Snap
  • Gezond
  • mamaplaatscollab
  • oogcheckweken
  • Inkijkverder
  • 20-20-2

Kijk jij verder? Wij wel!

Sinds een aantal jaar draag ik een bril. Niet veel bijzonders, een sterkte van -1.75 aan beide ogen. Maar het maakt wel dat ik dingen slecht zie zonder bril. Mijn ouders en broertje dragen ook allemaal een bril, dus het is een beetje genetisch bepaald bij ons.

Daarom vind ik het extra belangrijk om de ogen van de jongens ook met enige regelmaat te laten testen. Zo kan ik in de gaten houden of hun ogen goed zijn en blijven. Zo geeft bijvoorbeeld Owen (onze oudste zoon) zelf aan geen klachten te ondervinden, maar omdat hij toch regelmatig op een schermpje kijkt, hebben wij zijn ogen laten checken.

 We zijn donderdag 25 februari naar de opticien bij ons in het dorp geweest. Deze waren tijdens de lockdown gewoon geopend.

We kwamen aan bij Van Leeuwen Optiek, een familiebedrijf. We werden supervriendelijk ontvangen en ze legden Owen precies uit wat ze gingen doen. Owen vond het direct prima.

 Eerst moest hij in een apparaat kijken waar hij een luchtballonnetje zag, dit apparaat gaf z’n sterkte aan. Daarna moest hij nog wat opdrachten doen, hier kwam weinig bijzonders uit.

 Vervolgens hebben ze zijn ogen gedruppeld, zodat zijn ogen meer ontspannen waren en de daadwerkelijke sterkte gemeten kon worden. Hier kwam uiteindelijk uit dat hij een afwijking had van +1.50 rechts en +1.25 links, wat erop neer kwam dat Owen tijdens gebruik van bijvoorbeeld de tablet/switch of het lezen van een boek, beter een bril kan dragen. 

 Ik was oprecht verrast en had dit niet verwacht. Owen z’n ogen verzetten dus best wel veel werk om scherp te kunnen zien.  Het is dus echt belangrijk om, ook wanneer er geen klachten zijn, de ogen van je kindje met enige regelmaat te laten checken. 

Maart staat in het teken van de OogCheckWeken. Dit omdat steeds meer kinderen oogproblemen hebben, doordat de levensstijl verandert.

Ook gaven ze ons de 20-20-2 regel als tip mee! Dat houdt in: na elke 20 minuten dichtbij kijken, dus bijvoorbeeld op een scherm of in een boek, 20 seconden in de verte kijken en minstens 2 uur per dag buiten spelen. Wij waren nog niet bekend met deze regel, maar ga deze zeker toepassen.

Maart staat in het teken van de “OogCheckWeken”. Dit omdat steeds meer kinderen oogproblemen hebben, doordat de levensstijl verandert. Je kan bij een gespecialiseerde optiekzaak een afspraak maken voor je kind om de ogen te laten controleren. Want zo zie je maar, dat je kind geen klachten hoeft te ervaren terwijl hij/zij wel minder ziet. Kijk voor meer informatie ook zeker op: ikkijkverder.nl

De oogcheck was zo gebeurd en Owen vond het prima. Nu gaan wij binnenkort voor hem opzoek naar lenzen of een bril die hem hierin kunnen ondersteunen! Ik ben dus zeker blij dat we zijn geweest.

Weet jij eigenlijk of jouw kindje goed ziet? Je kunt al ouder checken hoeveel risico jouw kind loopt om bijziend te worden door de risicoanalyse in te vullen: procornea.nl/ik-kijk-verder/risicoanalyse

Deze blog is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken (gehele maand maart). Wil je meer informatie? Ga dan naar ikkijkverder.nl. 

3 jaar geleden

Wat goed dat jullie gegaan zijn, ik wist helemaal niet dat je zonder klachten kunt laten controleren! Dank voor de tip

3 jaar geleden

Doe je goed! ❤️

3 jaar geleden

Zorgzame mama ❤️👏

3 jaar geleden

Wat goed dat je dat gewoon gaat testen!