Snap
  • DIY
  • kerst
  • kerstplezier
  • Momlife
  • Kaars
  • kaarsmaken

Kaarsen maken

Breng een beetje licht in de duisternis

Kerst anno 2020. Anders dan anders. We moeten ons allemaal aanpassen. We mogen niet met zijn allen bij elkaar komen zoals we zouden willen. Vooral na dit jaar hunkeren we naar nabijheid, samen zijn en lichtheid. Het is jammer, maar ik heb dit jaar al lang geleden besloten me bij de regels neer te leggen die we opgelegd krijgen. Vechten of irriteren kost zoveel energie. Dus we maken er wat van binnen de mogelijkheden. Het is tot het laatste moment spannend of we wel bij elkaar kunnen komen zoals gepland, want voor hetzelfde geld is er iemand niet lekker of zit in quarantaine, omdat we met corona in aanraking zijn geweest. Dit gebeurde op mijn verjaardag ook, toen zat ik samen met Bob in quarantaine. 

Maar om er zeker van te zijn dat er altijd licht in de duisternis is, hebben wij gezorgd dat er altijd een lichtpuntje zal zijn in huis. Wat er ook gebeurt. Dit had ik vorig jaar al gepland (ben niet echt een planner, maar wow, wat komt dat dit jaar goed uit...). Vanaf vorig jaar ben ik al het kaarsvet en stompjes gaan sparen om dit jaar samen met Bob kaarsen te maken. Dit bleek achteraf niet echt een activiteit voor 1-jarigen ;-), maar Bob is wel heel trots op het eindresultaat. En heb je oudere kinderen, dan is het echt heel leuk. Kaarsen maken is simpel:

- sorteer het kaarsvet en de stompjes op kleur

- gebruik een mal: bijvoorbeeld een lege doos pringles. 

- sla met een spijker een gat in de onderkant van de pringledoos. 

- knip hier tegenover elkaar 2 kleine driehoekjes uit en hang hiertussen een sateprikker. 

- knip lont op maat (te koop bij bijvoorbeeld pipoos) en steek de ene kant door het gat (plak vast met tape) en de andere kant rond het satestokje zodat de lont mooi in het midden blijft

- smelt het kaarsvet en giet een eerste laagje in de doos pringles (verstandig om een heel klein beetje eerst te laten stollen, zodat het niet door het gaatje eruit loopt)

- als het eerste laag gestold is kan je een volgend laagje toevoegen. Dit doe je tot je kaarsvet op is, of je pringlesdoos vol. 

- laat het een nacht afkoelen en pel de pringlesdoos af en voilà, je hebt een fantastisch mooie unieke kaars. Lekker duurzaam en geupcycled en een hele leuke activiteit die je samen met je kinderen kunt doen. 

Tips:

- giet het kaarsvet niet te heet op, want dan ontstaan er gaten. Als deze alsnog ontstaan na afkoelen, dan kan je die opvullen met nog wat meer kaarsvet. 

- als je het cadeau wilt geven is het ook leuk de pringlesdoos er omheen te laten. Dan blijft het spannend hoe de kaars eruit ziet :-)

Veel plezier! En mocht je niet voldoende kaarsvet hebben, begin dan vast te sparen voor volgend jaar :-)

Snap
Snap