Snap
  • Gezond
  • hitte
  • warm
  • Uitdroging
  • hittestress

Zo herken je hittestress bij je kindje

Want deze hitte kan best gevaarlijk zijn voor die kleintjes...

Doordat kleine kindjes hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen, zijn ze heel gevoelig voor temperatuurschommelingen. Al helemaal wanneer het plotseling heel warm wordt. Het gevaar van hittestress komt hierbij om de hoek kijken. Wanneer dit onbehandeld blijft, kan het leiden tot hitte-uitputting of een hitteberoerte. Hoe herken je hittestress en wat doe je eraan? 

Symptomen

Een van de eerste tekenen van hittestress is warmte-uitslag die niet verdwijnt wanneer de huid wordt afgekoeld. Deze uitslag ziet eruit als een rode cluster van puistjes of kleine blaren op of rond de nek, bovenborst, lies en elleboogplooien.

Ook komt het voor dat je kindje last heeft van warmtekrampen in de benen, buik en armen. Dit gaat vaak samen met onrustig gedrag, zoals herhaaldelijk staan en zitten.

Wanneer de bovenstaande symptomen verergeren en je kindje krijgt last van de volgende dingen:

intense dorst;duizeligheid of flauwvallen;bleke huid;snelle maar zwakke hartslag;hoofdpijn;misselijkheid en braken;donkergele urine;

dan raakt je kindje uitgedroogd en heeft het waarschijnlijk hitte-uitputting. 

Wat moet je doen?

Stop onmiddellijk alle bezighedenKleed je kindje uitVerplaats naar een koele plekGeef gekoeld water of ijsjesLeg je kindje neer en til de voeten op een kussen

Rust en hydratatie zijn meestal voldoende, alhoewel sommige kinderen meer tijd nodig hebben om te herstellen. Ziekenhuisopname is zelden nodig. Bel de huisarts voor verder advies. 

Bron: Daisy First Aid Southend