Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Verloskundige bij bevalling fijner!

De 'Deliver'-studie is het eerste grootschalige Nederlandse onderzoek naar de stand van de verloskunde in ons land. Het Deliver-project is een samenwerking tussen het Nivel, VUmc, AVAG en het EMGO Instituut voor Gezondheid en Zorg.

De afgelopen jaren woedt op dit gebied een felle discussie over de toename van de voorkeur voor ziekenhuisbevallingen, babysterfte en pijnbestrijding. Negen wetenschappers hebben besloten de stem van de zwangere vrouwen zelf in ons land te laten horen. Gemiddeld geven de vrouwen de verloskundige zorg een dikke acht tijdens de bevalling. Niettemin valt er veel te verbeteren.

Belangrijke onderdelen van deze studie zijn wat de verwachtingen, wensen en ervaringen van de aanstaande moeders zijn. In de Deliver-studie staan conclusies en aanbevlingen. Enkele daarvan zijn:

De aanwezigheid van de eigen verloskundige bij de bevalling is belangrijker dan de plaats van de bevalling. Continue aanwezigheid zorgt voor een goede beleving bij de client.

De leefstijl van zwangeren verdient meer aandacht. Te veel zwangeren roken, drinken alcohol en eten ongezond. Een gezonde leefstijl komt bij het intakegesprek bij de verloskundige vrijwel altijd ter sprake, maar uitgebreide voorlichting, vervolg afspraken en controles op naleving van gezond gedrag vinden veel minder plaats, terwijl een deel van de vrouwen daar bewust risico in neemt. De verloskundige moet beter inspelen op de individuele client zowel als risicogroepen bij het geven van informatie, advies en begeleiding. Dat kan door rekening te houden met achtergronden zoals opleiding, etniciteit en religie.

Een ruime meerderheid van verloskundigen is van mening dat de huidige opleiding een academische studie moet worden. Hierdoor kan continue begeleiding tijdens de zangerschap en bevalling worden gerealiseerd en beter worden samengewerkt met gynaecologen.

KNOV-richtlijnen worden door de verloskundige wisselend nageleeft, dit moet eenduidiger.

11 jaar geleden

ik vind dat het waar is want dan weet je ook zeker dat de bevalling goed verloopt