Snap
  • bottenbouillon
  • zwangerschap
  • Voedsel
  • Gezond

Postpartum tip: Bereid en vries bottenbouillon in

Maak je bottenbouillon vooraf klaar en bewaar het in de vriezer

Dit artikel komt uit de mamamoon-app: https://www.mamamoonapp.com/


Waarom we het doen:

  • Bottenbouillon maakt deel uit van veel genezingsprotocollen, maar ook bij het ondersteunen van therapieën tijdens de zwangerschap, postpartum of voor extra ondersteuning van de immuniteit.

  • De complexe aminozuren en het hoge gelatineuze gehalte van bottenbouillon kunnen de darmen kalmeren en genezen en de gezondheid van jouw structuur (botten, gewrichten, huid, ligamenten, pezen) ondersteunen.

  • Met gezondere darmen krijg je over het algemeen een beter gevoel en de opname van voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen neemt ook toe!

  • Vooral voor het herstel na de bevalling zou het geweldig zijn als je twee weken lang elke dag een kopje bouillon kunt drinken.

Wat is bottenbouillon:
  • Bottenbouillon is een krachtig elixer dat voornamelijk bestaat uit dierlijke botten, merg, gewrichten en weefsels, en niet zozeer uit dierlijk vlees.

  • Veel voorkomende keuzes voor dierlijke botten zijn kip, rundvlees, vis en wild.

  • Bottenbouillon wordt ergens tussen 10 en 72 uur gekookt. Dankzij die lange kooktijd, de essentie van de botten, de toevoeging van veel groenten en kruiden, kunnen we genieten van een meerlaagse smaak die elk gekookt gerecht enorm tot waarde brengt en een traktatie op zichzelf is.

  • Je kunt het puur drinken, het gebruiken als basis voor soepen en sauzen, er granen in koken en eventueel medicinale paddenstoelen zoals reishi toevoegen om de immuniteit en voeding verder te versterken.

  • Nadat je het zelf hebt gemaakt, kun je het in de koelkast bewaren en binnen 3-5 dagen consumeren, of invriezen en consumeren wanneer je die extra ondersteuning nodig hebt.

Snap

Hoe je met de Mama Moon app verder in het onderwerp kunt duiken: https://www.mamamoonapp.com/


  • Een complete gids voor de genezende bottenbouillon, geschreven door onze eigen Mamamoon-chef en voedingscoach, Emilia.

  • Emilia heeft ook een les opgenomen waarin ze meer tips deelt over hoe je thuis bottenbouillon kunt bereiden. Bekijk het gedeelte Beloningen , selecteer 'Een gids voor bottenbouillon' en je bent helemaal klaar!

Ontdek andere alternatieven:
  • Collageen, het belangrijkste onderdeel van de reden waarom we bottenbouillon drinken, wordt van nature in ons eigen lichaam gemaakt uit veel aminozuren die uit eiwitten komen, met behulp van vitamine C.

  • Om de natuurlijke productie van collageen te ondersteunen, eet je een verscheidenheid aan eiwitrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten en granen, voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte of een supplement, en zorg je ervoor dat jouw spijsvertering wordt geoptimaliseerd om een ​​goede afbraak van eiwitten naar aminozuren te garanderen en hun verandering in het lichaam.

  • Een andere optie, als je bereid bent daarheen te gaan, zijn collageeneiwitpoeders (ook uit mariene bronnen), zoals die van Vital Protein, die neutraal van smaak zijn en alle benodigde aminozuren bevatten.

Snap

Als je nu enthousiast bent geworden over het bereiden van je eigen bottenbouillon, hebben we nog een paar extra tips om het proces nog eenvoudiger en efficiënter te maken.

Een van de handigste manieren om altijd verse bottenbouillon bij de hand te hebben, is door het in porties in te vriezen. Gebruik bijvoorbeeld ijsblokjesvormen of kleine bakjes om de bouillon in te vriezen. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder dat je grote hoeveelheden tegelijk hoeft te gebruiken. Dit is vooral handig als je de bouillon wilt toevoegen aan verschillende gerechten zoals soepen, stoofschotels of zelfs smoothies.

Daarnaast kun je experimenteren met verschillende kruiden en groenten om je bouillon extra smaak en voedingswaarde te geven. Denk aan knoflook, gember, kurkuma, peterselie en selderij. Deze ingrediënten voegen niet alleen smaak toe, maar hebben ook hun eigen gezondheidsvoordelen die je bouillon nog krachtiger maken.

Voor degenen die weinig tijd hebben, kan een slowcooker of Instant Pot een uitkomst zijn. Deze apparaten maken het mogelijk om de bouillon zonder veel omkijken te bereiden, terwijl je doorgaat met je dagelijkse bezigheden. Stel de slowcooker in voordat je naar bed gaat en je wordt wakker met een huis dat heerlijk ruikt naar verse bouillon.

Vergeet ook niet dat het maken van bottenbouillon een geweldige manier is om voedselverspilling te verminderen. Gebruik de botten van je overgebleven maaltijden en groenteresten die anders misschien zouden worden weggegooid. Dit is niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor het milieu.

Tot slot, als je het gevoel hebt dat je ondersteuning nodig hebt bij het herstellen na de bevalling, overweeg dan om een postpartum doula of een voedingsdeskundige te raadplegen. Zij kunnen je helpen met gepersonaliseerde voedingsadviezen en tips voor het optimaal benutten van je bottenbouillon en andere voedzame voedingsmiddelen tijdens de postpartumperiode.

Met deze extra informatie en tips ben je goed voorbereid om je eigen voedzame bottenbouillon te maken en optimaal te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen. Veel succes en geniet van dit heerlijke, genezende elixer!

Bron: Gebaseerd op Dr. Jolene Brighten - link hier

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Kasia Pokrop | Mamamoon Expert?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.