Snap
  • Voeding
  • peuter
  • voldoendedrinken
  • etenendrinken
  • zomersrecept

Dorstlessers voor kinderen in de zomer

Hoeveel suiker bevat het favoriete drankje van je kindje?

Tijdens de warme zomerdagen is het extra belangrijk om goed te blijven drinken. Maar wat als je kleintje steeds weigert? Overstappen op zoete drankjes lijkt verleidelijk, maar het is beter om je kind te laten wennen aan gezonde alternatieven. Hier zijn enkele tips om je kind verantwoord te laten drinken.

Water met een twist

Water is de beste optie. Het is suikervrij en houdt je kindje gehydrateerd. Maar alleen water kan saai worden. Voeg wat fruit, groenten of kruiden toe voor een natuurlijke smaakverandering. Denk aan schijfjes komkommer, citroen, munt of aardbeien. Het gebruiken van rietjes of kleurrijke bekers maakt het drinken van water ineens weer spannend!

Kruidenthee

Vermijd groene en zwarte thee vanwege de cafeïne, maar kruidenthee is een prima alternatief. Kamille, rooibos of munt zijn allemaal veilig en lekker voor kinderen. Serveer de thee koud met een ijsblokje en een schijfje citroen voor een zelfgemaakte ijsthee.

Voedzame smoothies

Smoothies zijn ideaal om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Mix vers of bevroren fruit en groenten met yoghurt of ongezoete plantaardige melk. Groenten zoals spinazie, avocado en wortels doen het goed in smoothies en maken ze nog gezonder. In tegenstelling tot fruitsap behouden smoothies hun vezels, waardoor ze beter vullen en minder suiker bevatten.

Suikergehaltes in populaire kinderdrankjes

Het is belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid suiker die kinderen binnenkrijgen via drankjes. Hier is een vergelijking van vijf veelgedronken kinderdrankjes en hun suikergehalte per 200 ml:

1. Ranja: Gemiddeld bevat ranja ongeveer 10 gram suiker per 200 ml, afhankelijk van de verdunning. Hoewel het relatief laag lijkt, kan het snel oplopen als kinderen meerdere glazen drinken of een minder sterk verdunde ranja drinken.

2. Appelsap: Ruim 20 gram suiker per 200 ml. Appelsap bevat natuurlijke fruitsuikers, maar ook die kunnen bijdragen aan een hoge dagelijkse suikerinname.

3. Fristi: Dit populaire zuiveldrankje bevat ongeveer 16 gram suiker per 200 ml. Fristi wordt vaak gezien als een gezonder alternatief voor frisdrank, maar het suikergehalte blijft hoog.

4. Chocolademelk: Chocolademelk bevat rond de 25 gram suiker per 200 ml.

5. Ice Tea: Een glas ice tea green bevat ongeveer 9 gram suiker per 200 ml en is van de kant en klare drankjes dus één van de betere opties!

Ideeën voor combinaties infused water
Infused water is niet alleen verfrissend, maar ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit. Hier zijn vijf smakelijke combinaties:

  • Aardbei, basilicum en citroen
  • Blauwe bessen, lavendel en sinaasappel
  • Ananas, munt en gember
  • Framboos, limoen en rozemarijn
  • Watermeloen, komkommer en munt
Probeer deze tips uit en zorg ervoor dat je kindje deze zomer genoeg drinkt met gezonde en lekkere dorstlessers!
Recepten voor peutersOp zoek naar meer receptinspiratie voor peuters? Download het gratis receptenboekje en laat je inspireren! 

Mamaplaats's avatar
3 maanden geleden

Bedankt voor het delen! ❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mama Roos Kookt | voedingscoach?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.