Snap
  • Gezond
  • overgewicht
  • kinderen
  • afvallen
  • streefgewicht

Weight Watchers wil kinderen vanaf 8 jaar laten diëten

Dat willen ze doen door middel van een app.

Via de 'Kurbo'-app van WW, het voormalige Weight Watchers krijgen kinderen boodschappen zoals: 'Opgelet, je hebt vandaag al drie rode voedingsmiddelen gegeten. Kies liever voor een groen alternatief.’ Tegenstanders waarschuwen voor het risico op eetstoornissen en levenslange gewichtsproblemen.

Voorlopig is Kubro alleen in de VS gelanceerd en richt zich op kinderen tussen de 8 en 17 jaar oud. Gebruikers voegen via hun smartphone alles in wat ze eten en de applicatie beoordeelt de voedselkeuzes via een verkeerslichtsysteem:

groen kan naar hartenlust gegeten worden;oranje kan in beperkte mate gegeten worden;rood kan beter niet gegeten worden, als het kind zijn/haar streefgewicht wil bereiken.

De app is dus speels, maar wel degelijk gericht op afvallen.

Diëtiste Sofie Declercq laat weten: "Die app lijkt me niet de beste manier om overgewicht bij kinderen aan te pakken. Als er één ding is dat je bij hen niet mag doen, dan is het focussen op het fysieke en op gewichtsverlies. Vetten vermijden is evenmin een goed idee: die zijn superbelangrijk als je in de groei zit. Je leert hen veel beter een gezonde levensstijl aan."

Ook over de voor- en nafoto's die de kinderen kunnen maken en delen met andere gebruikers heeft Declercq iets te zeggen: "Sociale media hebben al genoeg invloed op het lichaamsbeeld en de prestatiedrang bij deze generatie. Bovendien bestaat het risico dat kinderen het als falen aanvoelen als ze de vooraf in de app bepaalde doelstellingen niet behalen."

WW Benelux zegt dat er van calorieën tellen geen sprake is. "Kurbo is een wetenschappelijk onderbouwd gewichtsbeheerprogramma dat gebaseerd is op 30 jaar onderzoek en erkend wordt door de universiteit van Stanford. De app richt zich op een gedragsverandering door gezonder te eten én meer te bewegen. Studies tonen aan dat gedragsgerichte programma’s geen eetstoornissen veroorzaken en dat de app het zelfvertrouwen net bevordert."

Bron: HLN