Snap
  • Gezond
  • gezondheid
  • ziek
  • verkoudheid
  • natuur
  • huismiddeltjes

5 natuurlijke middeltjes bij verkoudheid

Heb je ook last van een verstopte neus, keelpijn of hoesten? Dan kunnen deze 5 huismiddeltjes je op een natuurlijke manier helpen om je beter te voelen:

Snap

1. Wanneer je een verstopte neus hebt, helpt het om een ui open te snijden en deze naast je bed te leggen.

2. Mocht je neus nog steeds dichtzitten, dan kan een neusspray met zoutoplossing ook helpen. Het voordeel van een neusspray met zoutoplossing is dat je deze zo vaak kunt gebruiken als je wilt en je er niet „verslaafd“ aan kunt raken.

Snap

3. Wist je dat zout ook helpt bij keelpijn? Als ik keelpijn heb, dan los ik 1 theelepeltje zout op in een half glas water en gorgel hier een paar keer mee. Bij mij helpt dit meestal heel goed.

Snap

4. Wanneer ik last heb van hoesten maak ik thee van de smalle weegbree (zie foto). Deze plant is makkelijk te herkennen aan zijn lange smalle bladeren met parallel lopende nerven. Dit kruid groeit bijna overal, zelfs tussen stoeptegels. Wanneer ik verse bladeren kan vinden, doe ik 2 of 3 bladeren in een mok, vul de mok met kokend water en laat het 10 minuten intrekken. Voor de winter zorg ik altijd dat ik een potje met gedroogde bladeren op voorraad heb om thee van te maken.

5. Ten slotte zet ik graag mijn aroma diffuser aan om klachten te verminderen en tegelijkertijd de kamer te desinfecteren. Twee van mijn favoriete etherische olies bij verkoudheid zijn:

🌱 Lavendel fijn: helpt bij een verstopte neus, kan koorts (licht) verlagen en is goed voor het immuunsysteem. Bovendien werkt deze olie antibacterieel en antiviraal. Zoals bij velen bekend, werkt lavendel ook rustgevend.

🌱 Cederhout (atlas ceder): helpt tegen hoesten en werkt antibacterieel.

❗ Pas wel op dat je de etherische olie goed verdunt. Ik doe meestal 1-2 druppels van elke olie in mijn aroma diffuser.

❗ Let ook op dat niet alle etherische oliën voor (kleine) kinderen geschikt zijn (bovenstaande wel).