Je menstruatie na de bevalling, wat is normaal?
Wanneer ik aan een mama bij me in de praktijk vraag hoe het met hun menstruatie gaat dan is het eerste antwoord dat ik krijg bijna altijd 'normaal'. Net als de stoelgang merk ik dat de meeste vrouwen niet weten dat waar zij aan gewend zij of wat zij draaglijk vinden niet persé normaal of gezond is.
Want welke vergelijkingsmateriaal heb je eigenlijk?
Het is niet zo dat je maandelijks je cyclus heel diepgaand bespreekt met die van een vriendin of van de buurvrouw. Behalve dat je waarschijnlijk weleens de algemeenheden deelt van 'het was zwaar' of 'ik ben niet te genieten'.
Daarbij heerst er ook een gedachte dat een menstruatie hebben die niet noemenswaardig is en dus heel ontspannen, een soort fantasie is. Of als je ooit zo'n menstruatie hebt gehad vroeger dan denken vrouwen vaak dat het onmogelijk is om daarnaar terug te gaan.
De meest hardnekkige verwachting is dat we er maar mee moeten dealen. En doordat de menstruatie periodiek is, vergeten we vaak de rest van de maand hoe intens het was.
'En het hoort er toch gewoon bij'.
Gewoon schouders ophalen en doorgaan...
En deze houding houdt ons onbewust tegen om in actie te komen om ervoor te zorgen dat we een betere ervaring hebben elke maand.
Dit terwijl deze maandelijkse boodschap van jouw lichaam zo enorm belangrijk is. Het geeft je een helder beeld van jouw algehele gezondheid, en hoe jouw ontgifting (niet) gaat. En een menstruatie die zelfs saai genoemd kan worden, is een goed teken.
Er zijn een aantal tekenen die je een indicatie geven dat je beter moet gaan luisteren naar wat je lichaam te zeggen heeft.
1. Pijnklachten
Als je meerdere pijnstillers nodig hebt of zelfs een vrije dag dan is dat een duidelijk teken dat het teveel is. De behoefte om naar binnen te keren wanneer je ongesteld bent, is heel normaal, maar niet zodanig zo dat je amper kunt functioneren. Dus geen heftige migraines, geen dove benen en ook geen buikkrampen die aan kunnen voelen als weeën.
2. Duur
Je hoort tussen de 3 en 5 dagen te bloeden, daar horen ook 2 dagen bij die heel licht en/of vlekkerig zijn. Dus niet een week lang wat ik vaak hoor. Maar ook niet de gevallen waarbij mama's denken dat ze menopauzaal zijn doordat ze alleen heel licht/vlekkerig bloeden 2 dagenlang.
Dit zijn allemaal signalen van je lichaam dat er meer aan de hand is. Een dag afwijken van de 3-5 dagen is niet gek, maar amper bloeden of alleen maar de hele week is zeker niet de bedoeling.
3. Bloedverlies
Als je dan het gevoel hebt dat je teveel bloed verliest dan kun je dat proberen te meten met een menstruatie cup bijvoorbeeld. Cups verzamelen ongeveer 25-30ml bloed wanneer ze tot aan de rand gevuld zijn (staat ook op de verpakking). Als je bijhoudt bij elke keer wisselen wat je schatting is dan zou je niet meer dan 2 volle cups moeten vullen gedurende je gehele menstruatie.
Voor tampons en maandverband is de stelregel dat het niet de bedoeling is dat je vaker je tampon of maandverband moet verwisselen dan 1 keer per 2 uur gedurende de dag.
En als je de wekker moet zetten 's nachts om te verschonen dan weet je ook dat je teveel bloedt aangezien het vloeien erg zou moeten afnemen qua snelheid dan. Ook je menstruatie weet dus dat je slaap nodig hebt!
Er zijn nog meer tekenen die je vertellen hoe het staat met je (hormonale) gezondheid. Als je meer wil weten over je postpartum hormonen dan kun je daar meer over leren in de Online Postpartum Checkup, een online cursus speciaal gemaakt voor mama's.
Desirée is orthomoleculair therapeut. Bekijk haar cursussen hier op de Mamaplaats Academy.