Snap
  • Bevallingsverhalen
  • Bevalling
  • geboorte
  • keizersnede
  • csection
  • haaladem

Keizersnede of sectio caesarea?

Welk woord je er ook aan geeft, een keizersnede is OOK een heftige bevalling

Mag je jezelf expert noemen als je iets 3 keer hebt doorstaan? Ik weet het niet, maar ik kan wel meepraten over de keizersnede. En dan gelijk even een noot aan die naam.. keizersnede. C-section, sectio bekt toch wat lekkerder.. En vind dat Latijns zo gek nog niet. Ik heb 3 Sectio Caesarea's gehad (haha, ofzoiets).  Ja je leest het goed, 3x!

Mijn eerste, in 2014 werd een spoed keizersnede.. Met alarm bellen de OK op.. Vreselijk gelachen en gehuild tegelijk en uitspraken gedaan waar ik later wat beschamend op terug keek.  Met toeters en bellen werd onze Siem geboren met ruim 41 weken..

De tweede werd gepland een jaartje later in 2015.  Boodschap: Grote jongen op komst, wees verstandig ga voor een keizersnede. Direct mee akkoord gegaan. Maar een geplande keizersnede is heel wat anders als een spoed keizersnede..  Pim werd inderdaad als groot ventje geboren. Bijna 5 kilo, 56 cm! Kom daar later nog wel eens op terug. 

In 2018 voor de derde keer een keizersnede.. een meisje! Onze Liz, de lichtste (3800gram) en kleinste (52 cm) van het stel werd op 10 oktober geboren. Wederom een geplande keizersnede. Ook deze niet mals, maar inmiddels wist ik goed wat me zou overkomen. 

Insteek: Of je nou 'gewoon' bevalt, of je bevalt middels een keizersnede. Iedere bevalling is iets bijzonders. De verschillende emoties stromen over.  Het steekt soms wat als ik lees dat mensen zeggen "oh joh, je hebt een keizersnede gehad? Mooi makkelijk" Nou, ga er maar eens aanstaan. Ja het is een bevalling zonder persen.. Ja het is bevalling zonder oerkracht ofzo. Maar je hebt een donderse operatie. Daarna ben je zeker 6 weken zoet, als je niest na de bevalling ga je door het plafond en dan heb ik het nog niet eens over de eerste keer opstaan na je operatie. Alsof je organen een nieuwe weg in je lichaam zoeken. Maar hey, it's all worth it. Maar ik zou zo graag het vooroordeel op de keizersnede eraf hebben.. Nee, het is niet easy of je hoeft er niets voor te doen. Er komen andere ongemakken voor in de plaats. En ja, natuurlijk heb je vrouwen die nergens last van hebben gehad, maar die heb je ook met de 'gewone' bevalling "nah, néééérgens last van gehad".  Ik ben daar dan wel jaloers op, maar zou ook niet per se willen ruilen. 

You rock! 

Want je hebt een mensje op de wereld gezet. Ook al is dat in de auto, in het ziekenhuis of in eigen omgeving, met of zonder ruggenprik, op een operatietafel of langs een snelweg.. 

3 jaar geleden

Bij de oudste een keizersnee gehad (stuit, 9 pond), daarna nog 5 keer vaginaal bevallen (eveneens 9- en 10-ponders, maar ging prima). Ik vond het herstel na de keizersnee heftiger en langer duren dan na de andere bevallingen. Nu, ruim 20 jaar later, af en toe nog steeds last van het sectio litteken, het blijft een gevoelige plek vooral wanneer het wat zweterig wordt. Dus ja, een keizersnede is niet bepaald een makkelijkere bevalling, het blijft een buikoperatie en dat voel je na afloop (ik dacht de eerste dagen dat ik nooit weer rechtop zou kunnen staan, zo trok dat aan de buikwond).

3 jaar geleden

Natuurlijke bevalling en een (spoed)keizersnede (ontsluiting bleef hangen op 9cm, dus eigenlijk 2 bevallingen in 1) meegemaakt. Allebei mooi en allebei zwaar, maar het resultaat is prachtig!!

3 jaar geleden

Ook ik 3x een sectio en de eerste met spoed. De 2e een geplande en voor de 3e sectio nog via de buik de baarmoedermond afgesloten. En dus daarna ook weer een geplande sectio. Geen van allen een pretje met allerlei verschillende klachten achteraf. Maar hierdoor zijn er wel 3 gezonde kinderen geboren en dat had ik nooit willen missen!!

3 jaar geleden

Ja.. Precies dat. Gelukkig dat je het vertrouwen kreeg van de specialisten, dat is toch een fijne gedachte! :)