Snap
  • Gezond
  • onvruchtbaarheid
  • vruchtbaarheid
  • Kinderwens
  • Leefstijl

De drie voordelen van een ochtendritueel voor jouw vruchtbaarheid (inclusief mijn ochtendritueel).

Hoe sta jij ’s morgens op? Heb je zin in de dag? Of eigenlijk niet? Wat is het eerste wat je tegen jezelf zegt als je wakker bent? YES, nieuwe dag! Of PFFF, gaan we weer… Ben je een snoozer of spring je fris en fruitig je bed uit?

Rust Reinheid Regelmaat

Deze drie woorden heb je vast wel eens gehoord, van je moeder of je oma in de volgende context. ‘Meid, moet je dat nou wel doen allemaal? Denk je wel aan jezelf? Slaap je wel goed? Eet je wel elke avond warm? Zorg je goed voor jezelf? Vroeger deden we al die dingen niet. Vroeger hadden we het niet zo druk. Vroeger hadden we wel zwaar werk, maar verder niet zo veel te doen als nu. Rust, reinheid en regelmaat hè.’

En deze drie R-en zijn zo gek nog niet. Ons systeem is gemaakt voor automatische processen, omdat het zo min mogelijk energie wil verspillen. Energie is te gebruiken voor echt belangrijke momenten, als het gaat om leven en dood. Daarom is één van onze evolutionaire zwaktes: luiheid. Iets wat ons systeem ontzettend dient, maar door de omgeving van nu een verkeerde uitwerking heeft. Met veel chronische stress voor ons systeem als gevolg. Onze dagen draaien niet meer om rust, reinheid en regelmaat. Onze dagen vullen zich met hoge snelheid met junk-voeding, junk-social media, junk-gedachten, en dat vaak zonder dat we er erg in hebben.

Denk jij ook wel eens...

De dag is voorbij, maar wat heb ik eigenlijk gedaan vandaag? Je energie is ongemerkt opgegaan en je zit uitgeput op de bank. Rituelen kunnen je helpen om je energie bewust in te zetten. Je energie te gebruiken voor de dingen die voor jou echt belangrijk zijn (kinderwens?). Zeker een ochtendritueel. Hoe jij opstaat en met welke intentie jij de dag begint, heeft invloed op jouw hele dag, bewust en onbewust. En wanneer je rituelen te zweverig vindt, denk dan aan routines, patronen of ritmes die jou helpen je energie bewust te gebruiken. 

De voordelen

Tijdens een ochtendritueel bepaal jij waar jouw energie naar toe gaat. Je kunt een intentie zetten voor de dag of doet misschien een dankbaarheidoefening. Je geeft jezelf een glimlach, doet een ademhalingsoefening of brengt je lijf wat in beweging met een zachte yoga-serie. Je leest een paar bladzijdes in een inspirerend boek, geeft je partner een bewuste zoen of gaat lekker met een kop thee in de vensterbank zitten. Al is het maar vijf minuten alles bij elkaar. De energie die jij opdoet uit jouw ochtendritueel neem je mee jouw dag in. Dus wanneer je gehaast opstaat, je wallen onder je ogen ziet en het ook nog eens buiten regent, kun je je voorstellen dat deze energie stress in je systeem geeft. En dat is niet wat je wil als je van jouw kinderwens werkelijkheid gaat maken. Wanneer je een ochtendritueel doet, betekent dit minder stress in je systeem, meer energie, meer energie voor jouw vruchtbaarheid en een grotere kans om van jouw kinderwens een kind in je armen te maken.

Wanneer je dit ochtendritueel elke ochtend op een vast tijdstip uitvoert. Met andere woorden: wanneer je elke dag om dezelfde opstaat. Ja, óók in het weekend. Dan komt jouw systeem in een ritme. En daar houdt het van! Alle hormonen, organen en interne systemen in ons lijf hebben een eigen ritme. Als jij op wisselende tijden jouw dag begint en eindigt, raken deze systemen in de war. Maak je hormonen blij. Hormonen blij is vruchtbaarheid om hoog is weer een stapje dichterbij het verwezenlijken van jouw kinderwens.

Door de dag te starten met een ochtendritueel wat je hebt opgebouwd uit de dingen die voor jouw fijn en belangrijk zijn, begin je de dag met zorgen voor jezelf. Wanneer het universum weet dat je voor jezelf kunt zorgen, kan het universum ook meebewegen in jouw kinderwens. Als jij niet voor jezelf zorgt, gaat het universum er van uit dat je niet de moeite waard bent om nieuw leven aan te geven. ‘Je kunt al niet voor jezelf zorgen, laat staan voor een baby’tje.’ En dat is niet de energie die je wilt uitzenden, toch?

Mijn ochtendritueel

Ook ik heb een haat-liefdeverhouding met de start van de dag. Mijn bed ligt te lekker en het is uitnodigend om daar in te blijven liggen. Sinds ik ben gestart met een ochtendritueel voel ik mij blijer, krijg ik meer gedaan op een dag en laat ik mij minder gek maken door mijn gedachten. Mijn ochtendritueel ontwikkelt zich met mij mee. Ik pas hem aan wanneer onderdelen niet meer fijn voelen en ruil dat in voor andere dingen waar ik wel blij van wordt. Ook als ik minder tijd heb, kort ik bijvoorbeeld mijn meditatie in om toch het ritueel te behouden en goed voor mijzelf te blijven zorgen.

Dit was mijn ochtendritueel:

8u-9u wakker worden zonder wekker

Uitgebreid social media checken

Knuffelen met de katten

10u uit bed

Ontbijten voor de tv

Werken voor de studio

12u oh shit, ik zit nog in mijn badjas!

Dit is mijn ochtendritueel:

7u gaat de wekker

Ik geef Frank een kus

Neem een paar bewuste ademhalingen

En ga uit bed en naar beneden

Ik drink 2-3 glazen water

Mediteer voor maximaal 15 minuten

Breng mijn lijf in beweging met wat stretches

7.30u douchen/aankleden

Ontbijt maken

Samen ontbijten aan de eettafel

9u werken voor de studio

Vanaf 9u mag ik mijn socials checken 

Wat kan ik onthouden?

Ons systeem profiteert enorm van rituelen. We zijn daar geprogrammeerd op voorspelbaarheid en automatische processen. Een ochtendritueel zorgt voor minder stress in je systeem, hormonen die in balans komen en legt de basis voor goed voor jezelf zorgen. Zo zend jij de energie naar het universum dat jij van jouw kinderwens werkelijkheid wilt maken.  

Wat kan ik doen?

Maak een ochtendritueel en vul die met de dingen waar jij blij van wordt. Zorg er voor dat je het ritueel altijd kunt uitvoeren. Ook als je een keer minder tijd hebt. Een ritueel kun je zo lang maken als je zelf wil, van vijf minuten tot langer dan een uur. Zorg goed voor jezelf.