Snap
  • babyvoeding
  • babyvoeding recept
  • texturen
  • smaken
  • verse hapjes

Hoe introduceer je nieuwe smaken aan je baby?

Smaken en texturen opbouwen in babyhapjes

Ben je klaar om je baby op een smaakavontuur te nemen? Hier zijn enkele tips om verschillende smaken aan je kleintje te introduceren. Al jong verschillende smaken leren kennen helpt niet alleen om de smaakpapillen van je baby te ontwikkelen, maar het legt ook de basis voor gezonde eetgewoonten in de toekomst. Hier zijn tips om je op weg te helpen en twee heerlijke recepten om te proberen.

Begin geleidelijk

Start met het introduceren van vaste voeding als je baby tussen de 4 tot 6 maanden oud is. Begin met zachte, gepureerde groenten. Als de groentehapjes goed gaan kun je ook fruit gaan introduceren. Introduceer één nieuwe groente- of fruitsoort per keer en houdt de hapjes in het begin puur. Als je baby de pure smaken van groenten en fruit heeft leren kennen, is het tijd om smaken te gaan combineren.

Bouw texturen en smaken op

Introduceer je baby aan verschillende texturen en smaken door te beginnen met gepureerd voedsel en geleidelijk over te gaan naar fijngeprakte en uiteindelijk kleine stukjes voedsel. Dit helpt bij de ontwikkeling van kauw- en slikvaardigheden en houdt maaltijden interessant.
Je baby krijgt hierdoor ook steeds meer autonomie, kan steeds meer zelf doen. Stukjes pakt hij bijvoorbeeld zelf van zijn bord en brengt hij zelf naar zijn mond, terwijl jij de gepureerde hapjes in het begin gaf.
Ook qua smaak wordt het hapje steeds uitdagender. Waar je bent begonnen met pure smaken, ga je naar verloop van tijd over naar het combineren van smaken. Ook kruiden en specerijen kunnen een hapje extra interessant maken.

Maak van eten een positieve ervaring

Zorg ervoor dat etenstijd leuk en stressvrij is. Zing samen een liedje, maak gekke geluidje, lach en laat je baby spelen met het eten. Moedig daarnaast ook het zelf eten aan als je baby daaraan toe is. Dit helpt om positieve associaties met eten te creëren en bevordert nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken.

Baby’s leren door imitatie. Laat je baby zien hoe jij geniet van gezond eten door samen aan tafel te gaan en te eten. Dit moedigt hen aan om hetzelfde te proberen.

Recept: Gepureerde avocado met banaan

Ingrediënten:

  • 1 rijpe avocado
  • 1 rijpe banaan

Bereidingswijze:

  • Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit.
  • Schil de banaan en snijd deze in stukjes.
  • Pureer de avocado en banaan samen tot een glad mengsel.
  • Serveer direct aan je baby.
  • Meer recepten voor verse hapjes vind je in dit gratis receptenboekje voor baby’s.

    Blijf geduldig

    Het kan even duren voordat je baby gewend raakt aan nieuwe smaken. Blijf geduldig en bied dezelfde voedingsmiddelen meerdere keren aan, zelfs als ze in eerste instantie worden afgewezen. Het kan wel 10 keer of meer duren voordat een baby een nieuwe smaak accepteert.

    Mamaplaats's avatar
    3 maanden geleden

    Bedankt voor het delen Roos! ❤️

    Hi! Praat je ook mee met postauthor?

    Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

    Pssst... Ben je er nog?

    Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

    Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

    Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

    Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mama Roos Kookt | voedingscoach?

    Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

    Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

    Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.