Snap
  • Bevallingsverhalen

Laura's mooie Hypnobirth

Bij deze een verslag van de geboorte van Elin. Een bevalling helemaal volgens het (Hypnobirthing) boekje!

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter heb ik het boek Hypnobirthing van Marie Mongan gelezen. Het boek sprak mij zeer aan, maar uiteindelijk heb ik toch een medische bevalling gehad met de nodige interventies (strippen, kunstmatig breken van de vliezen, weeënopwekkers etc). Ik was wel goed ontspannen en in mezelf gekeerd dus ik kijk niet negatief terug op die bevalling, maar het was niet de natuurlijke bevalling zoals ik hem had gewenst.

Ik was uiteraard erg blij toen mijn zus Esther tijdens mijn tweede zwangerschap besloot om de Hypnobirthing practicioners opleiding te doen en wij bij haar de cursus konden volgen (Hypnobirthing Drechtsteden). Ondanks dat ik het boek al kende was het fijn om de technieken te oefenen en ervaringen uit te wisselen met de andere stellen. Mijn vriend Kristian had het boek niet gelezen, dus voor hem was alles nieuw en leerzaam.

Uiteindelijk kan ik ook neerkijken op een hele mooie, natuurlijke Hypnobirthing bevalling. Ik was ruim 40 weken zwanger en het was al een paar dagen aan het ‘rommelen’ met oefengolven. Op maandag 23 maart werden ze iets regelmatiger. Ik kon de golven goed opvangen met de golfademhaling. De hele dag heb ik lekker rustig aan gedaan. Films en series gekeken en ‘s middags heb ik de ‘Rainbow Relaxation’ track van Marie Mongan nog even opgezet waarbij ik (zoals bijna altijd) nog even in slaap ben gevallen.

‘s Avonds legde Kristian onze oudste dochter op bed en ging ik zelf vroeg naar bed om nog wat televisie te kijken. Op een gegeven moment vond ik het moeilijker om de golven goed weg te ademen. Ik kreeg nogal last van mijn rug.
We hadden ons bevalbad al wel opgeblazen klaar staan in de kamer van mijn oudste dochter, maar we wilden deze niet te vroeg vullen en daarnaast lag mijn dochter natuurlijk in die kamer te slapen. Op aanraden van Esther ben ik toen maar even in ons gewone bad gaan liggen.
Kristian las toen nog een Hypnobirthing script voor me voor (van de dieptethermometer en controlekamer). Dit hielp me goed te ontspannen en leidde me wat af van de golven.
Daarna hebben we weer de Rainbow Relaxation en de Affirmaties tracks van Marie Mongan opgezet. Ondertussen timeden we de golven. Deze kwamen nu rond de 3 a 4 minuten!

Om middernacht kwamen mijn ouders onze oudste dochter ophalen en vlak daarna kwam Esther, die ons ook zou bijstaan tijdens de bevalling. Vlak daarvoor waren mijn vliezen gebroken in het bad.
Esther checkte mijn ontsluiting en constateerde dat ik al bijna 8 cm ontsluiting had! Veel meer dan ik van te voren had gedacht.
Kristian begon snel met het vullen van het bevalbad en ik ging hier in met nog maar een klein laagje water.

In het bevalbad werden de golven wel een stuk intenser. Voornamelijk omdat ze erg in mijn rug trokken. Kristian masseerde mijn rug en tussen de golven door liet hij me weer ontspannen door terug te tellen van 5 naar 1. Tijdens de golven gebruikte ik de J-ademhaling om mijn dochter naar beneden te ademen. En al snel ging mijn lichaam vanzelf zachtjes persen.
Ik weet nog goed dat ik duidelijk tijdens een golf haar hoofdje geboren voelde worden. Nog een golf daarna kwam ook haar lijfje tevoorschijn!

Ik pakte haar zelf aan en hield haar nog even een paar seconden onder water om te bewonderen om daarna haar heerlijk glibberige lijfje tegen me aan te drukken. Elin was geboren op 24 maart 2015 om 1:38 uur!

Uiteindelijk heb ik dus de mooie natuurlijke Hypnobirthing bevalling gehad zoals ik hem voor ogen had! Zonder onnodige interventies (Esther heeft maar 1 keer hoeven toucheren) en helemaal op eigen kracht. Ik werd heel goed bijgestaan door Kristian die me goed liet ontspannen. Esther en de andere verloskundige die erbij was hoefden eigenlijk bijna niets te doen (behalve de nazorg).

Ik kan iedereen Hypnobirthing ten harte aanbevelen. Het heeft mij heel erg geholpen om vertrouwen te hebben in mijn eigen lichaam en mijn baby, geduld te hebben en geen onnodige interventies te laten uitvoeren en vooral om goed te ontspannen door goede ademhalingen en verschillende relaxscripts.

Het was een hele bijzondere ervaring en ik ben Kristian, Esther en Emma (de verloskundige) erg dankbaar voor de manier waarop ze me gesteund hebben.

6 jaar geleden

Geweldig, hypnobirthing is echt super voor mama en baby. Ook als het anders loopt. Geloof mij maar ;) Mooi geschreven.

9 jaar geleden

Fijn dat je terug kunt kijken op zo'n prachtige bevalling. Hier ook hypnobirthing, maar moest helaas met ruim 9 centimeter opening uit m'n bevalbad en naar het ziekenhuis vanwege meconiumhoudend vruchtwater. Dat vond ik erg jammer. Maar ik hoop bij een tweede kindje dat de geboorte zelf ook onder water zal zijn! Geniet van je gezin en een prachtige kraamtijd!

9 jaar geleden

Mooi dat dit zo ge gaan is

9 jaar geleden

Heel erg mooi inderdaad. Fijn dat het ook zo kon. Helaas was dit bij mij niet het geval maar ziet er prachtig uit