Snap
  • Gezond
  • sterrenmama
  • 20kgafgevallen
  • glitraject
  • fitgirlnl
  • nieuweleefstijl

Hoe ik 20kg afviel binnen een jaar - deel 1

Hoe het allemaal begon

Als er 1 vraag is die vaker gesteld is dan “wil je nog een kindje”, dan is het wel de vraag hoe ik 20kg ben afgevallen in binnen een jaar tijd.

Ik heb vaker kleinere stukjes vertelt hierover op mijn Instagram pagina, maar wilde er nu een uitgebreide blog van maken, opgedeeld in meerdere blogs (want het is teveel voor 1 blog).

Snap

Laten we bij het begin beginnen, daar waar mijn motivatie begon om dit te gaan doen:

Vroeger was ik #fitgirl. Ik stond met gemak 5 x per week in de sportschool en soms zelfs 2 x per dag (’s ochtends voor het werk een uur cardio en ’s avonds na het werk kracht training).

In 2018 besloot ik samen met mijn toenmalige vriend om mijn spiraal te laten verwijderen en gelijk de volgende maand was ik al zwanger. Deze zwangerschap liep slecht af: ik kreeg een miskraam, maar werd gelijk een maand later alweer zwanger en dit keer van Noah*. Hij werd op 8 januari 2019, na een zwangerschap van 23+5 weken, stil geboren. Dit heeft natuurlijk enorm veel impact gehad. Ik ging emotie eten. Ik at met gemak 3 x per dag junkfood en voelde mij daar maanden lang prima bij. Ik werd er, op dat moment, ‘gelukkiger’ van en dat was het enige wat ik op dat moment wilde; gelukkiger voelen.

Het slechte eten heb ik 2 jaar lang geaccepteerd van mezelf. Sporadisch ging ik wel eens naar de sportschool, maar over het algemeen was ik hoofdsponsor, want m'n sport abonnement opzeggen; HO MAAR!

Snap

In januari 2021 was ik continu benauwd. Ik deed meerdere keren een Tante C. test, maar die bleven negatief en daarom ben ik naar mijn huisarts gegaan. Hij verwees mij door naar de longarts voor een thorax foto en een longfunctie test, want zelf kon hij niets vinden.

Ik weet nog dat ik de longfunctie test ging doen en dat ze voor het algehele plaatje mijn lengte en gewicht moesten weten… De laatste keer dat ik op de weegschaal stond was toen ik 9 weken zwanger was van Noah* en nu, iets meer dan 2 jaar later, woog ik 22kg zwaarder! Ik schrok hier enorm van.

Een week na de thorax foto en longfunctie test kwam ik bij de longarts voor de uitslagen en gesprek hoe en wat verder. Al vrij snel werden er 2 dingen duidelijk: ik moest van mijn neusspray verslaving af komen en flink afvallen. Ik citeer de arts: “Mevrouw Kramer, uw buik zit in de weg en dat maakt dat u benauwd bent.

Met mijn thorax foto, en het advies om af te vallen, ging ik naar mijn fysiotherapeut die al weken lang mijn rug behandelde omdat die continu helemaal vast zat. Zij vertelde mij over GLI.

In het kort wat GLI is: een gecombineerde leefstijl interventie (GLI) is zorg voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Bij een verwijzing van je huisarts krijg je dit 2 jarig traject volledig vergoed door je basisverzekering.

Ik belde gelijk dezelfde dag nog met mijn huisarts. Op dat moment was GLI nog best onbekend, want ik moest mijn huisarts uitleggen wat het inhield. Nadat hij zich ook had ingelezen en een aantal terechte vragen had gesteld (zoals lengte, gewicht, BMI en buikomvang) kreeg ik mijn verwijzing en een paar dagen later had ik mijn intake gesprek hiervoor. Ik stelde 2 doelen: 1 doel die ik in 1 jaar wilde behalen en 1 doel die ik na 2 jaar wilde behalen.

Snap

Ik ging 3 x per week voor +-30 minuten trainen met een personal trainer, elke week werd ik gewogen en werd er naar mijn vet percentage / BMI gekeken. Thuis deed ik dit dan allemaal niet, zodat het altijd op hetzelfde moment en op dezelfde weegschaal werd gedaan. In het begin ging het een beetje moeizaam, omdat ik nog heel erg zoekende was in mijn voedingspatroon, maar het moment dat ik daar mijn weg in had gevonden ging het snel (over voeding vertel ik in een volgende blog).

Naast die 3 x 30 minuten trainen (wat er echt niet rustig aan toe ging, maar echt keihard knallen) ging ik ook steeds vaker een rondje wandelen buiten. Verstand op 0, muziekje op en genieten van frisse lucht. Dit alles deed echt wat met mijn mindset ook, want ondanks dat ik niet gelijk fysieke veranderingen zag, voelde ik mij mentaal al snel stukken beter, wetende dat ik aan mezelf werkte om gezonder te worden. Het moment dat ik startte met GLI was ook in de periode dat ik met mijn toenmalige vriend maandelijks druk in de weer was met ovulatie en zwangerschaps testen. Elke maand weer een negatieve test, maar door mijn mindset en het gezonder leven kon ik het beter behappen en een soort van ‘accepteren’. Ik wist zeker: als ik op de rit ben, dan lukt het vast om weer zwanger te worden!

Snap

In mei 2021 ging mijn relatie uit en ik kon 2 dingen doen: ik kon weer gaan emotie eten OF ik ging mijn volle focus op mijn nieuwe, gezonde leefstijl zetten. Het tweede heb ik gedaan. Ik ging ook vanuit huis sporten (door Tante C. waren de sportscholen een lange periode gesloten). Ik kocht wat attributen voor thuis, zocht oefeningen op via Pinterest en YouTube en ging aan de slag. Ik motiveerde mezelf door foto’s te maken van m'n progressie, ik filmde mijn sportoefeningen voor op mijn Instagram en werd oprecht trots op mezelf dat ik niet naar slecht eten greep en koos voor het positieve.

Elke 4 a 6 weken is er een bijeenkomst van GLI waarin er bepaalde onderwerpen worden besproken die te maken hebben met je leefstijl. Denk aan voeding en beweging, maar ook stress, slaap, planning en ontspanning komen ter sprake. Ik heb hier heel wat fijne handvaten uit kunnen halen en omdat je in een groep zit, kan je met elkaar sparren, gezonde recepten en/of handige apps delen.

Snap

Ik ben inmiddels op het punt gekomen dat ik met trots kan zeggen dat ik 20kg ben afgevallen en dat ik, door de blijvende aanpassingen in mijn leven (geen diëten/shakes/repen of ongein) ook niet meer aan het jojo-en ben in gewicht. Ik kan nu gerust 3 weken niet sporten en genieten van iets minder gezond eten, zolang mijn basis maar gezond blijft (minder koolhydraten eten en minimaal 10.000 stappen per dag). Dit werkt voor mij, maar Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Ook ik heb een weg moeten vinden in wat voor mij het beste werkt. Zo heb ik ook geprobeerd te vasten. Maar hier vertel ik meer over in een volgende blog wat in het teken staat van voeding.

Ik hoop dat ik jullie genoeg heb weten te triggeren om ook deze stap te zetten, mits je het ècht wilt, want onthou goed: je moet hel zèlf doen! En dit klinkt heel cliché, maar het is echt zo; als ik het kan, kan jij het ook.

Snap