Waarom een zwangerschapsbal de beste keus is
Beste besteding tijdens zwangerschap, bevalling en daarna. Geen grap!
Dit artikel is geschreven door Kasia Pokrop, een van de oprichters van Mamamoon.
Omdat het de best bestede 15-20 euro is als het gaat om je zwangerschap, bevalling en het leven na de bevalling. Geen grap! Het is niet alleen om te gebruiken tijdens die paar uur van de bevalling, maar het zal je maanden, of zelfs jaren, van dienst zijn als je je kinderen ermee laat spelen ;-)
Hieronder wat inspiratie voor verschillende oefeningen met een zwangerschapsbal die je zwangerschapsreis waarschijnlijk soepeler zullen maken.
Zwangerschap
1. Je kunt jezelf helpen om lage rugpijn te voorkomen
Wanneer je op een bal zit, ben je gedwongen om je ruggengraat recht te houden, anders val je om. En als je in een neutrale positie zit, help je jezelf om lage rugpijn te voorkomen, wat veruit de meest voorkomende zwangerschapsklacht is.
Maar dat is niet het enige voordeel van het vervangen van een stoel door een bal tijdens de zwangerschap…
2. Je helpt ook je baby om in de meest optimale positie voor de geboorte te komen
We weten allemaal dat een baby met het hoofdje naar beneden moet gaan als we een soepelere natuurlijke bevalling willen. Wat we ons echter vaak niet realiseren, is dat het niet alleen gaat om het hoofdje dat naar beneden ligt, maar dat het ook belangrijk is waar de rest van het lichaam van de baby zich bevindt.
In het kort: we willen voorkomen dat de rug van de baby is uitgelijnd met onze rug - een zogenaamde ‘sterrenkijker’-positie. De kans hierop wordt vergroot door je ruggengraat te bollen tijdens het zitten of staan, bijvoorbeeld wanneer je onderuitgezakt op een bank zit. Bekijk het artikel hier, #1 op de lijst om alles te lezen over de neutrale houding en de meest optimale positie voor de geboorte van je baby.
Een kleine tip: zorg ervoor dat je een bal koopt die groot genoeg is zodat de hoogte van je knieën lager is dan die van je heupen wanneer je erop zit. je knieën onder je heupen zijn wanneer je erop zit.
3. Je verlicht ongemakken die je mogelijk ervaart rond je bekken
Wanneer ons lichaam zich voorbereidt op de bevalling, verschuift er van alles om ruimte te maken voor de baby, wat gepaard kan gaan met bekkenpijn. Voor sommigen van ons gebeurt dit eerder in de zwangerschap dan voor anderen, en weer anderen krijgen hier nooit last van.
Als je echter pijn rond je bekken of banden ervaart, probeer dan voorzichtig je bekken te draaien terwijl je staat of terwijl je op een bal zit. De kans is groot dat dit veel verlichting zal bieden.
4. Je helpt je baby om in te dalen
Rond week 36 begin je misschien te horen van je verloskundige dat je baby is ingedaald, wat betekent dat hij/zij dieper in het bekken is gezakt en waarschijnlijk daar blijft tot de bevalling. Dit is een goed teken. Ja, het zal je op een grappige manier laten lopen, en soms ongemakkelijk zijn, maar het is een van de mechanismen van ons lichaam om zich voor te bereiden op de bevalling, dus omarm het als het er is.
Sommige baby's dalen eerder in dan week 36, sommige dalen pas in tijdens de bevalling. Je kunt wachten en zien of je kunt je baby helpen om na week 35 naar beneden te komen met bepaalde bewegingen. Zitten op een bal en je bekken draaien is een van die bewegingen, dus wederom de moeite waard om te proberen. Vergeet niet, hoe meer voorbereidend werk je baby doet in je buik, hoe minder hij/zij hoeft te doen op de weg naar buiten ;-)
5. Je helpt je baby te draaien, bijvoorbeeld van een stuitligging naar een hoofdligging
Een van de technieken die wordt geadviseerd om een stuitligging (een baby die nog steeds met het hoofd omhoog ligt) te helpen draaien, wordt Rebozo Manteada genoemd - een techniek die door Mexicaanse verloskundigen wordt gebruikt tijdens zwangerschap en bevalling om de baby gemakkelijker te laten draaien of om de moeder te helpen ontspannen. De moeder knielt tegen een zwangerschapsbal, terwijl haar partner de rebozo-techniek gebruikt om ondersteuning te bieden. Spinning Babies heeft een goed artikel geschreven met gedetailleerde instructies over de techniek, je vindt 'm hier. En als je alles over rebozo wilt leren in Europa, zou ik sterk aanraden om deze site te bezoeken.
