Snap
  • Gezond
  • zwangerschap
  • zwanger
  • gezond
  • fit
  • gewicht
  • De
  • op
  • en
  • tijdens

Gezond en op gewicht tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn betekent aankomen

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Misschien is het de eerste keer en extra spannend. Je zult vele adviezen krijgen over van alles en nog wat en waarschijnlijk ook over je gezondheid en gewicht. Maar wat kun je nu het beste doen en wat is belangrijk voor zowel je baby als jouw eigen gezondheid? Ik hoop dat deze blog jou daarmee een stukje op weg kan helpen!

Als je zwanger bent ga je natuurlijk aankomen in gewicht, het is zelfs noodzakelijk om aan te komen tijdens die 9 maanden. Hoeveel kilo’s je mag aankomen tijdens je zwangerschap, is afhankelijk van je lichaamsgewicht en BMI van voor je zwangerschap. Voor lichte vrouwen betekent dat ze meer kunnen aankomen dan zware vrouwen. Bereken je BMI hier: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht.aspx

Bekijk hier hoeveel je mag aankomen:

Laag BMI < 18.5 aankomen>12.5 - 18 kiloNormaal BMI tussen 18.5 – 25 aankomen 11.5 - 16 kgHoge BMI tussen 25-29.9 aankomen 7 - 11.5 kg.Obesitas BMI > 29.9 wordt geadviseerd ongeveer 6 kg aan te komen en zeker niet af te vallen.

Teveel aankomen

De gewichtstoename heeft betrekking op de groei van de baby en ook door de toename van het bloedvolume, de baarmoeder, placenta en de borsten. De meeste vrouwen komen helaas méér kilo’s aan dan nodig is. Vaak denkt men dat het goed is om voor twee te eten, maar dat is helemaal niet nodig. Het gaat er vooral om dat je gezond eet en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het beste is dat je al ruim voor de zwangerschap kiest voor een gezonde leefstijl.

Wat kun je het beste wel en niet eten?

Het beste eet je en varieer je met zoveel mogelijk verse groente en fruit. Deze bevatten gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Juist als je zwanger bent wil je zo weinig mogelijk slechte stoffen in je lichaam krijgen, kies daarom bij voorkeur biologisch. Het is per groente en fruit verschillend hoeveel bestrijdingsmiddelen ze bevatten. Hier kun je bekijken welke fruit- of groentesoorten zeker biologisch aan te bevelen is. http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/groente-a-fruit-wijzer 

Als je zwanger bent mag je niet alles eten, zoals rauwe vis/vlees/zuivel daar kun je nu dus beter van afzien. Dat betekent even geen carpaccio, medium gebakken biefstuk of tartaar en ook geen rauwe vleeswaren zoals filet americain. Beperk of onthoud je van het eten van leverworst en leverpaté. Leverproducten bevatten veel vitamine A en teveel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen.

Vetzuren in vis zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling van de foetus, zorg dat je wekelijks vette vis eet zoals zalm. Laat vis die niet verhit is geweest, zoals haring en sushi staan tijdens je zwangerschap. Dat betekent ook kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte vis, deze kan de listeriabacterie bevatten. Je kunt wel de gerookte vis goed verhitten, dan is het geen probleem. En eet geen roofvissen zoals makreel en tonijn (ook niet uit blik), vanwege de schadelijke stoffen. Eet gerust ook één keer per week andere vis zoals kabeljauw, koolvis en tong. Of schaal- en schelpdieren zoals kreeft, garnalen en mosselen, mits ze goed zijn doorbakken.

Geen rauwe melk of kefir gemaakt van rauwe melk, maar ook zachte en harde kazen van rauwe melk niet. Let ook op zelfgemaakte mayonaise met rauw ei en vermijd tiramisu (zelfgemaakt) als er alcohol en/of rauw ei in is verwerkt.

Drink liefst veel water, thee zonder suiker, beperkt kruidenthee en niet meer dan één kopje koffie per dag. Vermijd alcohol helemaal! Honing mag je een kind tot 1 jaar nooit geven vanwege de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Tijdens de zwangerschap kun je wel honing eten.

Ook wordt zwangere vrouwen afgeraden om kiemgroenten rauw te eten. Als deze producten door en door verhit zijn, kunnen ze wel veilig gegeten worden.

Van sommige voedingsstoffen, zoals vitamine D en foliumzuur, heb je meer nodig tijdens de zwangerschap. Omdat je deze niet in voldoende mate uit je voeding kan halen, is het advies van de Gezondheidsraad om hier tijdens de zwangerschap voedingssupplementen voor te nemen. Bron: voedingscentrum

Je kunt hier de uitgebreide informatie lezen en de video bekijken:http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx

Voorkom een te hoog gewicht

Suikers laten staan is voor velen erg lastig, maar suikers uit koek, frisdrank, sap, snoep enzovoorts zijn lege calorieën die voor jou en je kind erg slecht zijn. Je zult onnodig aankomen, met alle risico’s van dien. Als je teveel gaat aankomen tijdens je zwangerschap, betekent dat namelijk een risico voor jou en jouw baby. Er kunnen complicaties optreden tijdens je zwangerschap en je hebt kans op zwangerschapsdiabetes. Daarbij loopt je kind later het risico om aanleg te krijgen voor overgewicht. Dus blijf elke dag alert op zoveel mogelijk gezonde voeding en varieer daarmee! Te weinig eten of te eenzijdig is ook niet goed, dan kan het zijn dat jij en jouw kindje te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het beste kies je dagelijks voor een gezond ontbijt, lunch en avondeten. Eet je groenten twee keer per dag en neem je iets tussendoor van zuivel, een gekookt eitje, ongezouten noten, rauwkost of fruit. Als je voldoende gezonde en voedzame voeding kiest en regelmatig eet, zal je bloedsuiker stabiel blijven en de behoefte om te snoepen afnemen. 

GRATIS COMMUNITY

Mocht je na je bevalling behoefte hebben aan afvallen, kies dan voor afvallen zonder dieet! De enige verantwoorde manier om overtollige kilo’s kwijt te raken. Je kunt je altijd inschrijven voor de gratis community 'afvallen zonder dieet' op Faccebook. https://www.facebook.com/groups/afvallenzonderdieet

Meer informatie over Health2Happiness en mijn werkwijze ‘afvallen zonder dieet’ kijk dan op www.health2happiness.nl

Ik wens je een fijne zwangerschap toe!

Hartelijke groet,

Mandy Jacobs

Cravings heeft vaak te maken met een tekort aan mineralen. Zorg dat je elke dag de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Verdubbel eens een periode je groente inname en kijk wat dat met je doet. Heb je veel last van cravings ook buiten je zwangerschap, is het altijd goed om via een natuurarts of orthomoleculair therapeut een onderzoek te doen op tekort aan mineralen. Dat doen ze regulier niet. Succes!

@Karin Cravings heeft vaak te maken met een tekort aan mineralen. Zorg dat je elke dag de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Verdubbel eens een periode je groente inname en kijk wat dat met je doet. Heb je veel last van cravings ook buiten je zwangerschap, is het altijd goed om via een natuurarts of orthomoleculair therapeut een onderzoek te doen op tekort aan mineralen. Dat doen ze regulier niet. Succes!

6 jaar geleden

Oe, lastig als je zwanger bent hoor. Ik spreek uit ervaring ;)

6 jaar geleden

Wel moeilijk als je cravings hebt in iets heel ongezonds!