Snap
  • Gezond
  • afvallen
  • #afvallennazwangerschap
  • #gezondeten

Mijn geheim om af te vallen en slank te blijven

-20 kilo

Ik krijg vaak de vraag of ik nu alles kan eten, omdat mensen mij vaak ongezonde dingen zien eten en ik ook nog eens vrij grote porties eet. En omdat ik moeder ben van 2 jonge kids, en veel vrouwen het lastig vinden om weer terug op gewicht te komen na een zwangerschap. Ik ben juist slanker dan ooit.

Ik zal heel eerlijk met je zijn. Niemand kan slank blijven, zonder daar iets voor te hoeven doen.

Sterker nog, ik heb aanleg om snel aan te komen daarom had ik ook jarenlang overgewicht en mijn zus en zusje allesbehalve. Ik was 16 en had maat 40/42.

In het verleden ben ik daarom vaak op dieet geweest en probeerde ik af te vallen door alle koolhydraten uit mijn dieet te schrappen, of ik nam me voor om nooit meer suiker te eten. Dat werkte allemaal niet bij mij.

Ik houd namelijk teveel van lekker eten. Lekker eten maakt mij gelukkig. Dus het werkt voor mij niet om te zeggen: ‘’ik mag nooit meer ongezond eten, ik mag alleen nog maar gezond eten’’.

Alleen het idee al daar krijg ik het al zo benauwd van. Daarom houd ik nu ik genoeg ben afgevallen vast aan mijn gezonde basis eetpatroon aangevuld met #bewustgenietmomenten.

Dit lijkt op de 80/20 regel. 80% van de tijd eet ik supergezond. Meestal binnenshuis. Ik haal ook zo goed als alleen maar gezonde dingen in huis. En 20% eet ik gewoon super ongezond. Gewoon alles wat ik maar lekker vind. En dat is voornamelijk buitenshuis. Denk aan cheesecake, denk aan chocolade, denk aan friet, denk aan alles met verzadigd vet, suiker en snelle koolhydraten.

Thuis heb ik een voedingspatroon ontwikkeld wat heel goed bij mij past. Zo weet ik dat ik heel slecht ga op suikers. Ik weet dat als ik 1 koekje eet, dan wil ik meteen het hele pak en nog 2 pakken. Alles met suiker werkt voor mij erg verslavend. Ik haal dan ook geen ongezonde snacks zoals snoep, chocolade en koek in huis, zelfs geen peperkoek. Voor bezoek heb ik altijd iets in huis wat ik zelf niet lust.

Als ik het dan in huis haal dan heb ik er mega veel zin in, en eet ik het als #bewustgenietmoment. Meestal koop ik dan 1 los product, zodat ik niet kan overeten. Bijvoorbeeld 1 reepje tony chocolony bij de kassa van de supermarkt. Of 1 los toetje zoals chocolademousse. Yum!

Verder eet ik enorm veel gezonde onverzadigde vetten en eiwitten omdat mij die enorm verzadigen. Zoals avocado, noten en vette vis. Veel kwark, peulvruchten en groenten.

Wat ik ook veel eet zijn langzame koolhydraten. Ik heb ze echt nodig. Ik vind brood zo ontzettend lekker en makkelijk. Ik ga altijd voor volkoren brood, volkoren pasta, haver, quinoa, kikkererwten en bonen. Langzame carbs dus.

Buitenshuis mag ik dus alles eten wat ik wil. Er is geen verboden voedsel en ik let niet op hoeveel calorieën, suiker of vet ergens in zit. Ik geniet vooral intens van ongezond eten en voel me daar niet schuldig over. Juist omdat ik in de basis zo gezond eet, blijf ik prima op gewicht. Door mezelf niets te ontzeggen, zal ik me niet zo snel overeten zoals ik vroeger wel vaak deed. Ik moet nu zelf opletten dat ik niet te slank word, wie had dat ooit gedacht?

Wil jij net zoals ik flink afvallen in vetmassa, of wil je gewoon op gewicht blijven en dat op een relaxtere manier doen dan je nu doet?

Volg me op instagram voor al mijn tips!

@anki_is_here

4 jaar geleden

Volkorenproducten is een goeie tip, ook wat het eten van de kinderen betreft! Wanneer we bijv. een keer door omstandigheden geen volkorenpasta hebben, maar de 'gewone' niet-volkoren variant, dan hebben de kinderen een uur na de maaltijd alweer trek. Met volkorenproducten zijn ze veel langer verzadigd (geldt ook voor brood, pannenkoeken -ik hoef er ook minder te bakken met volkorenmeel!- e.d.) en hebben ze minder behoefte aan tussendoortjes.

4 jaar geleden

Ik ging na de eerste calorieën tellen en paste na 5 maanden weer in mijn maatje 38. Was zo trots op mezelf! In februari komt de 2de en daarna weer calorieën tellen ? ?

4 jaar geleden

Heb je al een krachttraining geprobeerd? Om meer body te krijgen?

4 jaar geleden

Haha, herkenbaar. Als je de meeste tijd heel erg gezond eet en je netjes aan je eigen regels houdt, dan mag je buitenshuis losssssss! En dan ga ik ook echt los. Dan vragen mensen wel eens aan me: sowww jíj kunt goed eten, waar laat je dat allemaal?? Nergens, ik ga thuis weer in het gareel. Haha. En veel sporten.