Snap
  • #opvoeden
  • mobieltjes
  • mediawijsheid

Mobieltjesverbod nu ook op de basisschool

De voordelen van een smartphoneloze klas

Mobieltjesverbod op de basisschool: een slimme stap voor een betere toekomst!

Vanaf dit schooljaar mogen ook op de basisschool mobiele telefoons niet meer de klas in. Een groot deel van de kinderen tussen de 8 en de 12 hebben momenteel een mobiele telefoon, dus dit zal voor veel kinderen even wennen zijn. Maar het is een hele goede stap!

Waarom een mobieltjesverbod?

1. Meer focus in de klas. Mobieltjes kunnen behoorlijk afleiden. Zonder mobieltjes kunnen kinderen zich beter concentreren op hun schoolwerk en halen ze betere resultaten.

2. Betere sociale interacties. Kinderen leren belangrijke sociale vaardigheden door met elkaar te praten en samen te spelen. Als ze constant op hun telefoon zitten, missen ze deze waardevolle interacties.

3. Minder pesten. Helaas worden mobieltjes soms gebruikt om anderen te pesten. Door mobieltjes op school te verbieden, verminderen we de kans op digitaal pesten en wordt de school een veiligere omgeving voor iedereen.

Het kan best even wennen zijn voor je kind. Merk je dat je kind het moeilijk vindt? Dit zijn de tips die ik aan de ouders geef die ik begeleid om op een positieve manier om te gaan met schermen binnen het gezin.

Tips voor ouders

1. Leg het uit. Vertel je kinderen waarom het mobieltjesverbod er is. Leg uit dat het niet bedoeld is om ze te straffen, maar om hen te helpen beter te leren en zich veiliger te voelen op school.

2. Bied alternatieven. Moedig kinderen aan om boeken mee te nemen of spelletjes te spelen tijdens de pauzes. Dit helpt hen om zich te vermaken zonder hun telefoon.

3. Wees een rolmodel. Laat zien dat je zelf ook zonder je telefoon kunt. Zet je telefoon op stil tijdens het eten of als je met je kinderen praat. Zo geef je het goede voorbeeld.

4. Maak afspraken. Spreek af wanneer je kind zijn of haar telefoon mag gebruiken. Bijvoorbeeld na schooltijd of in het weekend. Zo blijft er een gezonde balans.

Het mobieltjesverbod op de basisschool is een positieve stap richting een betere leeromgeving en gezondere sociale interacties. Door samen te werken en duidelijke afspraken te maken, kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen het beste uit hun schooltijd halen.

Wat vind jij van het mobieltjesverbod? Heb je nog tips of ervaringen die je wilt delen?


Volg Cookies and Carrots ook op instagram voor meer tips over schermtijd en mediawijsheid

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Cookies & Carrots | Mediacoach?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.