Snap
  • DIY
  • schenking

Schenken door te beleggen is voordeliger voor je kind

Veel ouders schenken regelmatig geld aan hun kinderen, maar wist je dat je ook aan je kind kunt schenken door te beleggen? Dit is een zeer voordelige manier om een deel van je vermogen over te dragen aan je kind, en daardoor kan het kind later veel belasting besparen. Wij lichten dit graag nader toe.

Niemand betaalt graag belastingen, maar belastingen op schenkingen en erfenissen zijn misschien wel het minst populair. Als je geld aan je kinderen nalaat, betalen zij daarover erfbelasting. Over een ontvangen gift betaalt je kind schenkingsrecht.

Met een goede voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je kind meer krijgt van het geld dat het van jou krijgt. Dat doe je door tijdens je leven een schenking te doen. Hoewel over de schenkingen schenkbelasting verschuldigd is, kun je die vaak vermijden door gebruik te maken van de vrijstelling. Als ouder mag je jaarlijks 5.677 euro (bedrag 2022) belastingvrij aan je kind schenken. Zo kun je beetje bij beetje en zonder je zorgen te maken over belastingen een aanzienlijk bedrag aan vermogen aan hen overdragen.

Eenmalig belastingvrij schenken

De jaarlijkse vrijstelling is niet de enige mogelijkheid om belastingvrij te schenken. Je kunt tijdens je leven eenmalig een grote schenking doen waarover je kind geen belasting hoeft te betalen. De enige voorwaarde is dat het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. In 2021 kon je tot 27.231 euro schenken.

Als je kind van plan is een huis te kopen of te verbouwen, kun je belastingvrij geld naar hem of haar overmaken tot €106.671 (2022). Ook als je eenmalig een grote schenking doet voor een dure studie, kan deze vrijgesteld zijn van belasting. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Beleggen of sparen

Een populaire manier van schenken is geld overmaken naar de spaarrekening van het kind. Maar met de historisch lage spaarrente - momenteel zelfs lager dan de inflatie - kan de schenking na verloop van tijd iets van zijn waarde verliezen. Een andere mogelijkheid is een schenking aan een beleggingsrekening. Hoewel beleggen risico's met zich meebrengt - je kunt een deel van of je hele inleg verliezen - is de kans op rendement op lange termijn groter dan bij sparen.

Beleggen voor uw kleinkind

Voordat je geld investeert voor een kleinkind, heb je toestemming nodig van de ouder of wettelijke voogd. De enige manier om geld te storten op een beleggingsrekening voor kinderen is via de ouder of rechtstreeks via de eigen rekening van het kind.

Als grootouders kun je een rekening openen bij een vermogensbeheerder op jullie eigen naam en geld opzijzetten voor jullie kleinkind. Zij beheren het belegde vermogen en jullie bepalen wanneer je het opgebouwde vermogen aan jullie kleinkind schenkt. Je kunt in 2022 ook gezamenlijk 2.274 euro per jaar belastingvrij schenken aan je kleinkind.