Snap
  • zindelijkheid
  • Zindelijkheidstraining
  • zindelijkworden
  • Zindelijkbinneneenweek
  • zindelijk

Zindelijkheidstraining: 6 Tips voor Ouders

Wat elke ouder moet weten over zindelijkheid

Zindelijkheidstraining kan soms lastig zijn door alle misverstanden en verhalen die rondgaan. Bij De Pot Op is onze missie is om deze misverstanden weg te nemen en zoveel mogelijk ouders te vertellen dat zindelijkheidstraining veel eerder kan dan de meesten ouders denken! Vanaf deze maand zijn wij gestart als expert blogger zindelijkheid bij Mamaplaats. We zijn benieuwd wat jullie van onze blogs vinden. We horen het graag!

Waarom zindelijk worden? Wegwerpluiers zijn niet goed voor het milieu en te lang in luiers blijven is niet goed voor je kind. Daarom delen we in deze blog 6 belangrijke tips die elke ouder moet weten over zindelijkheidstraining.

1. Begin Rond 18 Maanden

Wist je dat kinderen vaak klaar zijn voor het potje rond 18 maanden? Tot 24 maanden zijn ze nog flexibel en willen ze meestal wel meewerken. Daarna krijgen ze een eigen willetje en zeggen ze vaker ‘nee’. Daarom is het slim om tussen de 18 en 24 maanden te beginnen.

2. Te Laat Beginnen Kan Problemen Veroorzaken

Vroeger waren kinderen vaak al zindelijk rond hun eerste verjaardag, nu pas rond 3 jaar. Te laat beginnen kan zorgen voor problemen zoals verstopping en bedplassen. Wacht dus niet te lang en begin op tijd.

3. Interesse in het Potje is Niet Nodig

Sommige ouders denken dat ze moeten wachten tot hun kind interesse heeft in het potje, maar dat hoeft niet. Er zijn andere signalen die laten zien dat je kind er klaar voor is. Als je kind wel interesse heeft, is dat natuurlijk mooi meegenomen!

4. Je Kind Moet er Mentaal en Fysiek Klaar Voor Zijn

Je kind moet mentaal en fysiek klaar zijn voor zindelijkheidstraining. Let op signalen zoals:

- Zelfstandig kunnen lopen

- Anderen nadoen

- Zelf aankleden en handen wassen

- Simpele opdrachtjes begrijpen en uitvoeren

- Weten dat de luier vies is

- Langer droog blijven

Zie je (een paar van) deze signalen? Dan is je kind waarschijnlijk klaar om te beginnen. Wil je zeker weten of je kind er klaar voor is? Download dan gratis De Pot Op app en doe de test of je kind er klaar voor is.

5. Kies een Rustige Periode

Begin met zindelijkheidstraining als het rustig is in het leven van je kind. Vermijd drukke of stressvolle tijden zoals ziekte, verhuizen, de komst van een broertje of zusje of feestdagen. 

6. Ouders Moeten er Klaar voor zijn

Zindelijkheidstraining kost ook tijd en aandacht van jou als ouder. Vraag jezelf af of je klaar bent om je kind te helpen. Geloof erin dat je kind zindelijk kan worden en blijf consequent. Als jij twijfelt, voelt je kind dat ook. Wees duidelijk, zeg bijvoorbeeld: "Vanaf morgen stoppen we met de luiers", en houd je hieraan.

Tot Slot

Succesvolle zindelijkheidstraining vraagt om de juiste timing en inzet van jou als ouder. Begin op tijd, wees geduldig en let op de signalen van je kind. Veel succes en geniet van deze bijzondere mijlpaal!

Mamaplaats's avatar
3 maanden geleden

Welkom op Mamaplaats ❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij De Pot Op | Zindelijkheidsexpert?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.