Snap
  • Bevallingsverhalen

Wat is de ideale bevalhouding?

​Veel vrouwen die bij mij op cursus komen denken dat liggen de enige houding is waarin je kan baren. Maar is dat ook zo of is er nog meer?

Veel vrouwen die bij mij op cursus komen denken dat liggen de enige houding is waarin je kan baren. Want dat zie je toch op tv, en dat hoor je toch altijd dat iedereen zo bevalt? Het klopt dat je dat veel om je heen hoort, maar er zijn nog zoveel andere manieren om te baren. En geloof mij die zijn zoveel fijner dan te liggen op je rug.

In de geboorte kan je op een aantal verschillende houdingen baren.De meest voor de hand liggende houding is liggend.Het kan een onprettige houding zijn als de weeën voornamelijk vanuit de rug komen.Ik vond het optillen van de benen vermoeiend. En was niet fijn omdat ik niet goed voelde waar ik naartoe kon persen, poepen doen we ook niet liggend toch? Daarvoor gaan we zitten zodat je voelt waar je naartoe perst. Een geboorte is een proces van je lichaam wat in beweging mag blijven om zo de golvingen goed aan te kunnen. Door stil te liggen blijft je lichaam in rusten en gaat er ook minder gebeuren. Hieronder bespreek ik nog wat houdingen met je.

Half zittend

Tijdens het persen kun je zitten op een baarkruk. Het is een prettige houding omdat de benen kunnen blijven staan op de grond en je het hoofd niet hoeft op te tillen.Het persen gaat veel gerichter omdat dit dezelfde houding is als dat je poept op de wc. Heb je veel last van bekkenklachten dan ga je pas de laatste 3 kwartier in deze houding zitten en kun je tot zo ver eerst even lekker op een geboortebal gaan zitten. Je partner kan achter je gaan zitten en je rug masseren.

Zittend op de baarkruk.

Dit is een fijne manier om te bevallen.Voordelen zijn dat je veel lichamelijk contact met je partner hebt wat een veilig gevoel geeft. De zwaartekracht helpt mee bij de geboorte van het kindje.

Hurkend

Hurkend kun je over het aanrecht heen leunen of naast het bed,je vindt steun op de bovenbenen van je partner of je steunt op de rand van het bed. De zwaartekracht werkt mee en je voelt goed waar het hoofdje zit waardoor het persen makkelijker wordt. Je belast je rug minder en je partner kan je helpen tijdens de geboorte van jullie kindje. Je draait het bekken tijdens het hurken verder open hierdoor krijgt je kindje de maximale ruimte met meer dan 30 procent .Dit kan best een pittige houding zijn voor je benen. Je hebt veel lichamelijk contact met je partner die als een stoel kan functioneren.

Op je zij liggen

Met het persen til je het bovenste been op. Als de weeën uit de rug komen kan dit een fijne houding zijn. Het kan voor je lichaam best een vermoeiende houding zijn omdat je been omhoog gehouden moet worden. Je kan vragen of je geboortepartner dit wilt doen.

Staand

Tijdens het persen blijf je staan en leun je op je partner of kan je de reboza shawl vastpakken. Dit is minder vermoeiend voor de benen. Tijdens de geboorte van jullie kindje hurk je samen met je partner. Je zou misschien bang zijn dat het kindje zo maar op de grond valt. Maar wat je ook kunt doen is handdoeken op de grond leggen voor je eigen geruststelling.

Voorover leunend op handen en knieën

Voorover leunend op handen en knieën is ook een goede houding om te bevallen, deze houding is ook erg fijn als je ligt in het bevalbad.Voornamelijk als je veel last hebt van rug weeën. De zwaartekracht helpt het kindje meer naar beneden. Je partner kan voor je gaan zitten zodat je heerlijk kan leunen op je geboortepartner zijn knieën, en je handen fijn vasthouden. Je kan je kindje tussen je benen zelf aanpakken, of je partner of de verloskundige kan je kindje door je benen naar voren schuiven zodat je het zelf aan kan pakken.

Het baren van een kindje is een hele intense en liefdevolle gebeurtenis in je leven, het gaat erom dat je leert luisteren naar je eigen stem, wat zou jij graag willen? Hoe wil jij de weeën opvangen, en waar zou je jullie kindje ter wereld laten komen? Thuis of in het ziekenhuis. En als je medisch bent geworden hoe maak je de ziekenhuis omgeving dan zo fijn mogelijk. Dit zijn allemaal hele bewuste keuzes waar je over na mag denken, waar je mee aan de slag gaat om echt te kijken wat je graag wilt. Want geloof mij er is zoveel mogelijk tijdens de geboorte. Alleen luisteren we vaak alleen naar de andere en zijn overtuiging of wensen, zonder dat we kijken wat wij graag willen en we ons goed bij voelen.

Laat ik een mooi voorbeeld noemen: 'Bij mij was de hele omgeving er een soort van op tegen dat ik in bad zou gaan baren omdat dat toch een mega grote rommel geeft Sabine'. Dat moet je niet willen joh! en stel je nou eens voor dat er iets niet goed gaat met je kindje dan moet je toch niet thuis zijn, waarom ga je niet lekker naar het ziekenhuis waar het veilig is en alles bij de hand?

Allemaal meningen en overtuigingen van anderen vanuit angst. Ik ging luistern naar wat ik wou, heb mezelf helemaal goed ingelezen wat ik wou en ben op zoek gegaan naar een fijne verloskundige waar ik mij mee op mijn gemak voelde. En zo werden we een ideaal team en ben ik gehoord als barende vrouw. Dat gun ik jou en je kindje ook. In alle rust baren zodat je kindje een fijne start krijgt en jullie optimaal kunnen genieten in de kraamweken.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij zwangercoach Sabine | MPexpert?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.