Snap
  • Gezond
  • eten
  • gezondheid
  • kind
  • gezond
  • opvoeden
  • gezonde
  • eetgewoonten

Je kind gezond

Het aanleren van een gezonde leefstijl hoort bij een goede opvoeding

Wat je kind nu eet, kan de gezondheid en geluk in hun huidige en verdere leven bepalen. Als ouders wil je het beste voor je kind(eren). Dat valt in deze tijd van verleiding zeker niet altijd mee. Kinderen hebben daarbij meestal niet het besef hoe belangrijk een gezond eet- en leefpatroon is. Maar voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling is het een voorwaarde dat ze dagelijks de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. En daarmee kunnen wij als ouders hun helpen. Ten eerste door zelf het goede voorbeeld te geven en ten tweede ook door duidelijke afspraken te maken. Een gezonde leefstijl aanleren is natuurlijk ook een onderdeel van een goede opvoeding!

Tijden zijn veranderd

Vroeger was lekkers zoals koek, snoep en limonade alleen bestemt voor in het weekend en met feestjes. Maar de laatste jaren is dat allemaal erg veranderd. Circa tien jaar geleden was ik overblijfmoeder op school. Wat was dat schrikken met al die koeken en pakjes die kinderen mee naar school kregen. Sommigen kregen zelfs nog snoepjes mee in de broodtrommel... Het is niet zo vreemd dat ook kinderen steeds meer kampen met overgewicht. Het is een groot probleem, want er zijn meerdere onderzoeken die hebben aangetoond dat zware kinderen ook zware volwassenen worden. Gelukkig zie je dat nu steeds meer scholen meewerken om ouders te motiveren hun kind verantwoorde tussendoortjes en drankjes mee te geven. Ook jij als ouder mag je school erop aanspreken om daar aandacht voor te vragen.

Aandachtspunten voor een gezonde opvoeding 

De meeste kinderen zijn gek op zoet en vet, zoals chips, koek, snoep en frisdrank. Lekkers hoeft zeker niet helemaal verbannen te worden, maar ook daarin zal een kind moeten leren hoeveel acceptabel is. Het is belangrijk om met je kind het gesprek hierover aan te gaan. Hoe goede voeding helpt bij betere prestaties, je lekker in je lijf en met jezelf te voelen. Het is voor het kind wel fijn als je ook begrip toont dat er voor sommige voedingsmiddelen een afkeer is. Voor de meeste kinderen is dat voornamelijk bij bepaalde groenten. Leg hen uit dat je smaak gaandeweg kan veranderen en dat je daar samen aan kunt werken. Dat als groenten op verschillende manieren klaargemaakt worden, ze steeds anders smaken. 

Teamwork

Maak samen een lijst met verschillende soorten groenten. Vraag het kind om aan te geven welke groenten hij/zij lekker of oké vindt. Onderstreep deze met een groen potlood. Laat het kind dan maximaal drie groentesoorten aangeven waarbij de afkeer het grootst is. Onderstreep deze met een rood potlood en spreek af dat hij/zij deze voorlopig niet meer voorgezet krijgt. Kies dan voor 3-5 groentesoorten waar jullie samen mee gaan experimenten met verschillende bereidingswijze/recepten. Onderstreep deze groenten bijvoorbeeld met een oranje potlood. 

Samen gaan jullie dan onderzoeken hoe je zowel gezond en lekker kunt eten. Zo kun je bijvoorbeeld van prei een taart maken, een pastagerecht, een wokgerecht, een eiergerecht, een stamppot, preikoekjes, risotto. Kortom betrek je kind vaker bij het uitzoeken en bereiden van maaltijden. Jong geleerd is oud gedaan ;-)

Laat je als moeder niet van de wijs brengen als het niet meteen lukt. Het zal niet van de ene op andere dag goed gaan, het heeft tijd nodig. Laat je niet ontmoedigen!

Meer groente eten

Wil jij meer groenten binnen krijgen of dat je kind meer groente eet? Maak dan eens groentepannenkoekjes. Ik heb deze gemaakt met courgette, lekker en gezond! ?

Ingrediënten1 CourgetteLente ui fijn gesneden2 of 3 eieren+/- 50 gram (spelt)meel (volkoren)1/2 bakje hüttenkäseZwarte peperHimalaya zout of Herbamare1 theelepel komijnzaad

Optioneel naar smaak geroosterde pijnboompitten

Snap

Ik hoop dat jij beseft wat een gezonde leefstijl voor jou en je gezin kan betekenen!

Wil je meer tips en informatie, neem een kijkje op mijn website www.health2happiness.nl

Op facebook ben ik te vinden via: https://www.facebook.com/Health2Happiness

Gezonde groetjes en een fijn weekend!

Mandy

5 jaar geleden

Klinkt als een lekker recept, ga ik eens uitproberen!