Snap
  • Bevallingsverhalen
  • bevallen
  • HELLP
  • Hellpsyndroom

Mijn zwangerschap en bevalling.. 2012-2013 💙

Even terug naar het begin.

Ik was iemand die altijd vrij fanatiek riep.. Ik wil nooit kinderen! Nee, carrière maken. Dat wilde ik. En toen werd mijn nichtje geboren. Ik was op slag verliefd, hield haar vast. Ik voelde een soort trots, haar willen beschermen, liefde.

Eigenlijk denk ik dat ik dit ergens diep van binnen toch ook wel wilde..

Inmiddels was ik bijna 2 jaar samen met mijn toenmalige partner. En raakte ik zwanger. Het is december 2012.

Die zwangerschap, ik fietste er zo doorheen. Lekker alles kunnen en blijven doen tot de laatste werkdag. Wel had ik wat last van de hittegolf toen. Ik hield vocht vast. 1 voet was net een olifantenpootje.

Ik begon me grieperig te voelen. Bij de controles bleek mijn bloeddruk verhoogd. Ik moest naar het ziekenhuis voor een extra meting en CTG. Dit was op een zondag. 40+5 zwanger.

Terwijl ik aan de CTG lag voelde ik me ineens wegzakken, ik zag sterretjes en voelde een vlaag van paniek over me heen komen. Mijn partner rende de gang op, op zoek naar een arts. Ik was van de wereld af en lag te schokken. Ik had een insult. Mijn bloeddruk was veel te hoog.

Onmiddelijk brachten ze me naar een andere kamer, werd aan het magnesiuminfuus gehangen. Urine werd op eiwitten gecontroleerd en mijn bloed werd afgenomen.

Niet veel later kwam het slechte nieuws. Je hebt PE/HELLP.

Oftewel de zwaarste vorm van zwangerschapsvergiftiging. Mijn lever en nieren hadden het zwaar, mijn hart en vaten ook. Ik moest blijven om te gaan bevallen.

Ik mocht vanaf dat moment het bed niet meer uit. Ik kreeg een katheter.. Mijn Urine leek net Cola.

Om de haverklap werden mijn bloedwaardes gecontroleerd en de bloeddrukmeter was mijn nieuwe beste vriend.

De bevalling werd opgewekt. Wat was ik teleurgesteld het voelde als falen.. Mijn lichaam was aan het opgeven.

Het is inmiddels zondagavond. Het ballonnetje is geplaatst, het vorderd allemaal langzaam. Toen deze eindelijk eruit viel hebben ze maandag mijn vliezen gebroken. Vervolgens aan de weeënopwekkers. Het vorderde nog steeds langzaam. Maandagavond. Ik ben moe maar slapen lukt me niet. De weeën houden mij wakker.

Dinsdag mijn ontsluiting blijft hangen. De dosis opwekkers word verhoogd. Ik krijg Morfine tegen de pijn. Maar hier reageer ik niet goed op. Halsoverkop krijg ik alsnog op de valreep een ruggenprik.

Er word gepraat over een keizersnede, onze zoon moet eruit. Hij maakt het goed maar voor mij word het gevaarlijk.

Toch word er besloten voor mijn herstel het vaginaal te proberen. Inmiddels is het dinsdagnacht..

Ik was uitgeput toen ik eindelijk op het punt was dat ik mocht gaan persen. (Inmiddels 2 nachten niet kunnen slapen).

Na een flinke knip, een verlostang en uiteindelijk de vacuümpomp is onze zoon toen op woensdagochtend geboren. 

Ik krijg visite, maar al snel word me dat teveel. Ook zie ik alles wazig, na oogonderzoeken komt dit door de druk van het persen. Dit trekt vanzelf bij.

De zondag die daarop volgde werd ik ontslagen uit het ziekenhuis, tegen advies van verpleging etc in. Ik moest zelfstandig kunnen douchen. Dat lukte niet. Op mijn benen staan lukte niet. De arts vond dat ik thuis beter zou herstellen. Ik mocht ofja moest naar huis.

Dat heb ik geweten ook, niks kon ik zonder begeleiding niet naar het toilet, lopen, douchen, niks.. Ik was een wandelend lijk op nog allerlei medicatie.

Gelukkig is mijn moeder mij toen komen ondersteunen bij alles.

Het lichamelijke herstel heeft ongeveer 1 jaar geduurd. Toen was ik weer een beetje op mijn oude niveau terug.

Nog steeds heb ik oorsuizen, concentratie problemen en ben ik snel overprikkeld. 

Ik heb deze bevalling en de weken erna als traumatisch ervaren en heb hiervoor EMDR therapie gehad om het een plek te kunnen geven.

Fallon's avatar
2 jaar geleden

Jeetje, ook heftig om te horen zeg. Er is ook zo weinig over bekend. En ze zeiden toen dat het niet erfelijk is, terwijl alle vrouwen van mijn moeders kant een vorm van zwangerschapsvergiftiging hebben gehad. Ik was er als de dood voor. En terecht. Je moet in elk geval goed naar je lijf luisteren en ook vaker toegeven aan die moeheid. Dat is iets wat ik wel heb moeten leren. Nu met t dochtertje erbij ga ik in de middag als zij slaapt ook vaker even liggen ipv maar doorgaan zoals ik vroeger deed. Ben mezelf daardoor keihard tegengekomen met een Burnout. Daar pas ik voor..

MamavanVaiana's avatar
2 jaar geleden

Ik heb in 2018 ook pre eclampsie gehad, waardoor orgaan falen waardoor 5dagen ic opname waarvan 2 dagen coma en erna nog week kraamafdeling. Voor mijn man en onze familie was dit een heftige tijd. Nu heel veel laat nog van vergeetachtigheid en heel moe

Fallon's avatar
2 jaar geleden

Ik heb vaker het gevoel dat ik op een schuine ondergrond sta of zit, voelt dan ineens heel raar. Alsof je omkiept. Ik weet dat dat weer wegtrekt dus ben er niet meer zo van onder de indruk. Maakt me soms wel wat onzeker. Dat had ik inderdaad nooit voor ik mijn zoon kreeg. Nooit bij stilgestaan dat ik dat ook daarvan kan hebben overgehouden.. Sindsdien heb ik ook een lichte hartritme stoornis, dat hangt ook samen met dat omkiepgevoel.Vergeetachtigheid dat herken ik. Wattenhoofd. Haha.. We moeten er maar mee leren omgaan allemaal.

MamaVanNora2020's avatar
2 jaar geleden

Ik kan me er niet veel van herinneren alleen hoe ik merkte dat ik het insult kreeg. Ik heb constante hoofdpijn duizeligheid ontzettend prikkelbaar en vergeet heel veel😅

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Fallon?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.