Snap
  • Gezond
  • gezondheid
  • voedingssupplementen
  • Vegan
  • plantaardig
  • vitaminfit

Met een gezond lijf de winter door + Vitaminfit winactie

Begin oktober schreef ik een blog met tips om je huis zo gezond mogelijk te maken voor de winter. Ik zie mijn huis echt als een extensie van mijn lichaam en door er goed voor te zorgen, zorg ik ook gelijk goed voor de fysieke gezondheid van mijn gezin. Maar die fysieke gezondheid omvat natuurlijk veel meer. Ook wat ik (niet) eet en drink, welke supplementen ik gebruik, hoeveel ik beweeg en buiten ben, waarmee ik mezelf omring en hoe ik voor mijn mentale gezondheid zorg, zijn daar onderdeel van. In deze blog deel ik daarom mijn 5 tips om zo gezond mogelijk de herfst en winter “door” te komen. Je gezondheid zou altijd prioriteit moeten hebben, maar door de pandemie neem ik dat natuurlijk net even wat bewuster en serieuzer te allemaal. In deze blog vind je ook een fijne winactie en kortingscode voor vegan voedingssupplementen, in samenwerking met Vitaminfit!

Disclaimer

Altijd als het over gezondheid gaat, deel ik van tevoren een disclaimer. Ik ben geen arts of (orthomoleculair) diëtist. Ik weet niet wat het beste is voor jou. Dus als je ergens aan twijfelt, neem dan contact op met je huisarts. Ook goed om te weten: ik ben maar een mens, net als jij. Dus soms sla ik mijn eigen tips en kennis in de wind en doe ik dingen die niet persé gezond voor me zijn. 

5 tips om met een gezond lijf de winter door te komen

1. Plantaardig eten

Voor mij en mijn gezin is plantaardig eten de meest gezonde keuze. Dat betekent dat we geen dierlijke producten (zoals vlees, vis, melk, ei en kaas) eten. We kiezen voor plantaardige vetten en bronnen van proteïne. We eten zo puur mogelijk (dus niet uit pakjes, maar alle recepten opgebouwd met basis ingrediënten), maar we eten wel suiker. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat plantaardig eten, met de juiste voedingssupplementen, de meest gezonde keuze is voor mens, dier & planeet. In deze gids kun je lezen hoe je in 10 stappen kunt overgaan op plantaardige voeding.

2. Vegan voedingssupplementen

Omdat sommige vitaminen en mineralen niet of moeilijk uit plantaardige voeding te halen zijn, is het wijs om supplementen bij te slikken. Maar ook mensen die vegetarisch, vis of vlees eten kunnen om tal van redenen (chronische) tekorten opbouwen. Wij kiezen daarom voor de 100% plantaardige voedingssupplementen van Vitaminfit. In deze blog kun je lezen welke druppels onze kinderen krijgen en hier kun je lezen wat wij dagelijks bij druppelen. In deze nieuwe blog richt ik me vooral op de herfst en winter. Wat doe ik extra, om de koude, donkere maanden goed door te komen? 

Snap

Met de code Kari15 krijg je 15% korting op je bestelling bij Vitaminfit! Bestel je vegan voedingssupplementen hier.

Voedingssupplementen kunnen nooit voeding vervangen: het zijn aanvullingen op een gezond eetpatroon.

Vitamine D

Een van de belangrijkste voedingssupplementen voor de winter is vitamine D. De zon is onze grootste bron van vitamine D en die is in de wintermaanden schaars. Dat betekent niet dat je geen vitamine D kunt opsnuiven in de winter. Ook dan geldt dat je tussen 11:00 en 15:00 uur minimaal een half uur buiten moet zijn. Ga tijdens je lunch dus altijd even een ommetje maken. Of je nou voor jezelf (het werk is nooit af) of een baas (die vindt dat vast nooit goed) werkt, er is altijd een goed excuus te vinden om dat niet te doen. Maar uiteindelijk wil die baas (of jij dat nou bent of een leidinggevende) dat zijn bedrijf gezond is. En dat kan alleen met gezonde werknemers. Dus, hup, naar buiten! Vitamine D zit verder voornamelijk in dierlijke producten, als vis, vlees en eieren. Dus als je plantaardig eet, is het aan te raden om Vitamine D3 te supplementeren.

Vitamine K

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling en zit onder andere in groene bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie en raapstelen, maar ook in ander groenten en fruit. Er is steeds meer bekend over de samenwerking tussen vitamine D en vitamine K. Ze versterken elkaars werking en leiden samen tot sterkere botten en spieren en verminderen de kans op hart en vaatziekten. Het is daarom aan te raden om K2 in combinatie met vitamine D3 te gebruiken. Dat kan los van elkaar, maar het handigst is natuurlijk een supplement dat zowel K2 als vitamine D3 bevat. Vitaminfit verkoopt beide opties. Ik vind de druppels van Vitaminfit ideaal, omdat ik op deze manier zelf kan samenstellen wat ik wil supplementeren, in de meest pure en plantaardige vorm. Maar het feit dat het druppels zijn, zorgt er ook voor dat ik er bewust voor kies. Het maakt het gewoon een stuk gemakkelijker en sneller om in te nemen.

