Snap
  • Bevallingsverhalen
  • Bevalling
  • borstvoeding
  • Bevallingstrauma

Hoe borstvoeding hielp ons trauma te verwerken

De geboorte van Noah heeft een grote impact gehad op ons beiden. Een zware bevalling, in alle betekenissen van het woord, met een even zwaar eerste jaar als gevolg. Een jaar waarin herstel centraal stond, zowel fysiek als mentaal.

Vanaf de eerste dagen merkten we al dat borstvoeding veel meer betekenis had dan enkel het voeden van een kind. Het zorgde voor een emotionele band tussen mij en mijn zoon, die alle twee door een traumatische ervaring gingen. Ik beloofde Noah dat ik hem zou voeden zolang ik kon, en voor zolang hij het wou. Ik beloofde hem dat het naast voeding ook zijn safe space was, een plek waar hij altijd naartoe kan als het nodig is.

Het was niet altijd makkelijk. Soms was ik volledig uitgeput, fysiek maar ook mentaal. Na Noah’s operatie, gaf ik hem tot 16x per dag voeding, 11 keer overdag en 5 keer ’s nachts. Het was heftig, en dat is het soms nog steeds, maar ik zou het zo opnieuw doen. Borstvoeding heeft me zoveel meer gegeven, dan dat het van mij gevraagd heeft.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik Noah tot nu toe al een jaar borstvoeding kan geven. Het is een kans die niet alle moeders krijgen. Gezondheidsredenen, verplichtingen op het werk of het gebrek aan sociale steun, gooien soms roet in het eten. Sommige moeder kunnen niet, andere moeders willen niet. Het blijft een persoonlijke keuze, een keuze die hoe dan ook gesteund moet worden.

Moeders die wel de kans krijgen en de keuze maken om borstvoeding te geven, moeten dat met trots kunnen doen. Ze moeten de beslissing kunnen maken om hun kind te kunnen voeden voor zolang het kan. Ik heb het geluk dat ik in een omgeving terecht kwam die open minded is, maar ik ben me bewust van de vele vooroordelen rond borstvoeding in het algemeen en rond het geven van borstvoeding na de babymaanden.

Ik deel onze foto’s, zodat andere er moed uit kunnen halen. Zodat anderen zich gesteund voelen, ook al ervaren ze druk om andere keuzes te maken. Ik deel ons verhaal, niet om discussies op te wekken, maar om een beeld te kunnen schetsen van (langdurige) borstvoeding.