Snap
  • peuter
  • peuterpuber
  • Voeding
  • Eetgedrag
  • #kieskeurigeeters

Gezellig aan tafel met je peuter, kan dat?

Tips om zonder strijd aan tafel te gaan

Een gezellige maaltijd met het hele gezin is een droom van veel ouders. Helaas gaat deze droom niet altijd op als je kinderen hebt. Peuters kunnen van eten soms een groot drama maken, wat de sfeer aan tafel flink kan bederven.

Uitdagingen aan tafel

Tijdens gesprekken met ouders van peuters over het eetgedrag van hun kinderen, bleek dat eetproblemen wijdverspreid zijn. Peuters weigeren te eten, gooien met eten, schreeuwen om specifiek voedsel of rennen constant van tafel weg. Deze situaties maken het ouders niet makkelijk om maaltijden gezellig en voedzaam te houden.

De kracht van creativiteit

Gelukkig zijn er ook succesverhalen. Ouders die inspelen op de behoeften van hun peuter en creatief zijn met maaltijden, slagen er vaak in om de sfeer aan tafel positief te houden. Creativiteit verandert eten in een spel, en peuters houden van spelen.

Voorbeeld: Versier je eigen soep

Een persoonlijk voorbeeld: wij eten vaak soep bij de lunch, vooral in de winter. Mijn kinderen werden echter moe van steeds dezelfde soep en riepen: "Nee, ik wil geen soep!" Ik besloot iets nieuws te proberen en bedacht het spel "versier je eigen soep." We vulden tien schaaltjes met toppings zoals kokos, avocado, pompoenpitten en granaatappelpitjes. Iedereen mocht zijn eigen soep versieren en daarna elkaars soep proeven. Het werd een wedstrijd wie de lekkerste soep maakte en de maaltijd werd een leuke en interactieve activiteit.

Speelse namen voor groenten

Een andere succesvolle strategie is het geven van speelse namen aan eten. Bij ons thuis zijn broccoli "sprookjesbomen" en spruitjes "stenen." Het spel is simpel: wij zeggen dat peuters geen stenen mogen eten omdat ze gevaarlijk zijn. Dit maakt het voor hen een uitdaging om juist wel de spruitjes te eten, wat resulteert in lege borden en veel plezier.

Verhalende maaltijden

Peuters zijn ook dol op verhalen tijdens het eten. Maak een hapje klaar en vertel een verhaaltje erbij. Bij ons thuis hebben we een vogeltje dat een concert geeft in de buik, en hapjes van dieren die naar het concert willen luisteren. Deze verhalen maken eten leuk en boeiend voor peuters.

Positieve eetervaringen

Creativiteit aan tafel zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar ook voor een betere eetlust bij peuters. Een positieve sfeer motiveert hen om beter te eten. Hoewel creatieve maaltijden tijd lijken te kosten, bespaart het uiteindelijk tijd doordat kinderen sneller en met meer plezier eten.

Conclusie

Creativiteit aan tafel maakt maaltijden leuker en gezelliger voor het hele gezin. Door in te spelen op de belevingswereld van peuters, kun je eetproblemen omzetten in positieve eetervaringen. Het vergt misschien wat voorbereiding, maar het resultaat is de moeite waard: lege bordjes en een gezellige sfeer aan tafel. Leuke recepten voor je peuter vind je in mijn gratis receptenboekje


Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mama Roos Kookt | voedingscoach?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.