Snap
  • Gezond
  • zwangerschap
  • onderzoeken
  • trombose

Trombose en zwangerschap

Mijn avontuur begin alweer een heel aantal jaar geleden. In 2015 had ik opeens pijn in mijn kuit, net alsof je constant kramp heb die er niet uit gaat. Nu ben ik een nogal actief bijtje. Ik had vooral last ervan met handballen, dus dacht dat ik vast een verkeerde beweging had gemaakt. Rustig aan, waar ik niet goed in ben en dan gaat het vast over. Alleen na 2 weken was het nog niet over, het werd alleen maar erger! Trainen lukte al niet meer en lopen was ook niet fijn. Eigenlijk was fietsen nog het fijnst. Toch maar naar de huisarts. 

De huisarts ben ik achteraf heel dankbaar geweest. Hij was zo oplettend om naar aanleiding van mijn verhaal bloed (D-dimeer) te laten prikken. Ook al had ik geen traditionele klachten van trombose. Mijn been was ietsjes verdikt, maar niet glimmend rood. Hij was wel ietsjes warm, maar ook weer niet zoveel. Zelf wist ik niks van trombose, dat heb ik echter snel moeten leren! Ik ben hierna in een stroomversnelling gekomen. Een echo, bloedverdunners prikken, trombosedienst met medicatie, elke keer weer bloedprikken om de medicatie in te regelen. Wat voelde ik me jong bij de trombosedienst! De gemiddelde leeftijd was een stuk hoger dan mijn leeftijd. Echter, iedereen kan het treffen. Na een half jaar was het klaar met de medicatie. Ik kon weer 'gewoon' door. Al bleef altijd wel de angst, want een reden voor de trombose was niet echt aan te wijzen.

In 2017 heb ik mijn huidige man leren kennen. Wat voelde dat goed! Veel sneller dan verwacht zijn we gaan samenwonen en hebben we samen een huis gekocht. Het gesprek over kinderen hadden we al vaker gehad, maar hoe zat dat nou met trombose en zwangerschap? Tijdens mijn trombose wel opgeslagen dat het iets was, maar ik wist niet meer wat. Ik ben hierop in het ziekenhuis een onderzoek in gegaan. Want ja, tijdens de zwangerschap en bevalling heeft iedereen een verhoogd risico op trombose en als je het gehad heb nog meer. Ook zou het erfelijk kunnen zijn of een andere oorzaak hebben. Na onderzoek blijkt echter dat ik geen erfelijke vorm heb en ook geen andere onderliggende stollingsoorzaken, dus de eerdere trombose was domme pech. Ook is mijn hormoonspiegel nog in orde, dus zwanger worden zou mogelijk zijn. Alleen nu de vraag, willen we het ook?!

Wordt vervolgd.