Snap
  • Gezond
  • onvruchtbaarheid
  • vruchtbaarheid
  • Kinderwens
  • Leefstijl

Waarom die plastic drinkfles zorgt dat je niet zwanger wordt.

Die plastic waterfles op je bureau of in je tas. Je vult hem elke paar uur bij, want anders drink je echt te weinig… Weet jij dat er in die waterfles hormonen zitten die zorgen dat zwanger worden niet lukt?

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn signaalstoffen die via de bloedbaan hun plaats van bestemming bereiken. Hormonen werken op een andere plaats dan waar ze geproduceerd worden en kunnen een orgaan of systeem meer aan of juist meer uit zetten. De hormoonwaarden in het bloed veranderen voortdurend. De lever breekt hormonen af of de hormonen worden afgebroken als het de taak in het doelgebied heeft volbracht. 

De cellen in het doelgebied hebben receptoren, een op maat gemaakte happer, die speciaal ontwikkeld zijn voor het hormoon wat daar aan moet binden. Alle hormonen hebben verschillende receptoren nodig. Zo weten de hormonen precies waar ze hun taak kunnen uitvoeren. Het aantal receptoren op een cel uit het doelgebied is afhankelijk van hoeveel van het specifieke hormoon er zich in het doelgebied bevindt. Wanneer er weinig van het specifieke hormoon aanwezig is, zijn er meer receptoren op de cel om toch zo veel mogelijk hormoon op te vangen. Dit wordt upregulatie genoemd. Als er veel van het hormoon aanwezig is in het doelgebied, zitten er weinig receptoren op de cel om niet te veel van het hormoon op te kunnen vangen. Dit wordt downregulatie genoemd. Wanneer er voor een langere tijd veel van het hormoon aanwezig is, zal het aantal receptoren steeds verder dalen. Hierdoor kan er resistentie ontstaan, het aantal receptoren blijft dan laag en kan uiteindelijk jouw lijf nog maar moeilijk werken met dat specifieke hormoon.

Oestrogeen

De vrouwelijke geslachtshormonen zijn oestrogeen en progesteron. Zij hebben elk een eigen functie in de menstruatiecyclus en ook andere taken in het lichaam. Oestrogeen wordt geproduceerd in de eierstokken, bijnierschors, vetweefsel en de placenta. De taken van oestrogeen zijn het stimuleren van vrouwelijke kenmerken als borsten en heupen, zorgen voor vetopslag op de heupen, het soepel houden van de vaginawand, verhogen van het libido, stimuleren van opbouw van botweefsel en de huid stevig houden. Ook speelt het een rol bij de bevruchting en stimuleert oestrogeen celdeling en groei. 

Oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie ontstaat wanneer de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans is, de afbraak van oestrogeen niet goed loopt in het lichaam en de verhouding tussen oestrogeen en de neurotransmitter serotonine niet optimaal is. 

Wat is de oorzaak?

Doordat het ontstaan van oestrogeendominantie door meerdere dingen wordt beïnvloed, is er geen eenduidige oorzaak. Er kunnen naast omgevingsfactoren ook genetische zaken meespelen. Wat wel belangrijk is en eigenlijk geldt voor iedereen is dat we veel worden blootgesteld aan hormoonverstoorders. Hormoonverstoorders zijn stoffen die lijken op oestrogeen. Zij binden aan de receptoren die voor oestrogeen bedoeld zijn en houden deze bezet voor de werkzame, lichaamseigen versie. Hierdoor denkt het systeem dat er te veel oestrogeen aanwezig is in het doelgebied en gaat minder receptoren op de cel zetten en het lichaamseigen oestrogeen afvoeren. Hierdoor raken de hormonen uit balans. 

Wat zijn de belangrijkste hormoonverstoorders?

Fyto-oestrogenen in aardappels en soja.

Xeno-oestrogenen in plastic bekers, flessen en bakjes, voeding uit blik, make-up, crèmes, kraanwater, bestrijdingsmiddelen op niet-biologische voeding en kassabonnen (thermopapier).

Kunstlicht. Dit leidt tot slaapproblemen en daardoor ontstaat er een verstoring van meerdere hormonen.

Overgewicht. In vetweefsel wordt testosteron omgezet in oestrogeen. Hoe meer vetweefsel, hoe meer oestrogeen.

Chronische stress. Zowel mentaal als fysiek.

Hoe weet ik of er iets aan de hand is met mijn oestrogeen?

Symptomen van een overschot aan oestrogeen zijn: vocht vasthouden, teveel vet op heupen en billen, PMS-klachten, cysten in borsten en eierstokken, menstruatieklachten, migraine voor de menstruatie, acne die samenhangt met de menstruatiecyclus, borst- eierstok- baarmoederhalskanker en vleesbomen.

Wat kan ik onthouden?

Hormonen zijn signaalstoffen die door de cellen in het doelgebied worden gebonden aan receptoren, zodat de hormonen hun werk kunnen doen. Wanneer er te veel van een hormoon aanwezig is in het doelgebied gaat het aantal receptoren op de cel naar beneden. 

Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon met een belangrijke taak in de menstruatiecyclus en bevruchting van de eicel. Door hormoonverstoorders raken de verhoudingen tussen oestrogeen en progesteron, serotonine en de afbraak van oestrogeen uit balans. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Gezien de aard van de hormoonverstoorders is in de meeste gevallen de balans te herstellen.

Wat kan ik doen?

Om de kans op het vervullen van jouw kinderwens te vergroten, kun je hormoonverstoorders zo veel mogelijk vermijden. Elke stap is er een.