Snap
  • Gezond
  • gezondheid
  • hygiëne
  • tandarts
  • tanden
  • mondhygiëne

Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

Wanneer was de laatste keer dat je je tandenborstel verving? We gooien voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen weg, leggen nieuwe voorraden vitaminen en supplementen aan en vervangen vaak onze schoonheidsproducten, maar als het om gezondheid en schoonheid gaat, is het onze tandhygiëne die niet zo veel aandacht krijgt als andere delen van ons lichaam. Er zijn echter belangrijke regels en tips die je moet volgen om je gebit optimaal gezond te houden. In samenwerking met <a href="https://tandartspraktijkridder.nl/">Tandarts Ridder</a> schreef ik dit blog, om zo iedereen goed te kunnen informeren over tandenborstels en mondhygiëne.

Wanneer je je tandenborstel moet vervangen

De meeste tandartsen raden aan je tandenborstel om de 3 maanden te vervangen. Na verloop van tijd ondergaan tandenborstels normale slijtage en worden ze minder effectief met het verwijderen van plak van tanden en tandvlees. Onderzoek heeft uitgewezen dat rond de 3 maanden de borstelharen afbreken en hun werkzaamheid verliezen.

Een andere overweging waar we gewoonlijk niet aan denken (en waarschijnlijk ook niet graag aan denken) is dat ziektekiemen zich in de borstelharen van tandenborstels kunnen verbergen en ophopen. Dit maakt het belangrijk je tandenborstel te vervangen nadat je verkouden bent geweest, of het risico te lopen op een mogelijke herinfectie.

Ook schimmel en bacteriën kunnen zich in de borstelharen ontwikkelen als ze niet goed verzorgd worden. Zorg ervoor dat je je tandenborstel na gebruik goed afspoelt en droogt, bewaar hem onafgedekt rechtop en houd hem uit de buurt van andere gebruikte tandenborstels. Als je op reis gaat, dek dan zeker de kop van je tandenborstel af om hem te beschermen en de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan.

Als je je niet meer precies kunt herinneren hoe lang het geleden is, let dan vooral op de staat waarin je tandenborstel kop verkeert - of de borstelharen versleten zijn, uitwaaieren of rafelen, en vooral of je donkere kleurveranderingen ziet, wat een teken van schimmel is.

Wat gebeurt er als ik mijn tandenborstel niet vaak genoeg vervang?

Als de wetenschap dat bacteriën en schimmels zich op de borstelharen van je tandenborstel ophopen nog niet genoeg reden is om je tandenborstel vaker te vervangen, zijn er ook nog een aantal andere risico's en ongenoegens verbonden aan het niet vervangen van je tandenborstel. Eén risico omvat het beschadigen van je tandvlees, want oude tandenborstels worden ondoeltreffend bij het verwijderen van plak van je tanden, wat tot gingivitis leidt. Onbehandeld gelaten leidt gingivitis tot infectie, waardoor tanden kunnen uitvallen.

Nog onaantrekkelijker is dat je ziek kunt worden van overmatig gebruikte tandenborstels (zie: ophoping van bacteriën en schimmels), dat je tandenborstel kan schimmelen, of mogelijk het minst aantrekkelijk, dat je ongewenste deeltjes kunt binnenkrijgen als je ze in de buurt van een toilet bewaart.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ga nu meteen mijn tandenborstel vervangen en een dieptereiniging bij mijn tandarts plannen.

Waar je op moet letten bij het kopen van tandheelkundige producten

Vraag je tandarts bij je volgende gebitscontrole en -reiniging om aanbevelingen over wat je zou moeten kopen op basis van je individuele behoeften, je bijzondere gezondheidstoestand van je gebit, enz.

Enkele veel voorkomende suggesties van tandheelkundige professionals zijn: zoek tandenborstels met zachte borstelharen, want harde borstelharen beschadigen je tanden en tandvlees, kies een maat tandenborstel kop die één of twee tanden tegelijk raakt, gebruik een tandpasta met fluoride die door de ADA goedgekeurd is, overweeg mondwater te gebruiken om tandplak en gingivitis verder te bestrijden, en vergeet niet te flossen!

Overweeg te investeren in een elektrische tandenborstel, want het is bewezen dat deze de mondhygiëne verder verbeteren dan een manuele tandenborstel kan door tandplak te verwijderen, gingivitis te verminderen en vlekken op de tanden te elimineren. Het is ook aangetoond dat ze de hoeveelheid plak op de tanden van mensen met parodontale ziekten tot een minimum beperken.

Doe je onderzoek naar welke producten het beste bij je behoeften passen, en vergeet niet je tandarts om aanbevelingen te vragen.