Snap
  • Bevallingsverhalen
  • bevallen
  • zelfvertrouwen
  • Bevallingsverhaal
  • #mindfull
  • Momyougotthis

Mijn bevalling vol vertrouwen

Mijn zwangerschap heb ik als de mooiste ervaring meegemaakt. Ik heb mij nog nooit zo sterk, zelfverzekerd en mooi gevoeld als tijdens de zwangerschap.

Ik had weinig tot geen kwaaltjes maar de kwaaltjes die ik had zoals lichtelijke misselijkheid bij honger of een keer een krampje vond ik fantastisch, want ik dacht telkens als ik iets voelde van: yes mijn lichaam is z’n werking aan het doen. Wat is het toch mooi waartoe het vrouwelijk lichaam in staat is.

Vertrouwen in mijn lichaam

Ik heb mij veel ingelezen wat betreft de mogelijkheden van een bevalling en de ontwikkeling van een baby in en uit de buik. Maar een echte hypnobirthing cursus of zo vond ik niet nodig. Ik was ervan overtuigd dat moeder natuur z’n werking doet en mijn aandeel erin is om het proces, mijzelf en mijn kindje te vertrouwen. De rust bewaren en goed naar mijn lichaam luisteren, want ik ben ervan overtuigd dat je lichaam alles zelf aangeeft, mits je goed ernaar luistert. Ook ging ik er met 0 verwachtingen in heel het proces van zwanger zijn en bevalling. Want waar verwachtingen zijn kunnen er ook teleurstellingen komen. 

Badbevalling

De keuze om een badbevalling te doen was al vroeg in de zwangerschap besloten. Ik voelde er veel voor, om mijn kleintje vredig vanuit de buik in een warm bad ter wereld te laten komen en daarmee langzaam even de heftige wereld op zich kon laten inwerken voor ze al het licht en geluid zou waarnemen van de wereld om zich heen.

Zwangerschapsyoga

Ik besloot laat in de zwangerschap toch op zwangerschapsyoga te gaan om met andere moeders in contact te komen en nog bewuster in contact staan met mijn lichaam en mijn kleintje in de buik. Ik heb 4 yoga lessen gevolgd, maar met die 4 lessen heb ik zoveel geleerd dat je in welke situatie dan ook je altijd terug kunt komen op je ademhaling. Dit was samen met een badbevalling een hele goede keuze voor mij.

7 maart de avond voor de bevalling

Ik ben de avond voor de bevalling al op tijd gaan slapen want ik was moe en wilde lekker wat uurtjes meepakken. Dat gebeurde dus mooi niet want rond 3:00 uur werd ik wakker en kon ik niet meer slapen. Ik besloot om naar beneden te gaan en een kop thee te gaan drinken want van slapen kwam het echt niet met een samba dansend kind in mijn buik. (Wat mis ik leven voelen in mijn buik💖 hallooo rammelende eierstokken)

Na 2 uurtjes wakker te zijn geweest ben ik uiteindelijk naar bed gegaan en heb ik nog fijn een paar uurtjes kunnen slapen. Eenmaal wakker was de kleine meid weer wat tot rust gekomen en was heerlijk aan het slapen in mama’s buik. Dat gaf mij nog een mogelijkheid om nog een keer terug mijn bed in te gaan na het ontbijt.

8 maart (beval dag)

Rond 13:00 uur begon ik wat lichte krampjes te voelen die voelde als lichte ongesteldheid krampen. Ik besloot weer een dutje te doen want ik voelde het: vandaag is de dag dat wij ons meisje gaan ontmoeten.

Rond 16:00 uur werden de weeën ietsjes heftiger en volgden ze elkaar sneller op. Deze waren ook nog prima op te vangen maar wij besloten om 17:00 uur te bellen om toch te laten weten wat toen de stand van zaken was.

De verloskundige gaf aan dat we opnieuw moesten bellen als de weeën frequenter kwamen (elke 5 min).

Ondertussen ging manlief nog sporten en lag ik nog lekker al weeën opvangend mijn serie te kijken. Naarmate de tijd vorderde werden de weeën wat heftiger en besloot ik deze fijn onder een warme douche op te vangen, zittend op een kruk. Ondertussen timede ik elke keer als een wee opkwam en kon ik ze goed weg puffen. Die zwangerschapsyoga en ademhalingsoefeningen kwamen toen enorm van pas en daar heb ik veel rust en houvast aan gehad tijdens mijn zwangerschap en bevalling.

Ondertussen was ik nog steeds onder de douche al puffend toen Martijn klaar was met sporten. We wisselde elkaar onder de douche even af zodat hij kon douchen. Hij masseerde mijn onderrug en dit gaf enorm veel verlichting tussen de weeën door.

Na bijna 1 uur timen kwamen de weeën om de 5 minuten. Deze waren nu echt heftig maar ik kon mijzelf telkens terugbrengen naar wat ik geleerd heb in mijn ademhaling. We belden om 18:00 uur de verloskundige op en ze was er naar mijn gevoel even later al. Ze heeft gecheckt en gaf aan dat we meteen door mochten naar het kraamhotel (19:00 uur).

Om 19:30 uur lag ik in een warm bad met mijn man en mijn moeder aan mijn zijde als steun. Dit was zo fijn. Enorm dankbaar dat ook mijn moeder hierbij mocht zijn. Dit was voor mij zonder twijfel iets wat ik altijd heb gewild om haar aan mijn zijde te hebben tijdens mijn bevalling.

Vanaf dat ik in bad lag tot aan de bevalling raakte ik in een soort van trans. Ik heb me volledig overgegeven aan het proces en liet de weeën volledig over mijn hele lichaam komen waardoor ik niet ging verkrampen en het erger aanvoelde. Het voelde als de pijn op kwam zetten gek genoeg als een soort van verlossing.

Om 21:45 uur begonnen de pers weeën en mocht ik beginnen met persen. 21:55 uur was ons meisje geboren tijdens een vredige en super mooie badbevalling. Dit was echt het mooiste wat ik ooit heb mogen doen en na deze dag heb ik nog zoveel meer respect voor mijzelf en alle andere mama's gekregen. Wat een kracht, wat een oerkracht. Maar daarmee bedoel ik niet alleen het fysieke maar vooral de geestelijke kracht. Het omzetten van pijn naar kracht met als uitkomst een bevalling. Bevalling van ons eerste kind.

Het was een geweldige ervaring waar ik met heel veel liefde aan terugdenk. Ik bekijk nu een jaar later nog bijna wekelijks de foto’s en video’s van de bevalling.

Wat ik nog mee wil geven is vertrouw het proces en je lichaam en luister naar je gevoel. Wij vrouwen zijn ervoor gemaakt en de kracht zit in onszelf krijgers!

3 jaar geleden

Heel fijn om zo'n positieve ervaring te lezen, dankjewel!!