoeveel koolhydraten je eet kun je op deze manier ook goed je calorieën tellen en bijhouden of je voldoende (gezonde) vetten en eiwitten binnen krijgt. Let op, hierbij vul je vaak je gewicht en lengte in. Blijf dit dus wel eens in de zoveel tijd aanpassen zodra je afvalt omdat je waardes natuurlijk veranderen!En natuurlijk een "gouwe ouwe" drink voldoende water!

Nu ben ik ook erg benieuwd naar jullie verhalen. Ben jij ook aan het afvallen? Hopelijk kunnen we elkaar inspireren en heb je nog een vraag voor mij? Stel hem gerust onder deze blog of via mijn instagram, leuk!

Liefs,

Marisa