Snap
  • Bevallingsverhalen

Kraamvisite: dit zijn mijn regels

Bij Jules en Zeger was mijn kraamtijd niet altijd even rooskleurig. Als straks de derde is geboren heb ik stricte regels voor de kraamvisite

Natuurlijk is het geweldig als je bevallen bent en de hele wereld wil je kind bewonderen, maar zowel bij de geboorte van Jules als Zeger werd ik echt overdonderd door de kraamvisite.

Ik had een hele lieve kraamverzorgster maar als zij weg was vond ik het zelf best lastig om streng te zijn voor de kraamvisite. Mijn man heeft daar ook niet echt een sensor voor en ik denk dat hij het stiekem wel fijn vond dat er wat reuring was in huis en dat niet alles om mij en de baby draaide. Hij is echt een lieverd hoor, begrijp me niet verkeerd, maar hij heeft gewoon andere kwaliteiten haha.

Anyway, ik had bijvoorbeeld echt van die plakkers. Van die kraamvisite die in de middag kwam en er dan bij wijze van spreken van uitgingen dat er ook nog wat te eten voor ze was zo rond zessen. Ik vond dat zo vervelend, maar durfde het niet te zeggen. Wat mij betreft mochten ze best even blijven, maar dan moesten zij wel voor het eten zorgen. Maar diep in mijn hart vind ik een bezoekje van een uurtje eigenlijk nog beter. Gewoon even koekeloere naar de kleine, beschuit met muisjes erbij en dan weer wegwezen. Die gezellige etentjes komen wel weer als ik me beter voel.

Ook bezoek dat onverwacht langs kom, vind ik niet fijn. Zeker in het begin voed ik het liefst alleen met de baby op de kamer en wil ik niet gestoord worden. En straks met een derde verwacht ik ook wel dat ik in de middag even wil rusten om voldoende energie over te houden voor de rest van de dag met z'n vijven.

Weet je wat ik eigenlijk het aller vervelendst vind, mensen die hun handen niet wassen en meteen je baby uit je handen rukken. En er dan mee op schoot gaan zitten tutten. Ik wilde dan eigenlijk roepen: HANDEN WASSEN, maar durfde niet. Gek toch. dat mensen dat zomaar doen. Ik zou altijd eerst vragen of ik de baby misschien even mag vasthouden en dan zou ik uit mezelf mijn handen eerst wassen.

En al dat advies kan me ook gestolen worden. Wel of geen borstvoeding, vragen of ik uitgescheurd ben, of íe al doorslaapt (wat denk jezelf) en hoe dat zo snel mogelijk gebeurt. Mensen laat me met rust. Dit wordt mijn derde. Ik heb mijn eigen maniertjes.

Dus voor alle kraamvisite die straks onze nieuwe aanwinst wil bewonderen gelden de volgende regels:

1. Gezellig als je komt, maar bel even van tevoren en blijf niet te lang

2. Ik ben net bevallen dus blijven eten zit er even niet in voor het bezoek

3. Wil je mijn kindje vasthouden? Vraag het netjes en was eerst even je handen

4. Lief al die adviezen, maar ik zit er niet op te wachten. Niet doen dus!

Ik zit er serieus over te denken om mijn regels bij het geboortekaartje te doen of ze ergens op te hangen haha!

6 jaar geleden

Als er een kans is dat je het op het moment zelf niet durft te vragen, gewoon ophangen. Weet niet hoe creatief je bent maar je zou het als versje in het geboortekaartje kunnen zetten. Kijken ga gerust je gang, maar let op: blijf niet te lang Wil je teentje komen tellen? Vergeet dan niet eerst te bellen. Of iets dergelijks

6 jaar geleden

Jij ziet hier verharding van de maatschappij in. Ik zie het gebrek aan respect voor privacy en rust van een nieuw gezin en de achteruitgang van begrip voor normale ongeschreven omgangsregels. Sommige mensen willen zichzelf altijd op de voorgrond plaatsen en dat kan heel bot zijn. Het enige waar het om draait in de kraamperiode is het welzijn van de baby, de moeder en het gezin daaromheen. Als er ruimte over is voor kraamvisite en socializen, dan is dat mooi meegenomen. Maar je eigen rust (en dus gezondheid) en die van de baby in gevaar brengen om opdringerige kraamvisite ter wille te zijn? alsjeblieft zeg! Kraamvisite houd je kort, en alleen als het nieuwe gezin er aan toe is. Als er bijzondere omstandigheden zijn, dien je even pas op de plaats te maken. Het kennismaken komt heus wel!

6 jaar geleden

Gewoon een kraamfeest geven als je baby 6 weken oud is... Alles in een middag in een zaaltje of als je huis groot genoeg is thuis... en de regel.... alleen twee mensen hebben de baby... de moeder en bij mij was dat een goede vriendin.... Dit is mij super goed bevallen.... en ik kan het iedereen aanraden....

6 jaar geleden

Hier geen plakkers of onaangekondigde kraamvisite. Gewoonweg door van te voren helder te communiceren dat ze welkom zijn als wij dat aangeven. Het was wat geregel en soms was iemand teleurgesteld, maar dat is dan pech. Onze baby, onze kraamtijd, onze regels. Zo is onze kraamtijd prima verlopen!