Bevalling
1. Het is een uitstekend hulpmiddel om een ‘station’ te creëren voor partner massage en acupressuur behandelingen tijdens de bevalling.
Je kunt het opbouwen met behulp van een stoel, een zwangerschapsbal, een krukje en een deken. Je plaatst een stoel tegen een muur, zet een zwangerschapsbal op die stoel en legt een en deken over de bal. Vervolgens plaats je een krukje voor die constructie, ja je op het krukje zitten en leun je tegen de bal. Een deken is om het comfortabeler te maken, en alles tegen een muur zetten is om te voorkomen dat de stoel beweegt wanneer je ertegen leunt.
In deze positie kun je een paar dingen doen:
Je kunt je volledig ontspannen en loslaten omdat je jezelf niet overeind hoeft te houden.
Je leunt tegen iets, wat helpt je baby om in de meest optimale positie voor de geboorte te bewegen, met de rug uitgelijnd met de voorkant van je lichaam.
En je geeft toegang tot je hele rug, zodat iemand die je tijdens de bevalling ondersteunt je gemakkelijk kan helpen met massagetechnieken die ontspanning of verlichting voor je lage rugpijn bieden, wat vaak gepaard gaat met weeën (contracties). Hier is een voorbeeld van een massagetechniek, die geweldig is voor ontspanning en lage rugpijn, te gebruiken tijdens de bevalling maar ook op elk ander moment tijdens de zwangerschap of daarna (#5 op de lijst).
2. Je brengt ontspanning naar je bekken en helpt omgaan met weeën (contracties).
Je kunt dit doen terwijl je op een bal zit en je bekken draait, of terwijl je tegen een bal leunt wanneer je op je knieën zit en soortgelijke cirkels maakt met je bekken in deze positie.
3. Je helpt je baby dieper in je bekken te gaan of in te dalen als dat nog nodig is
Net zoals beschreven tijdens de zwangerschap, zit je op een bal en draai je je bekken.
4. Je kunt je baby helpen te draaien als dat nodig is
Door gebruik te maken van de Rebozo Manteada-methode - zie beschrijving hierboven.
Het leven na de bevalling
Tijdens die eerste weken, wanneer je je baby vaak je baby moet dragen om hem/haar in slaap te sussen, kun je een bal gebruiken om er zachtjes op te stuiteren terwijl je je baby in een draagdoek hebt. Op deze manier zijn je handen vrij (doordat je een draagdoek gebruikt) en hoef je jezelf en je baby niet vast te houden omdat de bal dat werk voor je doet. Het wordt een #oudertruc genoemd ;-)
En zodra je baby geen baby meer is, hij/zij begint te lopen en later op letterlijk alles wil klimmen, zijn de mogelijkheden voor plezier met een zwangerschapsbal eindeloos ;-)
Dus kortom: koop een zwangerschapsbal! ;-)
Voor meer informatie bezoek de Mamamoon-website: https://www.mamamoonapp.com/
#zwangerschap #zwangerschapsbal #ontspanning #natuurlijkegeboorte #lagelugpijn #hypnobirthing #prenatale yoga #zwangerschapsyoga #zwangerschapsreis #geboortezonderangst
Mamaplaats
Welkom als onze nieuwe Expert Blogger Kasia!
Anoniem
Dank je Wel Kasia ❤️
Kasia Pokrop | Mamamoon Expert
Je bent meer dan welkom, ik hoop dat het geholpen heeft!