Snap
  • De Pot Op
  • experts
  • bloggen
  • #zindelijkheid
  • #kinderopvang

De grote overgang..

Zindelijkheidstraining op de kinderopvang

Joepie, je kleintje is zindelijk geworden! Wat knap dat je kindje de laatste fase van de zindelijkheidstraining heeft doorstaan. De luiers zijn verleden tijd en jij bent reuzetrots op je kleine zindelijkheidskampioen! Maar nu komt de grote vraag: hoe gaat het op de opvang?

Terwijl je met je kindje onderweg bent naar de opvang of oppas, voel je de kriebels in je buik. Gaat de overgang naar de opvang wel goed? Zindelijk worden was al een hele klus, en nu de opvang erbij komt, maakt dat het allemaal nog spannender. Maar geen paniek! Met wat voorbereiding en geduld zal de overstap van thuis naar de opvang soepel verlopen. Dus haal diep adem, en stuur je kindje met een gerust hart naar de opvang. Met onze tips wordt het een eitje!


Praat erover met je Kindje

Leg aan je kindje uit dat ze op de opvang ook naar het potje mogen. Gebruik positieve woorden en vertel dat het heel normaal is om daar op het potje of de wc te gaan. Het gaat daar net zoals thuis.


Eerst even kijken

Laat je kindje alvast de wc op de opvang zien en vertel hoe alles daar werkt. Waar is de wc? En wie kan je helpen op de wc? Zo voelt het vertrouwd als ze straks echt moeten.


Samen met de Medewerkers

Vertel aan de pedagogisch medewerkers hoe het thuis gaat met de zindelijkheidstraining. Praat met elkaar over de ongelukjes, maar ook over de successen. Zo weten zij hoe ze jouw kind het beste kunnen helpen en houden jullie elkaar op de hoogte.


Vertrouwde spulletjes mee

Neem wat bekende spulletjes mee naar de opvang, zoals de favoriete knuffel of die leuke onderbroek. Zo voelt je kindje zich meer thuis en zal hij zich zelfzeker voelen op het potje.


Extra kleren

Stop wat extra kleren in de tas voor het geval er een ongelukje gebeurt. Geef je kind 3 tot 5 setjes schone kleren mee, inclusief sokken! Het is heel normaal dat er weer meer ongelukjes zijn en de opvang zal er heel blij mee zijn dat er schone kleren zijn. Vergeet niet om de naam erop te zetten! Zo loopt je kind niet straks rond met andermans onderbroek!


Om Hulp Vragen

Leer je kindje om hulp te vragen als ze op het potje moeten op de opvang. Leg uit dat het altijd mag en dat het juist goed is om om hulp te vragen!


Volg het Schema

De opvang kan een eigen schema hebben voor wcbezoekjes. Probeer je aan de vaste tijden van de opvang te houden. Dan went je kindje sneller aan het potje daar.


Geduld hebben

Ongelukjes kunnen gebeuren, ook op de opvang. Het is heel normaal dat je kindje aan het begin nog ongelukjes heeft op de opvang. Wees geduldig, steun je kindje, en straf het niet. Blijf positief!


Blijf in Gesprek

Houd contact met de opvang of oppas en bespreek eventuele problemen. Samen zorgen jullie voor een fijne overgang!


Geen zorgen als het niet meteen perfect gaat. Elk kindje heeft zijn eigen tempo. Blijf positief en werk samen met de opvang. Voor je het weet, is je kleintje helemaal gewend aan het potje op de opvang!

En als je nog meer tips wilt over zindelijkheidstraining, over welke kleren handig zijn of hoe je poepangst overkomt, kijk op onze blogs op onze site: https://gopottynow.com/nl/blogpottytraining/

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij De Pot Op | Zindelijkheidsexpert?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.