Het uit laten kloppen van de navelstreng
(delayed cordclamping)
Het uit laten kloppen van de navelstreng (Delayed Cordclamping). Een term die je steeds vaker voorbij hoort komen misschien, en helemaal niet gek! Het heeft namelijk zo zijn voordelen. Laten we het daar eens over hebben.
Wat is Delayed Cord clamping?
Als je kiest voor het uit laten kloppen van de navelstreng, wacht de verloskundige (of je partner natuurlijk ;) met het afklemmen en doorknippen van de navelstreng na de geboorte. Dit is natuurlijk een ontzettend mooi en bijzonder moment. Je kleine 'komt los' van jou na 9 maanden. Tijdens je zwangerschap heb je een compleet nieuw orgaan aangemaakt: je placenta. De navelstreng is verbonden met de placenta, en voorziet jouw kleine tijdens de zwangerschap van voedingsstoffen en zuurstof. Nu je kleine geboren is, is dat niet meer nodig. Hij/zij moet het zelf gaan doen! Doorknippen die handel! Of toch nog even wachten...?
De rol van de placenta en navelstreng tijdens de zwangerschap
De placenta (moederkoek) groeit tijdens je zwangerschap, net als de baby, in de baarmoeder. Eigenlijk in je baarmoederwand om precies te zijn.Deze kan overal gelokaliseerd zijn: dit hangt af waar de innesteling heeft plaatsgevonden. Zolang de placenta niet voor de baarmoedermond ligt is het goed. Rond week 12 van de zwangerschap is de placenta volgroeid en werkt het naar behoren. De placenta heeft verschillende functies:
Scheid de bloedsomloop van moeder en kind
Zorgt voor aanmaak van verschillende hormonen
Geeft de baby voedingsstoffen en zuurstof
Filtert schadelijke stoffen
Dat de bloedsomloop gescheiden is van moeder en kind is noodzakelijk, want het kan zijn dat jouw kleine een andere bloedgroep heeft als dat jij hebt. Eigenlijk bestaat de placenta uit twee delen: het moederlijk deel en het kinderlijk deel. Tussen deze delen zit een membraan, dat zorgt voor de scheiding van de twee bloedsomlopen. Dit membraan laat de voedingsstoffen wel door, die via de navelstreng weer bij de baby komen. De andere kant op, van kind naar moeder, worden afvalstoffen van je baby uitgestoten. Via de placenta kunnen de afvalstoffen weer door jouw lichaam worden opgeruimd. Hoe magisch is dit alles?!
Maar waarom nou wachten met het doorknippen van de navelstreng?
Zodra de baby geboren is, dan zit er nog zo'n 30% van het bloed van de kleine in de placenta. Het duurt even voordat dit bloed allemaal naar de baby gepompt is. Per baby is dat verschillend. De voordelen van het wachten met knippen zal ik even onder elkaar zetten:
Extra ijzer
Extra stamcellen
Hoger zuurstofgehalte in het bloed
Het bloed wat zich nog bevindt in de placenta zit vol ijzer. Dit kan de kleine goed gebruiken aangezien het helpt bij het vervoeren van zuurstof. Zo verkleint het ook de kans op bloedarmoede.
Ook zit het bloed vol met stamcellen. Dit zijn eigenlijk basiscellen / bouwstenen, en kunnen uitgroeien tot talloze specifieke cellen die het lichaam nodig heeft. Hier kan je niet genoeg van hebben! Ook kan een stamcel zichzelf vernieuwen.
Het zuurstofgehalte is hoog in het bloed van de placenta. Je kleine is net op de wereld gekomen, en moet nu zelf gaan ademhalen. Dit gaat nogal met hakken en stoten, en moet soms even op gang komen. Extra zuurstof in het bloed kan dus geen kwaad om even te 'helpen opstarten'.
Zijn er ook nadelen aan delayed cordclamping?
Een nadeel is dat je navelstrengbloed niet meer zou kunnen doneren na het uitkloppen. Al het nodige voor de donatie is dan vergeven aan jouw eigen kindje.
Doordat er naast voedingstoffen ook afvalstoffen naar de baby stromen was er wel eens sprake geweest van een verhoogde kans op geelzucht bij de baby. In dit geval gaat het om de afvalstof bilirubine, wat geel uitslaat bij de afbraak.
Maar het huid- op huidcontact en het aanleggen van de baby in het eerste uur na de geboorte zou dit ook weer verhelpen en compenseren. Deze theorie zou achterhaald zijn, en uiteindelijk blijken kindjes voor het uitkloppen net zoveel kans te hebben op geelzucht.
Ook tijdens een keizersnede is er vaak mogelijkheid tot delayed cordclaming. Mocht je deze wens hebben, leg het dan voor bij je verloskundige of gynaecoloog. In spoedgevallen kan de navelstreng ook 'gemolken' worden. Hierbij wordt het achtergebleven bloed langzaam met de hand voortgestuwd naar de baby via de navelstreng. Dit helpt het proces wat te versnellen.
Wees altijd duidelijk in je wensen bij de bevalling, bijvoorbeeld door middel van een geboorteplan maken. Hierin kan je deze wens ook kwijt!