Snap
  • Gezond
  • mama
  • geloof
  • Persoonlijk

VASTEN? Waarom eet je dan?!

Altijd als ik vertel dat ik aan het vasten ben krijg ik de vragen waarom ik nou wel mag eten en of ik aan de ramadan doe.

Toen ik 18 was heb ik zelf de keuze gemaakt om me te laten dopen in de Russisch Orthodoxe kerk. Ik ben de enige in ons gezin die orthodox is, die keuze heb ik dus bewust voor mezelf gemaakt.

Wat erbij komt kijken is dat er 2 keer per jaar een langere periode is van vasten. Voor de hele streng orthodoxen zijn er tussendoor nog vele dagen waarop gevast wordt. Ik zelf hou me aan die 2 periodes van 40 dagen. Dit zijn 7 weken voor pasen (de zondagen vast je niet) en 40 dagen voor kerst.

Maar wat houdt dat vasten nou precies in? Want ik eet wel gewoon overdag. Dan ben ik toch niet aan het vasten?

In de Orthodoxe kerk is de strenge vorm dat je geen de gehele Vastentijd geen vlees, melkproducten, vis, olie, noch wijn (dus geen alcohol) mag eten of drinken. Ook het aantal maaltijden wordt beperkt. Op sommige dagen zijn dat 2 maaltijden, op sommige dagen geen. Dit allemaal om geestelijke groei door te maken. Om de strijd met het verlangen aan te gaan.

Ik ben zelf een enorme vlees en dierlijke producten eter, voor mij is het al een strijd an sich om volledig plantaardig te gaan eten, 40 dagen vegan dus.

Ik heb al sinds mijn zwangerschap van Arsenio niet meer gevast. Ik was zwanger, gaf borstvoeding,  was op vakantie in Suriname, was weer zwanger en gaf toen weer borstvoeding. Voor het eerst na bijna 5 jaar ging ik weer vasten. Ik vroeg aan mijn beste vriendin of zij deze keer met mij mee wilde vasten, want eigenlijk doe ik het alleen. MIjn peetouders etc doen het wel, maar die zie of spreek ik natuurlijk niet dagelijks. Voor haar is het dan gewoon 40 dagen vegan zonder de kerkelijke gedachtes erachter. En de topper die ze is, ze zei ja. We gingen dit dus samen doen.

Recepten delen, elke dag vragen wat we hadden gegeten of zouden gaan eten. Samen gingen we deze tijd tegenmoet. Tussendoor (tijdens pasen hier in NL) hebben we een breakie gehouden van 2 dagen. Omdat wij eigenlijk alle zondagen wel gewoon gevast hebben.

Vandaag is het Pasen. Ik begon met de live kerkdienst vanuit Rusland, midden in de nacht. Daarna heb ik samen met mijn beste vriendin het gevierd met een uitgebreid ontbijtje op het terras, in het zonnetje. Een feestelijke afsluiting van deze Vastenperiode.

Ik ben dus zeker niet streng en hou me niet aan alle regels. Ik (eigenlijk doen vele “gewone” mensen het op deze manier) heb de regels aangepast om het leefbaar voor mezelf te maken. Dit is de manier waardoor ik toch bewust bezig ben met het geloof en het vasten, en ik het weet dat ik het vol kan houden.

Dus ja, ik ben aan het vasten en ja, ik mag gewoon eten overdag. Het is niet de ramadan maar uiteindelijk zijn het beide periodes waarin je even terug keert naar dat wat belangrijk is!  

4 maanden geleden

Wat is jou afkomst?