Snap
  • Bevallingsverhalen

Wat is een normale bevalling

Wat is een normale bevalling…

Gisteren was de laatste les van een groep cursisten van Samen Bevallen.

De laatste les is altijd een bijzonder moment, want na al die weken die voorbij zijn gevlogen, is nu  het moment aangebroken dat ze alle informatie hebben gehad, alles hebben geoefend, en dus nu worden “losgelaten” om het echt te gaan beleven: de bevalling…!

Dat besef is vaak van de gezichten af te lezen.

Gelukkig is door al die lessen samen, het vertrouwen in elkaar gegroeid en is er een beeld ontstaan van hoe mogelijk de bevalling zal verlopen. Voor veel mannen en hun zwangere vrouwen is het zelfs nu zo ver dat ze zeggen: wij zijn er klaar voor, laat maar komen! Natuurlijk krijg ik daar een glimlach van op mijn gezicht, het is heel bijzonder om dat bij hen bereikt te hebben!

Die laatste les laat ik altijd de Samen Bevallen bevallings dvd zien. Deze kondig ik expres niet vooraf aan, omdat velen een angstbeeld hebben: voor mij GEEN bevallingsvideo!!! Maar deze is niet eng, maar juist heel mooi, een normale bevalling, zoals het ook gaan moet.

Dit verbaasd de cursisten altijd. Na het zien van de dvd is vaak de reactie: Wat mooi, ik hoop dat mijn bevalling ook zo zal gaan. En ook: was het allemaal echt? Want ze bleef zo rustig….

Het beeld wat vele aanstaande ouders hebben is toch wat ze te zien krijgen in series op tv. Met bange moeders die vaak schreeuwen en beelden die nou niet echt vertrouwen en warmte opwekken. Dat een bevalling ondanks pijn en misschien ook onverwachte wendingen ook iets heel moois, rustigs en intiems kan zijn, een van de mooiste momenten uit je leven, dat is iets wat de meesten dus NIET meekrijgen. Dat de beelden op de dvd een normale bevalling laten zien, is vaak een echte eye-opener voor velen.

Toch vreemd in deze moderne wereld dat er zo’n vertekend beeld van het wonder van nieuw leven bestaat…!

Rianne Eskes

Cursusleidster Samen Bevallen in Assen

12 jaar geleden

Ik was ook heel bang voor de bevalling van mijn dochtertje. Mijn moeder en schoonmoeder hadden me lekker bang zitten maken voor allerlei inscheuringen en inknippingen dat ik al zoiets had van: ruggenprik en keizersnede! Gelukkig is mijn bevalling heel rustig en fijn verlopen en was ik 3u na het beginnen van de weeën trotse moeder! Mijn man was ook erg blij met deze nagenoeg probleemloze bevalling, want hij zag het al helemaal niet zitten om mij in pijn te zien!

12 jaar geleden

Goed om te horen! Ik wil binnenkort samen met mijn vriend de stap gaan maken om zwanger te worden, maar de bevalling daar zie ik vooral tegenop. Het is fijn om te horen dat er ook normale bevallingen zijn, want meestal hoor ik toch alleen de nare verhalen.