Snap

Verven met de voeten

Vinden jouw kinderen het saai om te knutselen? Probeer dit eens!

Wil je ook eens op een andere manier verven? Wij hebben geverfd met onze voeten. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Verven met de voeten wordt toch een groot zooitje?

Mijn dochters en ik hebben al een aantal keren dit gedaan. Als je het goed voorbereid valt het opruimen achteraf echt wel mee.

Het belangrijkst is dat je verf op waterbasis gebruikt, wat je makkelijk kunt schoonmaken met wat water en een doekje. Zelf gebruiken wij vaak de kinderverf van de Action, of de verf van de Ikea.

Ook is het handig om van tevoren alles klaar te zetten, inclusief een stoeltje ernaast met een teiltje met water, doekjes en een handdoek om de voeten en de grond schoon te maken. Ja de grond. Heb niet de verwachting dat er niks op de vloer komt, want dat gebeurt sowieso. Hopelijk blijft het bij een klein beetje.

En maak afspraken met je kind of kinderen! Leg uit dat ze alleen op het papier mogen komen en niet hun voet op de vloer mogen zetten (vloer is lava!). En als ze klaar zijn, ze op de stoel ernaast moeten gaan zitten met de voeten in de teil.

Voorbereiding

Wij hebben A3 papier gebruikt, van een verfblok van de Action. Hier heb ik een paar van naast elkaar op de grond geplakt met wat plakband. Aan 1 kant heb ik een vuilniszak neergelegd met daarop zilverfolie waar ik de verf op doe. Hiernaast staat een stoel met een teiltje met water, een doekje en een handdoek om achteraf de voeten en de vloer schoon te maken.

Ik heb Elize en Suus eerst de blaadjes laten kleuren met potloden, hier zijn ze zeker een kwartier samen mee bezig geweest

En nu verven met de voeten!

En toen begonnen we echt. Ik liet Elize als eerste gaan, zodat Suus een goed en netjes voorbeeld had.

Elize mocht met haar voeten in de verf, en lopen maar!

En wat vond ze het leuk om te doen! Normaal verven aan tafel vind ze al snel saai, maar zo met de voeten is bijzonder dus veel leuker.

Na een paar keren heen en weer lopen en kleine sprongetjes mocht zij zitten en mocht Suus.

Ook zij vond het fantastisch om te doen. Hoe meer de verf werd uitgesmeerd over de folie en de blaadjes, hoe gladder het werd. Op een gegeven moment heb ik naast haar gelopen en haar hand en oksel vastgehouden, zodat ze niet in de verf zou belanden.

Ik had thuis nog wat bubbeltjesfolie liggen. Die heb ik bij Suus aan 1 voet gedaan en haar hiermee heen en weer laten lopen. Zo krijg je een leuk effect op het papier.

Na een tijdje was Suus er ook klaar mee en heb ik haar voeten gewassen en gedroogd.

Het resultaat

Klaar! en nu? Tja wat doe je ermee. Ik bewaar de twee mooiste blaadjes en die laat ik drogen. Daar kunnen we later nog wel wat mee doen. Zoals een hart uitknippen en aan de oma’s geven, of een rechthoek uitknippen en er een leuk kaartje van maken. Of bloemen uitknippen en ze op een rietje plakken en in een vaasje doen. Genoeg mogelijkheden voor een ander knutselmoment.

Het schoonmaken achteraf

Omdat ik verf op waterbasis gebruik, waren de voeten van Elize en Suus snel schoon.

Er is ook wat verf op de vloer gekomen. Naast de blaadjes en ertussen, maar ook dit was met een nat doekje snel weer verdwenen.

De rest van de geverfde blaadjes en de folie heb ik in de vuilniszak gerold en weggegooid en alles was weer binnen een paar minuten opgeruimd.

Nog een keer?

Dit zullen we zeker nog een keer gaan doen. Niet te vaak, want dan is het niet speciaal meer en dan vinden ze het minder leuk. Maar dat geldt met alle knutselactiviteiten. Daarom probeer ik vaak met de meiden wat nieuws te verzinnen.

Ben je benieuwd naar onze nieuwe knutselactiviteiten? Neem dan een kijkje op mijn Instagram Huizehoogkamp.

Doei!

Snap
Snap
Snap
Snap