Snap
  • Gezond
  • #ontzwangeren
  • #Hormonen
  • #postpartum
  • samengezond
  • gezondmoederschap

Gezond Mama Zijn?

Wanneer ik vriendinnen spreek of mama's die in mijn orthomoleculaire praktijk voor hun postpartum klachten komen dan krijg ik vaak te horen dat ik waarschijnlijk geen idee heb van hoe het is om je een bepaalde manier te voelen, omdat ik volgens hen natuurlijk nooit ergens last van heb.

De voornaamste reden waarom ik zo geïnteresseerd ben geraakt in gezondheid kwam door mijn eigen gebrekkige gezondheid. Van jongs af aan eigenlijk.

En alle zaken die niet goed zaten zo jong bouwden zich op naar een ongezonde jeugd en cyclus. Jeetje, wat heb ik geleden als ik daar nu op terugkijk. De roze ibuprofennetjes gingen er in als snoep wanneer ik ongesteld was. En zelfs tot laat in mijn twintiger jaren heb ik krom gelegen van de pijn.

Ik heb toen nooit gedacht dat er iets of iemand zou zijn die me zou bekijken als geheel. Alles waar ik last van had, leek een verzameling los zand. Van de acne, de heftige PMS elke maand, de prikkelbare darm, de hele lage bloeddruk, seizoensdepressies, slechte concentratie tot de oncontroleerbare zoetbehoefte.

Allemaal klachten die geen verband met elkaar leken te hebben.

En nee, er komt geen 'en toen zag ik het licht' verhaaltje. Want het ging met enorme horten en stoten. Dan weer 2 stappen vooruit en 8 weer terug. Het ene loste zich ongeveer op, maar dan was er weer iets anders. En dan probeerde ik weer wat, had ik een nieuw voornemen, maar hield ik het of niet vol of zag ik amper resultaat.

En na mijn bevalling stapelde het zich alleen maar op. Die intense vermoeidheid waardoor er wolken in je hoofd lijken te zitten en je niet vooruit kunt komen. Pffff...

Ik kom als therapeut absoluut niet van een plek van blakende gezondheid om je te vertellen hoe het wel moet. En ook niet van een plek van alle wijsheid in pacht te hebben. Ik (ont)leer gelukkig ook nog steeds.

En wat ik heb inmiddels weet na al deze jaren is dat er een groot gebrek is aan diepe kennis over onze hormonen, specifiek wanneer je eenmaal moeder bent geworden. Want er gaat nogal wat mis wanneer je hormonen niet de ruimte krijgen om uit zichzelf in rust te herstellen in je kraamtijd.

Het breekt mijn hart wanneer ik mama's zie worstelen en worstelen en niemand tot de kern komt van hun problemen. En als je ooit met mij hebt samengewerkt dan heb je hopelijk ervaren hoe diep ik hierom geef, om moeders geef.

Weet dat dit de achtergrond is van wat ik doe en waarom ik blijf doen wat ik doe. En ik zal ongetwijfeld nog honderden dingen verzinnen die bij kunnen dragen aan gezond moederschap, want dat is de sleutel naar heel veel grotere maatschappelijke problemen. Zoals welzijn van kinderen in de bepalende eerste 1000 dagen, meer vrouwen aan de top en dus diversiteit, toenemende burnout en uitval op de werkvloer voorkomen, problematische vergrijzing en ga zo maar door.

Het lichaam is complex. En ik ben nog altijd in pure verwondering van deze complexiteit. En er is geen oplossing die iedereen past op dezelfde manier. Hetgeen wat ik nu heb geleerd wat nodig is om je postpartum hormonen weer in balans te brengen en te kunnen ontzwangeren heb ik in mijn online programma gestopt.

Je bent van harte welkom om mee te doen, we beginnen maandag 11 januari weer. En als je dagelijks advies wil over gezond moederschap dan ben je welkom in mijn besloten Facebook groep.

Meer weten? Weet dat je altijd een berichtje kunt sturen: desiree@daisysyellowpepper.com 💛

Desirée is orthomoleculair therapeut. Bekijk haar cursussen hier op de Mamaplaats Academy