Vitamine B12

De wintermaanden kunnen je moe en futloos maken. Het hakt er bij veel mensen gewoon in: de kou, het gebrek aan licht, de regen, de wind, het minder vaak buiten zijn, minder afspreken of dingen doen waar je blij van wordt. Een vitamine B12-tekort kan zo’n tendens alleen maar versterken. B12 heb je namelijk nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Meestal merk je pas na verloop van tijd dat je een tekort hebt opgebouwd. Je wordt dan moe en lamlendig. Je weerstand wordt lager en je kunt je minder goed concentreren. Hoe zonde als je dit allemaal zou toeschrijven aan een winterdipje, terwijl het op te lossen is met een B12 supplement. Dat betekent niet dat je winterdip niet (ook) bestaat, maar je kunt een hoop ellende ondervangen door te controleren op tekorten.

Sint-Janskruid

We blijven nog even bij die winterdip, want ik weet dat veel mensen hier mee worstelen. De eerste jaren dat ik in Nederland woonde, kon ik niet wennen aan de winters. De kou en het gebrek aan zon vielen me zo zwaar dat ik iedere winter vastliep in een winterdepressie. Inmiddels gaat dat beter. Ik beleef de seizoenen veel lichter en vrijer nu ik kinderen heb en zie in ieder seizoen schoonheid. Maar dat neemt niet weg dat ik wel wat extra hulp kan gebruiken in de herfst en winter. Daarom ben ik Sint-Janskruid gaan supplementeren. Sint-Janskruid is een natuurlijke ondersteuner van je gemoedstoestand. Het helpt tegen sombere stemmingen, innerlijke onrust en prikkelbaarheid. Ook gaat het stress tegen.

Als je antidepressiva of andere (kalmerende) middelen gebruikt, overleg dan eerst met je huisarts voor je Sint-Janskruid gaat supplementeren. 

3. Bewegen

Sinds een aantal maanden ben ik weer gaan tennissen. Dat deed ik heel intensief als kind, maar ik stopte toen ik emigreerde naar Nederland. Een keer per week ren ik de benen uit mijn lijf op de baan en mep ik zo hard als ik kan. Heerlijk. Daarvoor (en nog steeds) was mijn belangrijkste bron van dagelijkse beweging “achter twee kleine kinderen aanhollen”. Ook yoga is altijd een belangrijke en positieve vorm van beweging geweest in mijn leven. Maar dit is voor het eerst dat ik weer iets helemaal voor mezelf en alleen doe, sinds ik moeder werd ruim 6 jaar geleden. Echt heel fijn! Ga op een clubje, zoek een sport die je écht leuk vindt en duik niet tegen al je levenszin in de sportschool in om vervolgens drie kwartier naar een scherm met calorieën te staren terwijl je mechanisch op een band loopt. Vind díe sport die je het gevoel geeft dat je als kind had. Toen bewegen en sporten tweede natuur waren en levensgeluk brachten. En ben je er nog niet klaar voor om je kroost achter te laten of heb je niet de financiële middelen, voel je dan ook zeker niet bezwaard. De allerbeste manier om zowel mentaal als fysiek gezond te blijven is en blijft: wandelen. Het liefst in de natuur. En dat kan op ieder moment van de dag of avond, met baby/kind en is gratis.

4. Buiten leven

Misschien wel een van mijn belangrijkste tips als het gaat om zowel mentaal als fysiek de herfst en winter goed doorkomen: ga naar buiten. Investeer in goede (tweedehands) regenkleding voor jezelf en je kinderen en ga iedere dag (het liefst 2 uur) naar buiten. Pak de fiets in plaats van de auto, wandel naar de supermarkt of die afspraak, neem je lunch buiten, laat je kroost uit in het bos, fiets naar het strand of de heide, maak een avondwandeling. Begin vandaag. Ook al regent het. Juist als het regent. Want dan heb je die drempel maar gehad. Dan kun je even voelen dat het in ieder seizoen fijn is om buiten te zijn en dat er altijd schoonheid en geluk te vinden is in de natuur. Zolang je er maar goed op gekleed bent

Snap

5. Alcohol

Ik heb besloten de rest van de herfst (en misschien zelfs winter) geen alcohol meer te drinken. Het kan zo gezellig zijn, een wijntje, lekker ’s avonds knus en warm binnen terwijl het buiten koud en donker is. Maar het feit blijft dat alcohol slecht is voor je mentale en fysieke gezondheid. Ik wil mijn gezondheid niet alleen prioriteit geven de komende maanden, maar ook gewoon de beste kans. Een experiment dus, in ieder geval tot Kerst. En wie weet bevalt het zo goed dat ik daarna alcoholvrij doorga.

Winactie en kortingscode Vitaminfit

In samenwerking met Vitaminfit mag ik mijn herfst- en wintersupplementen weggeven aan iemand die dit goed kan gebruiken. Wil je kans maken op een pakket met Vitamine D3 + K2, Vitamine B12 en Sint-Janskruid? Ga dan gauw naar mijn Instagram en doe mee met de winactie!

Wil je liever gewoon gelijk bestellen voor jezelf of je kinderen? Gebruik dan de code Kari15 om 15% korting te krijgen op je bestelling. Wil je nog even nalezen welke supplementen wij bijslikken of welke supplementen we aan onze kinderen geven? Klik dan op de linkjes!