Snap
  • Gezond
  • kanker
  • borstkanker
  • Bestralingen
  • pinkribbon

De bestralingen

Inmiddels weer ruim een maand verder, en inmiddels zitten mijn eerste 2 bestralingen er op...

Op 24 dec 2020 kreeg ik de uitslag van het weefsel dat tijdens de operatie verwijderd was. Tevens uitslag over de verwijderde schildwachtklier en verdachte lymfeklier.

Die uitslag was super goed, in de schildwachtklier en lymfeklier waren geen verdachte cellen aangetroffen, én de snijranden van de tumor waren schoon, dus was het gelukt om de tumor in één keer volledig te verwijderen.  Ook bleek de tumor uiteindelijk nog kleiner te zijn, dan ze eerst dachten en is de chemo dus nog beter aangeslagen. Onze kerst kon dus niet beter worden dan dit ☺️. Enige “nadeel”, doordat ik een triple negatieve tumor had, en er nog een deel na chemo overbleef én gezien mijn leeftijd, is besloten om chemopillen na de bestraling te geven. Uit nieuw onderzoek (toevallig onder Koreaanse vrouwen) is gebleken dat een half jaar chemopillen na alle andere behandeling de kans op het NIET terugkomen van de kanker en de overlevingskansen met minstens 5-10 procent extra verhoogd. Alleen daarom al wilde ik de chemopillen ook nog slikken. 

Helaas ging na ongeveer 2 weken mijn wond ontsteken,  keek bij het onderhuidse knoopje van de hechtingen te zijn. Had het kunnen verwachten, dit gebeurt mij namelijk altijd 🙈.

De chirurg heeft poliklinisch de wond weer deels opengesneden, en ik heb 2 weken lang de wond extra moeten spoelen. Uiteindelijk duurde het nog behoorlijk lang tot de wond echt weer dicht was, en zijn mijn bestralingen daardoor een week uitgesteld. Wel bleek dat ik “maar” 20 bestralingen zou krijgen, ipv de 30 die ze in eerste instantie wilden geven. Toch weer een klein voordeeltje.

Afgelopen dinsdag had ik mijn eerste bestraling, waarbij ik tevens een aantal keren mijn adem moet inhouden. Dit is een bepaalde bestralingstechniek die toegepast wordt bij alle vrouwen (en mannen) die borstkanker aan de linkerkant hebben (gehad). Dit omdat aan de linkerkant je hart zit, en ze zo min mogelijk je hart willen raken tijdens het bestralen. Door het inhouden van je adem, zakt je hart wat naar onder en creëer je meer ruimte tussen je hart en je borst.

Het bestralen gaat tot nu toe goed, heb nog geen last van de bijwerkingen, en de behandeling duurt gelukkig niet heel lang per keer.

Straks mag ik weer heen... ben benieuwd hoe ik over 5 weken ervoor sta ☺️

Snap