Snap
  • Bevallingsverhalen
  • Bevalling
  • medische
  • thuisbevalling

Medische bevalling vs thuisbevalling.. (3)

Thuisbevalling. Deel 1

Mijn 2e zwangerschap verliep vrij goed, maar anders. Onze dame zorgde voor een instabiele ligging. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ze draaide dagelijks van dwars, stuit, hoofdligging weer naar dwars..

Met 36 weken afspraak in het ziekenhuis voor een draaiing.. maar ja de dag ervoor lag ze met het hoofd naar beneden dus afspraak geannuleerd. Die avond besloot ze overigens weer keurig dwars te gaan liggen.. met 37 weken afspraak in het ziekenhuis om een plan van aanpak te maken als het gaat beginnen. Een andere optie is een draaiing en direct inleiden.. maar je raadt het al. Ze lag met haar hoofd naar beneden... dus zo doorgaan.

Met 38 weken zat ik er lichtelijk doorheen, op weg naar mijn controle afspraak voelde ik haar van dwars naar hoofdligging draaien. De vk vindt het genoeg en maakt een afspraak in het ziekenhuis voor een inleiding, er is steeds minder ruimte om te draaien en als ze dwars blijft liggen is de kans op een keizersnede heel groot. Met mijn lichamelijke problemen geen aanrader..

Vol zenuwen met 38+1 met man en koffer naar het ziekenhuis.. de gynaecoloog maakt een echo, ze ligt goed en hij wil afwachten want ze draait toch niet meer volgens hem.. verder is de kans op complicaties bij inleiden groter dan in mijn geval afwachten.. Hij heeft grotendeels gelijk gehad. Ze heeft nog 2x gedraaid en bleef daarna keurig in hoofdligging liggen. 

Met precies 40 weken wordt ik wakker van wat gerommel. Om 5.30 ga ik naar beneden want ik kan mijn slaap niet vatten.. Mijn man komt om 6.00 vragen of het begonnen is.. Ik geef aan dat hij maar lekker gaat slapen. Het rommelt wat, maar niet lang en niet regelmatig... Om 6.25 voel ik boven in mijn buik een harde plop. Ik denk dat mijn vliezen breken maar er gebeurt niets. Ik loop naar de wc om te plassen en ga terug op de bank liggen. Na een paar seconde komt er een golf vruchtwater uit.. dus toch mijn vliezen gebroken.

Ik bel mijn man om handdoeken te brengen en de verloskundige om dit te melden. Ze was de laatste afspraak nog niet ingedaald dus de vraag is hoe het verder zal gaan.. Ze is net klaar in het ziekenhuis met een bevalling, maar er is sneeuw gevallen dus komt rustig deze kant op..Mijn man krijgt van mij de opdracht om alvast de auto te krabben, want met een beetje pech mag ik met de ambulance mee. Om 7 uur gaat de deurbel en staat mijn favoriete vk aan de deur. (Van de 5 in de praktijk had ik een grote voorkeur voor haar)