Sterretjes, dat is toch voor kleuters?
Deel 16: Dagboek van de Spoedzusters - koudvuur..
Sterretjes vallen onder goedkoop kindervuurwerk. Vuurwerk voor kinderen wordt ook vaak feestvuurwerk genoemd! Waarom? Omdat het redelijk ongevaarlijk lijkt.
Dat dachten ook de ouders van een tweeling van 3 jaar - 2 jongetjes. In mijn avonddienst op 31 december werden wij gebeld door een geschrokken moeder: ze zat in de auto naar onze spoedeisende hulp toe, met haar 3-jarige tweeling, waarvan eentje met brandwonden door vuurwerk.
Aangekomen in het ziekenhuis stonden wij de familie met een team op te wachten; het jongetje met brandwonden werd onder de douche gezet, want in alle schrik en stress was dit nog niet gedaan. Meestal vangen wij heftige casussen op in de trauma kamer, en nu stond ik met een andere verpleegkundige en 3 artsen in onze kleine doucheruimte. Het was even behelpen en de jongen was enorm bang en werkte natuurlijk hierdoor niet direct mee. In de meeste gevallen nemen wij ruim de tijd om kinderen voor te lichten en te begeleiden in de interventies die wij doen, maar daar was nu geen tijd voor. Ik ben samen met een collega, in pak en al, met dit kindje onder de douche gaan staan. Moeder bleef dichtbij het kindje en praatte met hem, maar die kon het op dat moment niet aan om dit zelf te doen (fysiek ook niet, 3-jarigen zijn enorm sterk als ze iets niet willen). Na enkele minuten kalmeerde het mannetje en kon mijn collega onder de douche vandaan - ik ben hier nog 20 minuten met het kindje blijven zitten. Hoe rustiger moeder werd, des te rustiger werd het kleine mannetje ook.
Maar hoe had dit kunnen gebeuren? Blijkbaar waren de 2 kleine mannen zo gefascineerd door al het andere vuurwerk, dat eentje vergeten was dat ze sterretjes vast hadden.. Hierdoor is het sterretje tegen de sjaal van de jongen aangekomen. Deze was van katoen en dit vatte vlam. Wat veel ouders niet weten is dat sterretjes geen 'koudvuur' zijn - ‘koud vuur’ bestaat namelijk niet. Zelfs sterretjes kunnen erg heet worden en brandwonden veroorzaken.
Het vuur verspreidde zich snel door de sjaal en heeft over de nek & wangen van het jongetje forse brandwonden veroorzaakt. Het was ook vrij snel duidelijk dat dit kindje richting het brandwonden centrum moest - niet alleen vanwege de grootte en heftigheid van de brandwonden, maar ook omdat brandwonden in het gezicht/nek (en mogelijk ingeademd), voor zwelling rondom de ademweg kunnen zorgen.
Het vervoer naar het brandwonden centrum is met een ambulance en de nodige artsen gedaan. Daar aangekomen was er al enige zwelling in de luchtwegen van het jongetje te zien en is besloten (ook vanwege de heftigheid van de brandwonden) om het kindje in slaap te brengen en door een buisje in zijn luchtweg te plaatsen (tegen het volledig dicht zwellen van de ademweg) - te beademen.
Kindervuurwerk oogt vaak onschuldig, maar kan ernstige brandwonden veroorzaken. Zo kunnen grondbloemen bijvoorbeeld onverwacht opspringen en brandwonden veroorzaken als ze in kleding, kraag en capuchon terechtkomen. Het is belangrijk om te begrijpen dat geen enkel vuurwerk volledig veilig is.
Hoewel sterretjes vaak als veilig worden beschouwd, zijn ze dat niet. De kern van een brandend sterretje kan een temperatuur van meer dan 1000 graden Celsius bereiken en zo ernstige brandwonden aan gezicht en handen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om nooit meer dan één sterretje tegelijk aan te steken. En wat veel mensen niet weten is dat het afsteken van sterretjes en ander kindervuurwerk verboden is voor kinderen onder de 12 jaar.
Mocht je wel samen met je kind vuurwerk willen afsteken, hou je dan aan enkele basisveiligheidsmaatregelen: laat kinderen niet spelen met vuurwerk, draag een vuurwerkbril en bewaar een veilige afstand (minimaal 8 meter), ook als omstander. Daarnaast is het belangrijk om direct actie te ondernemen als kleding vlam vat.
Bij brandwonden is het cruciaal om snel en correct te handelen. Hier zijn enkele tips:
- om de vlammen te doven, rol over de grond met de handen voor het gezicht
- ga niet lopen of rennen
- koel de brandwond minimaal 20 minuten met lauw water
- verwijder de kleding als het NIET vast zit aan de huid, anders knip je de overige kleding eraf
- dek de brandwond af met huishoudfolie voor vervoer
- smeer geen zalf op open brandwonden (dit moeten wij er later weer afpoetsen om de wond goed te kunnen zien..)
- bel ALTIJD 112 bij heftige brandwonden of bij brandwonden in het gezicht.